Egy kiadós adag egyszerű chilis bab elkészítéséhez csupán néhány összetevőre van szükség. Kell egy kilogrammnyi darált marhahús, két fej vöröshagyma, három gerezd fokhagyma, némi friss paradicsom, két vörösbabkonzerv, két chilis babkonzerv és egy paradicsomkonzerv.
Mindezeken felül oregánóra, sóra, borsra, egy evőkanálnyi fűszerpaprikára, egy csipet őrölt chilipaprikára, valamint 30-40 dekagramm kukoricára lesz még szükség. Ez utóbbi lehet konzerves vagy akár fagyasztott is, ám ha az utóbbi változat mellett döntünk, akkor hagyjunk neki egy kicsit több időt, hogy át tudjon főni.
Az első lépések
Vágjuk karikára a vöröshagymát, majd egy alkalmas edényben pirítsuk meg olajon. Aki nem szeretne olajat használni, az nyugodtan dolgozhat bármilyen zsírral is.
Ezt követően adjuk hozzá az apróra zúzott fokhagymát, és pirítsuk hozzá nagyjából tíz másodperc alatt. Ezt követően szórjuk rá a fűszerpaprikát, de vigyázzunk, nehogy odaégjen, mert akkor keserű íze lesz az egész ételnek. Végül öntsük fel vízzel.
Jöhet a hús!
Ha mindezekkel megvagyunk, akkor vegyük elő a darált húst és tegyük az edénybe. Amennyiben elfő alóla a víz, akkor azt mindenképpen pótolni kell, máskülönben oda fog égni. Éppen ezért nem érdemes sokáig magára hagyni az egyszerű chilis babunkat, máskülönben a sok munkánk könnyen kárba veszhet.
A víz adagolását túlzásba sem érdemes vinni. A cél az, hogy jól összesűrűsödjön az étel és kellőképp átfőjenek az összetevők. A húst addig kell pirítani, amíg fehéredni nem kezd.
Ezt követően mehet a lábasba a paradicsomkonzerv is. Teljesen mindegy, hogy darabolt vagy egész változatot sikerül beszereznünk, mert az egész paradicsomokat is könnyen szét lehet nyomkodni.
Adagolhatjuk a fűszereket és a többi összetevőt az egyszerű chilis babhoz
A paradicsomkonzerv hozzáadását követően tetszés szerint ízesíthetjük az ételt sóval, borssal, oregánóval és őrölt chili paprikával. Ha valamilyen extrém csípős változatot választunk, akkor legyünk rendkívül mértékletesek, nehogy ehetetlenül pikánssá varázsoljuk az egyszerű chilis babot.
Kóstolgatással egyébként folyamatosan érdemes figyelni az ízeket, és ha valamilyen fűszert hiányolunk, akkor pótoljuk. Ugyanez vonatkozik a sóra is természetesen. Ha megpuhult a hús, akkor keverjük hozzá a leszűrt vörösbabkonzerveket.
A chilis babkonzervet nem szükséges leszűrni, a konzervek teljes tartalma mehet az edénybe. Utoljára a kukoricát kell hozzáadni, feltéve, hogy a konzerves változatot preferáljuk. Keverjük át alaposan az összetevőket, ha szükségesnek látjuk, akkor ezen a ponton adhatunk az ételhez még egy kis vizet. Arra ügyeljünk azért, hogy maradjon sűrű az étel állaga, nehogy leves legyen belőle. A pirospaprikából is adhatunk még egy kanállal, ha intenzívebb ízű és színű chilis babra vágyunk.
Ezt követően hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek. A bab, a kukorica és a hús összeforralásához nagyjából 10 perc elegendő kell, hogy legyen. Azt követően, hogy látjuk, hogy forrni kezd a chilis babunk, kóstoljuk meg. Sót, borsot, őrölt chilit ilyenkor is bátran lehet még hozzá adagolni. Ha viszont minden tekintetben megfelelőnek találjuk, akkor forrón tálalhatjuk is.
Amennyiben kérdésed volna a megfelelő őrölt chili vagy fűszerpaprika kiválasztása kapcsán, akkor keress fel bennünket bizalommal elérhetőségeink egyikén!