A megfelelően elkészített oldalas omlós és szaftos. Ideális esetben a hús gyakorlatilag magától leválik a csontról, ami akkor történik meg, ha a sütés lassú tűzön történik. Ahhoz, hogy az étel valóban finom legyen, szükség van még egy jó BBQ oldalas pácra is.
Így lehet kitűnő BBQ oldalas pácunk
A sertésoldalashoz jellemzően száraz pácot szokás használni. A hús a szószt, valamint a mázat a sütés folyamata során kapja meg. Igen nagy népszerűségnek örvend a barna cukros pác, hiszen a cukor remekül ki tudja emelni az ízeket. Mindemellett az sem utolsó szempont, hogy kiválóan hozzájárul a hús barnulásához. Hatására egy tetszetős kéreg keletkezik rajta, és a savanykás ízek kiegyenlítéséhez is optimális.
Az oldalas fólia alatt megpuhul a sütőben, a grillen pedig megkapja a kérget. A hús a grillezés következtében füstös ízvilággal fog rendelkezni, a BBQ-szósznak hála pedig tökéletes lesz az ízek harmóniája.
Mi kell a BBQ oldalas elkészítéséhez?
Mintegy húsz szelethez két egész oldalasra van szükség. Ez nagyjából hat személy számára elegendő adag, étvágytól függően természetesen.
A száraz BBQ oldalas páchoz öt dekagrammnyi barna cukrot, két teáskanálnyi sót, egy csipet borsot, egy teáskanál fokhagymaport és egy evőkanál füstölt fűszerpaprikát készítsünk elő. Ne feledkezzünk meg egy teáskanálnyi jó minőségű chili porról sem!
A szószhoz 1,2 deciliternyi víz vagy alaplé, 0,6 deciliter szójaszósz, három evőkanál almaborecet, ugyanennyi olívaolaj, négy gerezd fokhagyma, továbbá 28 dekagramm BBQ-szósz fog kelleni. A pác és a szósz viszonylag gyorsan elkészíthető kellő rutinnal. Vannak azonban folyamatok, amiket nem igazán lehet felgyorsítani. Ilyen a sütés és a pihentetés, amely egyaránt két-két órát vesz igénybe.
Ezek a teendők várnak még ránk
Amennyiben a húson rajta maradt a hártya, mindenképpen távolítsuk azt el. Ezt követően egy kisebb méretű edényben összekeverhetjük a BBQ oldalas pác hozzávalóit, köztük a kiszemelt chili port is. Szórjuk meg a húsok mindkét oldalát a páccal, sőt, dörzsöljük is bele az oldalasba. Lefedve két teljes órán át pihentessük a hűtőben.
A sütőt 120 fokra kell majd előmelegíteni. Közben keressünk egy kellő méretű tepsit, amiben gond nélkül elférnek a húsok. Ebbe öntsük bele a vizet vagy az alaplevet, majd mehet bele a szójaszósz, az ecet, az olívaolaj és a fokhagyma. Keverjük össze a felsorolt összetevőket, majd belefektethetjük a tepsibe a húsokat. Fóliával lefedve két órán át kell sütni az oldalasokat. Ha úgy látjuk, hogy valóban átsültek, akkor kivehetjük a húsokat a jelzett időt követően.
A tepsiben biztosan maradni fog némi folyadék. Ezt semmiképp se öntsük ki, hanem tegyük egy kisebb lábasba, majd melegítsük alacsony lángon. Amikor nagyjából a fele marad meg, akkor belekeverhetjük a BBQ szószt.
A grillt közepes fokozatra kell melegíteni. Ne feledkezzünk meg arról, hogy olajjal kenjük át a rácsot, a húsokat pedig BBQ szósszal. Ha ezeket a teendőket elvégeztük, akkor helyezzük a rácsra őket. Legalább öt percen át kell sütni a húsokat, így fog tudni a máz rájuk sülni. Tálalás előtt érdemes hagyni pihenni körülbelül öt percet. Végül darabokra vágva lehet is kínálni.
Ha segítségre van szükséged a megfelelő chili por kiválasztása kapcsán, keresd fel ügyfélszolgálatunkat! A fűszerek erősségével kapcsolatban a kiszemelt termék adatlapján is kaphatsz felvilágosítást.