A Chiliről minden

Kóstoltad már a csilipaprika pálinkát?

Chili
Csípős
Felhasználás
Magyar
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2022.02.22 14:40
Kóstoltad már a csilipaprika pálinkát?

A csilipaprika az ételek készítésekor már egyre több szakács kezébe rutinosan kerül, de a belőle készült pálinka még kevésbé elterjedt. Pedig egy jó kupica házi szilva vagy más gyümölcsből készült rövidital régen az étkezések előtt szinte kötelezőnek számított.

A szokás nem (csak) az élvezeti értéke miatt terjedt el, hanem gyógyhatása miatt. A ferences rend tagjai ugyanis előszeretettel főztek vagy készítettek sört, bort, pálinkát; amiket természetesen pusztán a gyógyhatásuk miatt fogyasztottak. Ha még nem kóstoltad, de szívesen elkészítenéd magadnak, vagy ajándékba egy csilirajongó barátodnak, ebben a bejegyzésben a receptet is megtalálod hozzá.

 

A középkor népszerű itala

 

A szerzetesek nemcsak saját célra készítették a különböző nedűket, hanem a szűkös eklézsiát ezek eladásával igyekeztek növelni. Maguk gondozták a kertjeiket, számtalan növényből készítettek mindenféle bajra és nyavalyára kencét, tinktúrát, balzsamot. Mindent felhasználtak, amiről tudták, hogy valamilyen gyógyító erővel bír, így jutottak el a rozmaringtól a szőlőn át a pálinkáig. Az érett gyümölcsöket leszüretelték, majd erős, legalább 50 fokos pálinkát főztek belőle. Végül különböző gyógynövényt tettek bele, attól függően, hogy mit akartak vele kezelni. A tatárjárás után a pusztító maláriajárvány idején a paprika és a csilipaprika pálinka népszerűsítésével igyekeztek megóvni az Alföld lakosságát a tömeges pusztulástól.

 

Milyen gyógyhatásai ismertek a csilipaprikának?

 

Folyamatosan kutatják a paprika alkotóelemeit, vegyületeit, így elképzelhető, hogy rövidesen ez a lista még számos jótékony hatással bővíthető lesz. A csili bármelyik formájában bír ezekkel a nagyszerű tulajdonságokkal, ezért ha absztinens vagy, akkor inkább rendeld meg valamelyik díjnyertes chili szószunkat a webáruházunkból.

 

 • Erős vírus- és baktériumölő hatással bír. Kúraszerűen alkalmazva a herpeszvírus ellen is alkalmazható.
 • Az őszi-téli időszakban a megfázásos, influenzás megbetegedéseket kitűen kezeli. Jó nyákoldó, emiatt a hurutos köhögést segít mielőbb megszüntetni.
 • Reumás ízületi fájdalmak esetén akár külsőleg bedörzsölőszer formájában, akár belsőleg felhasználható
 • Afrodiziákum
 • Csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet
 • Méregtelenítő hatású
 • Az emésztőrendszer optimális működését biztosítja
 • Vérbőséget okoz, serkenti a vérkeringést, ezáltal fokozza az életerőt

 

Fontos, hogy külsőleg csak ép bőrfelületen szabad használni, és mielőtt bekennéd vele az érintett testrészt, mindenképp húzz kesztyűt. Kialakult fekélyek, heveny gyulladás állapot esetén mellőzd. 

 

Csilipaprika pálinka ferences recept alapján

 

 

Hozzávalók:

 

 • 0,5 liter almapálinka
 • 1 kisebb paprika
 • Néhány szem édeskömény

 

Hozzávalók: A paprikát tűvel szurkáld össze, de ne vágd össze, így nem lesz túl csípős az italod. Egy széles szájú sterilizált üvegbe tedd a köményt és a paprikát, majd öntsd fel a pálinkával. Néhány hétig hagyd összeérni az ízeket. Ha inkább chilis fűszerolajat készítenél, olvasd el korábbi blogbejegyzéseinket, ahol még számos chili receptet találsz.

 

Mi köze van a Mikulásnak a pálinkafőzőkhöz?

 

Érdekesség, hogy a pálinkafőzők védőszentje nem más, mint Szent Miklós. Igen, ugyanaz a Szent Miklós, aki december 6-án a gyerekeknek az ablakba kitett tiszta csizmácskákba ajándékot tesz. A Magyar Pálinka Lovagrend tagjai is minden évben várják ezt a jeles napot, mert ekkor ünneplik a Magyar Pálinka Napját. Ez alkalomból ünnepi szentmisével egybekötött pálinkaszentelést is tartanak. 

 

Segíthetünk? Ha kérdésed van a chili paprikákkal, a termékekkel vagy a rendeléssel kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot!