A Chiliről minden

Legnépszerűbb Mexikói chili paprikák

Chili
Habanero
Jalapeno
Csípős
Felhasználás
Chipotle
Paprika fajták
Scoville
Szűrés törlése
Nagy-Felföldi Renáta
Nagy-Felföldi Renáta
2021.09.27 13:57
Legnépszerűbb Mexikói chili paprikák

Íme egy összefoglaló lista, a Mexikói konyhában leggyakrabban használt chili paprikákról, egészen a friss paprikáktól kezdve, a szárított és füstölt paprikán át.

A chili paprika alapvető fűszerként szerepel a legtöbb konyhában, a világ minden táján. A leggyakrabban mégis a Mexikói konyhában találhatóak meg, ez az a hely, ahol előszeretettel használják a különböző chili paprikákat, legyen szó friss, vagy épp szárított formáról.

A Mexikóiak a chilis ételek elkészítésénél, két fő szempontot vesznek figyelembe, egyrészt különös figyelmet fordítanak az ízvilágára és a csípősségére is. Úgy tartják, hogy akkor a legfinomabb egy étel, ha ez a két fő kritérium egyensúlyban van egymással.

A következőkben szeretném bemutatni a mexikói konyhában leggyakrabban használt chili paprikákat. Az elemzés során észre fogod venni, hogy ugyanazon paprikának más neve van akkor, amikor még friss, és más neve van akkor amikor már megszárították. Ez azért van, mert a szárított paprika teljesen más, egyedi ízvilágot képvisel a friss változathoz képest.  A legtöbb paprikát azért szárítják és füstölik, hogy egy új, másik ízt kapjanak. Például, egy füstölt Jalapeno paprikát, Chipotle-nak neveztek el.

Az egyes paprikák népszerűsége eléggé eltérő. Gondolok itt arra, hogy míg bizonyos régiók előnyben részesítenek egyes chili fajtákat, máshol pedig nem épp a legnépszerűbbek.

Lássuk a legépszerűbb Mexikói chili paprikák összefoglalóját.


Anaheim paprika

SHU: 500-2500. Az Anaheim paprika egy enyhén csípős, közepes méretű chili paprika, amely 15-17 cm hosszúra nő. Gyakran használják különböző receptek elkészítéséhez, frissen zöld állapotban kiváló konyhai alapanyagként szolgál, de szárításkor színe pirosra, sötésvöröses barnára változik. Ez egy igen sokoldalú paprika, nevét a, Anaheim városáról kapta, ez ugyan Kaliforniában található, de előszeretettel használják a mexikói konyhákban is.

Gyakran nevezik kaliforniai paprikának, új-mexikói paprikának vagy Magdalena-nak.  Amikor zölden szedik és szárítják, a paprikát "Seco del norte", "Chile de la tierra", vagy "Verde del norte" néven nevezik. Amikor szárítják, akkor már piros színű a paprika, akkor hívják „California red-nek” vagy "Chili colorado"- nak , ami egy híres mexikói recept alapján készült étel neve is egyben.

 

Chilaca

SHU: 1000-2500. A Chilaca paprika enyhén csípős paprika fajta, amely fontos része a mexikói konyhának. A friss paprikákat ritkán használják. Szárításkor a sötétzöld külső, gazdagabb barna-fekete színűvé sötétedik. A Chilaca általában szárított paprika, és ebben a formában ismerik leginkább, szárítás után a neve: a Pasilla vagy Pasilla Bajio. A Pasilla, jelentése: „kicsi mazsola”, nem véletlen, hisz ugyanolyan aszalt, ráncos, és édeskés ízű, mint a mazsola. Mérete nagyban eltér a mazsoláétól, ugyanis hosszúkás, vékony paprikáról van szó, amely meghaladja a 10 cm-t, de általában nem szélesebb, mint 4 cm.  Széles körben használják a mexikói konyhában, bár a szárított paprikák nagy népszerűségnek örvendenek az Egyesült Államokban is, ízük és sokoldalúságuk miatt.

