Paprikakrém télire? Tegye fel a kezét az, aki szeret a téli hidegben, szezonon kívül finom nyári ízeket fogyasztani! Sokan vagyunk, ugye?
Na és most tegye fel a kezét az, aki szeret nyáron, a 38-40 fokban a forró tűzhely mellett állni, órákon át! Senki?
Tulajdonképpen érthető. Pedig sajnos a kettő összefügg. Annak lesz télire eltett finomság a kamrájában, aki nyáron hangya módjára szorgoskodott a konyhában, akár kánikula volt, akár nem. De a befőzés nem feltétlenül bonyolult, pofonegyszerűen is túleshetsz rajta.
Különösen érdemes nekiveselkedni, ha a magyaros fogásokat bőséges íztöbblettel ellátó házi paprikakrémről van szó.
Paprikakrém télire
A piacokon elérhető még az ízletes, vastag húsú szabadföldi paprika. Most még simán megveheted és ízlelgetheted a reggelihez vagy vacsorához, de egyszer csak eltűnik a kínálatból, legalábbis a szezonális, hazai, friss verziója. Addig kell cselekedned!
Érdemes venned belőle, és az ízélményt “elmenteni” télre. Nem számítógépen vagy memóriakártyán, hanem három dimenzióban, jól záródó csavaros vagy csatos befőttesüvegekben.
Végtelenül egyszerű a recept és a know how
Mi kell hozzá?
- Egy robotgép vagy botmixerhez csatlakozó daráló, aprító.
- Alapanyagok tekintetében só és a paprika. Lehet pritamin vagy kápia… ahogy jólesik.
- Még tartósítószer sem szükséges hozzá, hiszen a só kellően konzerválni fogja. A mértékletes sózásra kell csupán odafigyelned, és akkor a paprika élénk színét és fantasztikus zamatát is megőrzi.
- Idő vonatkozásában pedig csak néhány percet vesz igénybe.
Belevághatunk?
Akkor vágjunk is bele… a paprikába! De csak azután, hogy alaposan megmostad, majd a vizet letörölted róla. Szedd ki a magházát, a csumáját, és darabold fel. Nem kell apróra, hiszen azt a munkát majd elvégzi helyetted a késes aprítógéped. Aprítsd is össze a géppel krémes állagúra, majd az arányokat tartva sózd be: 1 kg paprikához 15 dkg sót használj, alaposan keverd bele, és kb. 2 órán át hagyd állni.
Ezalatt bőven lesz időd meggyőződni arról, hogy jól elmosott, tiszta, száraz befőttesüvegeid vannak, amelyek alig várják, hogy ezt a finomságot pont az ő begyükbe töltsd.
A várakozási idő alatt a só minden bizonnyal feloldódott, azonban még egy gyors átkeverést elbír, és utána töltheted is a paprikakrémet az üvegekbe. Lezárod, és viheted a kamrába a polcra. A téli viszontlátásra!
Túl egyszerű volt? Akkor van itt neked egy plusz ötlet. Bolondítsd meg a paprikakrémet 1-2 gerezd fokhagymával, vagy a paprika egy részéhez használatsz csípős fajtát is, ha pikáns ízekre vágysz. Ha nem egyszemélyes háztartásod van, azért az üvegeken jelöld meg, melyik csípős és melyik nem, nehogy gyerekek kezébe kerüljön, ami nem nekik való!
Mire használhatod télen?
A magyar konyha szerencsére nem ad sok gondolkodnivalót. Szinte minden hagyományos fogásunkhoz jó ötlet használni egy kis télire eltett paprikakrémet. Húsos vagy gombapörkölthöz, paprikás krumplihoz, lecsóhoz, töltött paprikához, csilis babhoz, gulyáshoz, de magyaros levesekbe, szendvicskrémekbe és még a karácsonyi töltött káposztába is illik.
Apropó, karácsony… ha egy dizájnos címkét is ragasztasz az üvegre, akár saját készítésű gasztroajándék is válhat belőle szeretteidnek.
Ha viszont csak az élvezeti részét szeretnéd megkapni, a munka javát pedig meghagynád másnak, akkor sem kell lemondanod a paprikás ételízesítőkről. A Chili Hungária Webáruházban számos paprikakrém, paprikaőrlemény, paprikás szósz és fűszerkeverék várja, hogy a te konyháddal is megismertethesse magát.
Világot járt, díjnyertes, vagy egyszerűen csak finom termékek széles kínálata, amelyek alapanyagát, a paprikát mi termesztettük, majd fel is dolgoztuk.
Csak magadnak rendelhetsz, saját felhasználásra, vagy lehet ebből is ajándék? Hát persze, hogy. Keress rá a díszcsomagolásban kapható termékekre és -válogatásokra!