A Chiliről minden

Honnan származik a jalapeno paprika?

Chili
Jalapeno
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Honnan származik a jalapeno paprika?

A jalapeno paprika ma már olyan természetességgel emelhető le a bevásárlóközpontok polcairól, mintha kenyeret vennél. Pedig nagy utat jár be a legtöbb üveg vagy konzerv, hiszen itthon korántsem akkora mennyiségben termesztik, mint őshazájában. A legtöbb chili Dél-Amerikából származik, a jalapeno természetes közege valamivel északabbra, egészen pontosan Közép-Amerika és főleg Mexikó térségében található. Népszerűsége miatt a termések több mint felét feldolgozzák, és jelentős mennyiséget exportálnak belőle. 

Xalapa a város, amiről a nevét kapta

 

Mexikóban ma már több államban is több száz hektáros területeken nőnek a jalapeno palánták, de más kedvező éghajlatú országok is termesztenek belőle. Nevét Xalapa városáról kapta, amit Halapának ejtenek, innen indult ennek a fajtának a világsikere. A jalapenot más-más névvel is illetik, így ha azt hallod, cuaresmeno, akkor is ugyanerről a paprikáról van szó. Az őslakosok hívták így, arra a fűszeres, pikáns dresszingre utalva, amit készítettek belőle.

 

Ha nem szedik le zölden a termést, hanem hagyják a növényen, akkor színe pirosra változik, íze valamivel édeskésebb lesz. Ilyenkor huachinangónak hívják, számos receptben így tüntetik fel. A füstölt gyümölcs pedig a chipotle névre hallgat.

 

A jalapeno paprika és a világraszóló siker

 

Ez az a fajta chili paprika, amit az egész földkerekségen ismernek. Vajon mivel tudta meghódítani az emberek szívét? Hiszen nem azért kíváncsiak rá, mert ő a legerősebb. Sőt, feltehetően pont emiatt ennyire népszerű. Erőssége inkább közepesnek mondható, ezzel pedig a nagy átlag könnyebben megbirkózik, mintha méregerős lenne.
A kezdő chili fogyasztóknak ideális cél, rutinosabbaknak meg se kottyan a jalapenós pizza vagy saláta elfogyasztása. Számtalan módon variálható, mi is adtunk négy ötletet a jalapeno felhasználására korábban.

 

A mexikói konyhától a BBQ-ig

 

Hazájában a jalapenót bármihez felhasználják. A tradicionális konyhai fogásokon kívül koktélt és fagylaltot is készítenek belőle; nem csoda, ha a környező amerikai országok a saját specialitásukat próbálták ki vele. A jalapeno kiválóan grillezhető és a húsok mellé jólesik a natúran kisütött paprikák csipegetése. A sajttal vagy sajtkrémmel megtöltött gyümölcsök pedig akár köretként is megállják a helyüket. Mi, magyarok, szintén a saját ízlésünknek megfelelően használjuk fel: savanyúságot készítünk belőle, karikára szelve pizzát vagy melegszendvicset ízesítünk vele. Akinek pedig nincs friss termése, beszerezheti ízletes jalapeno chili szószaink egyikét, ami kiváló mártogatós chipshez, húsokhoz, sült krumplihoz.

 

Otthon is nevelheted

 

Ha szeretnéd kipróbálni magad paprikatermesztőként, ezzel a chilivel nyugodtan belevághatsz. A legegyszerűbb, ha magról csíráztatsz, majd elülteted földbe a növényeket. Légy türelmes, mert a csírák megjelenéséig 8-10 hét is eltelhet. Közben folyamatosan ellenőrizd, hogy elég nedves legyen a talaj, de ne legyen alatta pangó víz. Alapjáraton magas páratartalmú helyen él, ezért teheted olyan helyre, ahol ezt jobban élvezheti, de ezzel a gombák is könnyebben megjelenhetnek.

 

Néhány levélke megjelenése után egyesével ültesd cserépbe őket és ha elmúltak a talajmenti fagyok, akkor mehet a szabad földbe vagy az erkélyre. Szélvédett és napsütötte helyet keress nekik, ahol legalább 6-8 órát napfürdőzhetnek. 

 

Próbáld ki a saját chili ültetvényünkről származó természetes és különleges készítményeinket, amiből több díjat is nyert az amerikai World Hot Sauce Awards-on.