 

Poblano

SHU: 1000-2000.  A Poblano egy rendkívül népszerű mexikói chili paprika fajta. Többnyire akkor szedik őket, amikor még zöldek, leggyakrabban ezt használják a háztartásokban főzéshez. Az enyhén csípős paprikák közé sorolható, tökéletes alapanyaga a töltött parikának, az úgynevezett „Chile Rellenot-t” készítik belőle. Friss fogyasztásra, mexikói szószok, raguk és mártások készítéséhez szokták használni, de jól szárítható vagy süthető is.  Gyakran pörkölik, majd hámozzák, hogy eltávolítsák a külső részét, a viaszos textúrát a paprikáról, és konzerválással vagy fagyasztással tartósítják.  Szárítás után, Ancho chilinek nevezik őket, ez az egyik legnépszerűbb chili paprika Mexikóban.


Habanero

SHU: 100.000-350.000. A Habanero paprikát a kubai La Habana városáról nevezték el. Ezek a paprikák kisebb méretűek és meglehetősen csípősek is. Leggyakrabban az élénk narancssárga, vagy enyhén piros fajtákkal találkozhatunk. Az egyik legcsípősebb paprika fajta, amely önmagában ötvözi a gyümölcsös ízvilágot és a virágos aromát. Az egyik legkedveltebb összetevője számos mexikói receptnek, a csípős mártásoktól egészen a pikáns, fűszeres ételekig. Mexikóban néha napokig vagy akár hetekig tequila palackokban áztatják a Habanerot, hogy az italok még ízletesebbek, csípősebbek, tüzesebbek legyenek tőle.

 

Jalapeno

SHU :2500-8000. Amerika kedvenc chili paprikája messzemenően a Jalapeno paprika. Egy fényes zöld kis chili paprikáról van szó, amelyet széles körben használnak, nem csak ételeik, hanem az italaik ízesítésére is. A legtöbb Jalapeno paprika Mexikóból származik, ahol a bennszülöttek snack ételként, nasiként fogyasztják őket. A Jalapeno piros fajtája egy kicsit gyümölcsösebb, mint a zöld fajta, és édesebb is.  A friss Jalapenok zöld színűek, enyhén csípősek.  A füstölt Jalapeno paprikák gazdagabb, enyhén füstös, csípős ízvilágot képviselnek.  A Jalapenokat sokféleképp használják a mexikói konyhában.

 

Mirasol

SHU: 2500-8000. A Mirasol paprika a mexikói kultúrában, a népszerű chili paprikák közé tartozik, a tradicionális mexikói mártások készítéséhez használják.  Az elnevezése spanyolul „a napra nézésre” utal, ez onnan ered, hogy a paprika egyenesen nő a növényen, szó szerint olyan, mintha „nézné” a napot, miközben élénkpiros színűvé válik. A Mirasol paprika szárított fajtája, a Guajillo paprika.  A híres Ancho paprika után, a Guajillo a második helyet foglalja el a legnépszerűbb szárított chili paprikák körében. Jellegzetes, enyhén gyümölcsös, a vörösáfonyához és a zöld tea ízéhez hasonló, egyedi összetett ízvilágot képvisel.  Az Ancho paprika, a Guajillo paprika is a chili „szent szentháromságában” szerepel, amelyet általában az autentikus mexikói mártásokban használnak. Egyedülálló édessége, szórakoztató chilivé teszi.

 

Serrano

SHU: 10.000-23.000. A Serrano paprika a mexikói Puebla és Hidalgo államokból, a hegyvidéki régiókból származik. A paprika neve, Serrano, valójában utalás a fent említett területek hegyvidékére (Sierra). A Serrano paprika meglehetősen fűszeres chili paprika, tökéletes salátákhoz, szószokhoz, pikáns finomságokhoz, köretekhez és még csípős mártások készítéséhez.


Chilhuacle Amarillo

SHU: 5000. A Chilhuacle Amarillo egy mexikói chili paprikafajta, egy hármas paprika része, amely magában foglalja a Chilhuacle néger (barna) és a Chilhuacle Rojo (piros) paprikákat is. Együtt fontos részét képezik az oaxacani konyhának, különösen a mártások elkészítéséhez használják. Ez a paprika az elsősorban az Andokban nő, egészen Chilétől Kolumbiáig, valamint Közép -Amerikában és Mexikóban is elterjedt. Dél -Amerikában „locoto paprika” néven is ismert, vagy „rocote”, vagy Caballo vagy „ló” néven Guatemalában és Mexikó egyes részein is használják.

