A Chiliről minden

Házilag is kerülhet erős fűszerpaprika az asztalra

Chili
Csípős
Magyar
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Házilag is kerülhet erős fűszerpaprika az asztalra

Az erős fűszerpaprika csípős ízéről ismert. Erősségét a paprika kapszaicintartalma határozza meg, amely a növény termésének alkaloidja. Legfőképpen a paprika vastag erezetében található meg ez a bizonyos kapszaicin, amely csípő érzést vált ki, és már kisebb dózisban is hő érzetét keltheti.

A magyar konyhában is gyakran használt, ínyenceknek való fűszer, de szinte minden csípős ízt igénylő ételben használatos. Rengeteg mexikói ételben is van erős fűszerpaprika. Előállítására házilag is van lehetőség, de vajon miként? Erről lesz szó a következőkben!

 

A paprika termesztésének fortélyai: a kezdeti lépések

 

Aki paprikát szeretne termeszteni, annak már kora tavasszal érdemes előkészíteni a fóliasátrat. Ebbe március közepén már el is lehet vetni azokat a magokat, amiből végül egy hosszú folyamat végén erős fűszerpaprika vagy éppen füstölt fűszerpaprika lesz. Természetesen figyelembe kell venni az adott évi időjárást is.

 

Fontos, hogy a talaj szerkezetének és minőségének megfelelőnek kell lenni. Miután megöntöztük, rá lehet szórni a paprikamagokat, majd a legjobb, ha homokkal kevert kerti földdel vékonyan beterítjük őket. A cél az, hogy a magok épphogy ne látsszanak ki a földből, de nem szerencsés, ha túlságosan mélyre kerülnek.

 

Ha teszünk a magok fölé egy darab fóliát, akkor jó ideig nedvesen marad a föld. Amikor a magok kicsíráztak, akkor le lehet venni a fóliát, majd langyos vízzel érdemes öntözni a kibújó növényeket. Fontos időt szánni a paprika gyomlálására, máskülönben nem fog megfelelően fejlődni.

 

Meg lehet próbálkozni a paprika szabadföldbe történő vetésével is, ám ez esetben számolni kell azzal, hogy meglehetősen bizonytalan a dolog kimenetele. Aki biztosra akar menni, az jobban jár, ha a palántázást választja.

 

A szabadföldbe történő kiültetését követően is gondozni kell

 

Nagyjából május közepén lehet a paprikákat kiültetni a szabadföldbe. Vízigényes növény, ezért folyamatosan öntözni kell, és egészen a szüretelésig gyomlálandó a környéke. Ha ezt elmulasztjuk, akkor jó eséllyel le kell mondanunk arról, hogy saját erős fűszerpaprikánk legyen.

 

Általában szeptember végén, október elején lehet a tövekről leszedni a paprikát. Ezt követően ki kell szárítani, amit hagyományos módon felfűzve szoktak megoldani. Alternatív módszerek is léteznek ma már, mint a hálóban történő szárítás, de léteznek paprikaszárító gépek is. Régen vagy szabad kéményekben történt a szárítás, vagy pedig kemencében.
Az erős fűszerpaprika elkészítésének végső fázisa

 

Amikor teljesen kiszárad a paprika, akkor lehet hozzálátni az őrléséhez. A paprikákról el kell távolítani a szárukat, csumájukat. Nagyon figyelni kell rá, hogy ne kerüljön az őrleménybe véletlenül sem penészes darab. Mag kerülhet bele, de csak mértékkel. Ha túl sok marad benne, az rontja a színét, ha túl kevés, akkor pedig nem lesz megfelelő az íze.

 

Ma már a modern darálógépek segítségével nagyon könnyen elő lehet állítani az erős fűszerpaprikát. Szita segítségével könnyen megoldható, hogy csak a legfinomabb őrlemény kerüljön kiválasztásra. A nagyobb darabok visszakerülhetnek a darálóba, és a folyamat addig folytatható, amíg csak finom őrlemény marad.

 

Az erős fűszerpaprikával kapcsolatos kérdéseiddel keress fel bátran bennünket a megadott elérhetőségeink egyikén! Munkatársaink igyekezni fognak a lehető leghamarabb válaszolni.

Raktáron
Kedvencekhez
Sárkánypor
1 490 Ft
Egységár: 29 800 Ft/kg
Raktáron
Kedvencekhez
1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g
Nincs raktáron
Kedvencekhez
Cayenne Bors
1 790 Ft
Egységár: 35 800 Ft/kg
Nincs raktáron