A csirkeszárnyat nagyon sokan szeretik. Hogy ne legyen idővel unalmas, érdemes lehet időnként a szokványostól eltérő módon elkészíteni. Van egy egyszerű módszer, ahogyan könnyen meg lehet kicsit bolondítani. Ehhez némi mézre és chilire van szükség, így készül a sokak által igen kedvelt mézes-chilis csirkeszárny.
A csirkeszárnyat nem csak egyféleképpen lehet elkészíteni
A csirkeszárnyat aranybarnára sütve, ropogós bőrrel szokás tálalni. Vannak, akik borssal vagy fokhagymával is fűszerezik, míg mások zöldfűszereket és köményt is bevetnek az izgalmas ízek érdekében.
Aki ennél is bevállalósabb, az bátran nyúlhat egyszerre a mézhez és a chilihez. Az édes méz és a csípős chili ugyanis meglepően harmonikusan megfér egymással. Fontos azonban, hogy ügyeljünk az adagolásukra, hogy egyik se legyen domináns. A chili szósz mellé más édes ellensúlyt is lehet használni, ilyen lehet például a mangócsatni.
Akár egy kerti partin is lehet különleges, mézes-chilis csirkeszárnyat készíteni. Minden bizonnyal a sütögetés kedvelt fogása lesz a vendégek körében ez az étek. Annak érdekében, hogy jól át tudjon sülni, gyakran forgatni kell. Természetesen annak sincs akadálya, hogy hagyományos módon, tepsiben süssük meg, ugyanolyan finom lesz.
Milyen összetevők kellenek a mézes-chilis csirkeszárny elkészítéséhez?
Ha négy személyre szeretnénk készíteni egy adag édes-csípős csirkeszárnyat, akkor egy kilogramm húsra, öt evőkanál ketchupra, négy evőkanál mézre, három evőkanál olívaolajra, két teáskanál szezámmagra, két evőkanál petrezselyemre lesz szükség. Sóból és borsból ízlés szerinti mennyiséget lehet használni, chili szószból pedig három evőkanálnyi az ideális.
Az elkészítés menete
Először alaposan meg kell tisztítani a csirkeszárnyakat. Előfordul, hogy még a boltban megvásárolt húson is maradnak szőrszálak, ezeket célszerű kivétel nélkül eltávolítani. Ha ezzel megvagyunk, akkor mossuk meg, majd ne feledkezzünk el leitatni róla a nedvességet.
Az ízületeknél be kell vágni, majd meg kell hinteni sóval. Egy külön tálban összekeverhetjük az olívaolajat, a ketchupot, a borsot, a mézet és a chiliszószt. Jó választás lehet a Spirit of Attila prémium chili szósz, de természetesen enyhébb csípősségű szósz is szóba jöhet. Azt, hogy melyik termék milyen erősségű, az adatlapjukon megtalálod.
A húst a kikevert pácba kell forgatni, majd le kell fedni és hagyni kell állni minimum egy órát. Ezt követően ha hagyományos úton készítjük el, akkor mehetnek a húsok egy zsiradékkal kikent, tűzálló tepsibe. Ekkor kell megszórni a csirkeszárnyakat szezámmaggal.
Az utolsó lépések
Érdemes lefóliázni a mézes-chilis csirkeszárnyakat sütés előtt, majd előmelegített sütőben 190 fokon kell őket sütni. Körülbelül 45-55 percre van szükségük ahhoz, hogy jól átsüljenek. Az utolsó fázisban levehetjük a húsokról a fóliát, hogy kellemesen megpiruljanak.
Mivel a csirkeszárnyak könnyen megéghetnek, így mindenképpen javasolt folyamatosan szemmel tartani azt, hogy épp hol tart a sülés folyamata. Apróra vágott petrezselyemmel, rizzsel vagy salátával esztétikusan tálalható. Grillen sokkal gyorsabban, mintegy húsz perc alatt elkészül. Ebben az esetben a sűrű forgatásokra kell odafigyelni.
Amennyiben kérdésed van a megfelelő chili szósz kiválasztása, vagy éppen annak csípőssége kapcsán, keresd fel ügyfélszolgálatunkat!