A csípősség és a karakteres ízvilág sokunk kedvence, legkönnyebben pedig az őrölt chili paprika felhasználásával érhetjük ezt el. Ez a kis “csodaszer” a világ számos konyháját meghódította, nem is véletlenül.
A chili paprika az Andok hegyvidékére vezethető vissza, ahol az inkák és aztékok ősi civilizációi már évszázadokkal ezelőtt termesztették a növényt és használták ízesítésre. A hódítók által került aztán világkörüli pályára a chili, gyorsan népszerűvé vált más kontinenseken is. Ma is ezerféle termék készül belőle, fogyasztják nyersen, szószként és az őrölt chili paprika is közkedvelt fűszer.
A chiliről röviden
Számos fajtája és változata létezik ennek a csípős paprikának, és emiatt különböző mértékben képes csípősséget adni az ételeknek. A gasztronómia sokféleségéhez nagyban hozzájárul, nem mellesleg pedig egészségügyileg is kedvezően hat a fogyasztójára. A benne található vegyületnek köszönhetően fájdalomcsillapításra, izomfájdalmak csökkentésére, immunerősítésre és az emésztés segítésére is használják, akár a gyógyászati termékek világában is. De most nem a kapszaicintartalmú krémekről beszélünk, hanem a Cayenne borshoz hasonló fűszerekről, mely utóbbi a nevétől eltérően nem bors, hanem őrölt chili paprika.
Őrölt chili paprika – így használd a konyhában
Őrölt chili paprikát számtalan paprikafajtából készítenek, így attól függően, hogy milyen csípős ételt szeretnél készíteni, sokféle közül választhatsz. És hogy milyen módokon használhatod fel a konyhában?
- Adj egy csipetnyit az őrölt chili paprikából a paradicsomszószhoz, hogy pikásabbá és karakteresebbé tedd. Ez ideális lehet tésztákhoz és pizzafeltétnek is.
- Készíts csípős marinádot húsokhoz vagy grillezett zöldségekhez őrölt chili paprika és olívaolaj keverékéből. Ám figyelj oda, hogy óvatosan bánj a mennyiséggel, ne legyen túl csípős.
- Fűszerezd meg a szeletekre vágott burgonyaszeleteket őrölt chili paprikával, majd irány a sütő, és süsd őket ropogósra. Egyszerű, mégis ínycsiklandó csemege, melyet köretként de magában is fogyaszthatsz. Ízlés szerint kipróbálhatod édesburgonyával is.
Ugyanakkor ha elég nagy gasztrorajongó vagy, vagy érzel magadban kreativitást és egy kis ügyességet, magad is elkészítheted otthon az őrleményt. Mutatjuk, hogyan!
Őrölt chili paprika készítése otthon
Válaszd ki a kedvenc chili paprikáidat, a legnépszerűbb fajták közé tartozik például a már említett cayenne, a jalapeno, a habanero, de lehet egyszerű, magyar erős paprikával is kezdeni a kísérletezést.
Először a szárítás következik, ehhez helyezd, terítsd őket a sütőbe alacsony hőfokra vagy egy napos ablakpárkányra. A hőmérséklettől függően ez napokig vagy hetekig is eltarthat, de fontos, hogy teljesen kiszáradjanak. Forgasd meg őket időről időre, hogy minden részükből eltávozhasson a nedvesség.
Ha teljesen kiszáradtak, jöhet az őrlés: vágd le a szárukat és távolítsd el a magokat. Készítsd elő a fűszerőrlőt vagy a kávédarálót, mert ezek képesek finomra őrölni a kiszárított növényeidet.
Jól szellőző helyen vagy maszkot és szemüveget viselve őröld le őket porrá, nem viccelünk, a felszálló chili por igazán irritálni fogja a szemet és a légutakat. Ne kockáztass!
Ha kész, egy légmentesen zárható üvegben tárold őket sötét, hűvös helyen, így hosszú ideig megőrzi majd frissességét és ízét. Kis kanállal adagolj belőle, amikor csak szükséged van rá a konyhában.
Használd az őrölt chili paprikát különböző ételek felturbózására, és garantáltan te leszel a házigazdák gyöngye - persze csak ha a vendégeid is szeretik a csípőset.
Kérdéseiddel keress fel minket elérhetőségeinken.