A Chiliről minden

Így készül a legjobb Carolina Reaper szósz

Chili
Carolina Reaper
Csípős
Felhasználás
Legcsípősebb
Paprikakrém
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Így készül a legjobb Carolina Reaper szósz

Bármi, amit a konyhában készítesz, nagyban múlik a hozzávalók frissességén, minőségén, és ez a tökéletes Carolina Reaper szósz esetében is igaz. Az a legszerencsésebb, ha a saját termesztésű paprikádból tudod elkészíteni ezt a különlegességet. Viszont vannak más opciók is, ha ez nem lehetséges, például vehetsz mástól érett növényt vagy kész chiliszószt. Ebben a bejegyzésben igazi kulisszatitkot árulunk el, hiszen a saját módszerünket osztjuk meg veled, hogy nálunk hogy zajlik ez a folyamat.

Kertész leszek

 

A paprika termesztésnek megvan a maga trükkje, hiszen elég érzékeny növényekről van szó. Na mármost a Carolina Reaper még ezen felül is kitesz magáért. Mit mondnatnánk? Mégiscsak nő… Így eszerint is kell bánni vele. Figyelni kell már a csírázás idején, hogy mindenből, amire szüksége van, legyen neki elég. Tápanyagdús talaj, víz, meleg, de jusson levegőhöz is. Ha ezek közül valamelyik hibádzik, akkor már hiába várod a kis csírák megjelenését. Ebben a fázisban még nem látszik a paprikából semmi, így nem tud jelezni, ha valamiből túl sokat vagy éppen keveset kap. Fokozott gondoskodást és törődést igényel.


Carolina Reaper

Nézd meg, régen hogy csinálták

 

Tudjuk, hogy a világ halad előre, és számos dologban olyan újítások vannak, amik megkönnyítik az ember dolgát. Viszont ha paprikát akarsz nevelni, akkor tedd le a kalapod, és kérdezd meg idősebb elöljáróidat, szomszédaidat, hogy ők mit tanácsolnak. Szerencsére élnek még azokból a generációkból, akiktől lehet tanulni nem csak a paprika helyes gondozásáról, hanem a kertészkedésről általában. Az ültetéstől a kötözésig mindent megtanulhatsz tőlük. Akár hiszed, akár nem, így kezdtük mi is. Úgy gondoltuk, hogyha a nagymamának minden évben ilyen szép termései vannak, akkor nekünk is sikerülni fog. És sikerült is - miután tanultunk a természettől némi alázatot és a mamától néhány praktikát. A stabilabb hozam érdekében építettünk saját kezűleg fóliasátrat, és onnantól kezdve ott laknak a palánták. Korábbi blogbejegyzéseinkben találsz útmutatást, hogy miként nevelj otthon chilit.

 

Hogyan készül a  Carolina Reaper szósz?

 

Mielőtt feldolgoznánk az érett terméseket, ellenőrizzük, hogy azok épek és egészségesek legyenek. A szárát akár kézzel le lehet tépni, arra nincs szükség. Mi ebben is a hagyományokat követjük, ami azt jelenti, hogy főzéses eljárással készítjük a szószainkat. Kipróbálhatod ezt is, de van, aki a fermentálsára esküszik. Ízlések és pofonok, ki kell tapasztalni, hogy melyik adja vissza jobban azt az ízvilágot, amit keresel egy szószban. 

 

Az ízesítéshez az alap són és borson kívül szoktak hozzá paradicsompürét adni, pirított fokhagymát, vagy csak azt az olajat, amiben a fokhagyma pirult. Ha szeretsz kísérletezni, akkor megbolondíthatod némi fahéjjal, csillagánizzsal vagy idény gyümölcsökkel. Jól harmonizál akár barackkal, akár piros gyümölcsökkel: ribizlivel, vörös áfonyával.

 

Kóstold meg a Kegyes Halált!

 

Kegyes Halál a chili szósz neve, mert azt tapasztaltuk, hogy akik szeretik a csípőset, ezt a kencét még ők sem (annyira) bírják. Már kóstoláskor számítani lehet mellékhatásokra. Mellkasfájdalom, a csípős érzés nyomon követése, ahogy halad a testben, izzadás, légszomj, köhögés. Nemrég módosítottunk a titkos receptünkön, így még 30%-kal brutálisabb, mint a korábbi változat. A két alapanyag, amit használunk a Carolina Reaper és a Trinidad Scorpion Moruga a legerősebb paprikák közé sorolható. Némi fűszeren kívül tartósítószert tartalmaz, így garantáltan nem veszi el az aromájukat más gyümölcs.  

 

Kipróbálnád? Rendeld meg webshopunkból, hogy bármikor élvezhesd a chilik különleges zamatát!