 

Pequin

SHU: 30.000-60.000. A Pequin paprika, egy nagyon kicsi chili paprika, amely a csípős chili paprikák közé tartozik. A paprika az érés során élénk vörös színűvé válik, ízében a kissé diós, füstös ízvilágot képviseli. A Pequin paprikát elsősorban a chili mártások és salsák készítéséhez használják, gyümölcsössége és csípőssége miatt. Levesek vagy pörköltök ízesítésére is használják. Mindössze egy-két ilyen apró Pequin paprika az ételbe, és máris egy kellemes csípős ízvilág tárul elénk az étel fogyasztása közben. Száríthatjuk, illetve chili pelyhekké őrölhetjük, továbbá poríthatjuk és pácolhatunk vele húsételeket.

 

Ancho

SHU: 1000-2000. Az Ancho paprika a Poblano paprika szárított változata, és az egyik legnépszerűbb paprika a mexikói konyhában, valamint a Tex Mex főzésben és az USA délnyugati részén. Sokakban felmerül a kérdés: Valójában annyira fontos ez a szárított paprika, hogy saját nevet kapjon? Ahelyett, hogy egyszerűen „szárított Poblanóknak” neveznénk őket, egy teljesen új, külön elnevezést kapott ez a paprika.

A szárított chilipaprikához hasonlóan, az Ancho paprikát is úgymond „hidratálják”, vagyis beáztatják mielőtt főzésre használják, hogy ezzel a módszerrel a különleges ízvilágot megőrizzék.  Az eljárás során, forró vízben áztatják 15–30 percig, amíg meg nem puhulnak a paprikák. Az úgynevezett „rehidratálás” után az Ancho paprikát általában sűrű mártásokhoz, például Adobo szószhoz, vagy Enchilada mártások készítéséhez használják. Az Ancho paprika különleges aromát, csípősséget és jellegzetes vörös színt ad a mártásoknak.

 

Cascabel

SHU: 1000-3000. A „Cascabel” név spanyolul „kis harangot” vagy „száncsengőt” vagy „csörgőt” jelent, mivel a szárított paprika magok rázás során, különböző zörgő hangokat adnak ki. A Cascabel paprikát, az enyhén füstös íz jellemzi, diószerű jegyekkel. Enyhén csípős paprika fajta, amely tökéletesen illik a levesekhez, salátákhoz, pörköltekhez és mártásokhoz. Többnyire szárítva fogyasztják, de gyakran chilipelyhekké őrlik.

 

Chile de Arbol paprika

SHU: 15.000-65.000. A Chile de Arbol kicsi és vékony mexikói paprika, 5-7 cm hosszúra nő.  A paprikák világos, élénkpirosra érnek, és ebben a szakaszban szüretelik és dolgozzák fel őket. A Chile de Arbol spanyolul „fa chilit” jelent, ez a név a paprika fás szárára utal. A Chile de Arbol paprika bármilyen ételben felhasználható, különösen salsa és csípős mártásokba rakják. Általában csak néhány paprikát kell beletenni az ételbe, és máris intenzív, jelentős csípős ízvilágot érhetünk el vele. Az egyik legnépszerűbb recept ezekkel a paprikákkal a Chile de Arbol salsa szósz, amely friss vagy szárított chiliből is készülhet. Továbbá használják őket Salsa roja készítéséhez, vagy tacok, burritok, torták, tojások, mint például a Huevos rancheros (farmer tojások) készítéséhez.

 

 

Chipotle

SHU: 2500-8000. A Chipotle paprika valójában, füstölt, szárított Jalapeno paprika. A legtöbb Jalapenot zöld állapotában fogyasztják. Azonban a Jalapeno paprika az érés előrehaladtával összeszikkad, szőlővörösre váltja színét. Ebben az állapotában a Jalapenok már elveszítik a nedvességüket, azonban az erejük, vagyis a csípősségük a szikkadás előrehaladtával növekszik. Ezeket a piros Jalapeno paprikákat leszedjük, és napokig fafüstön szárítjuk, ez lesz a Chipotle paprika. A Chipotle is a mexikói konyha jellegzetes és rendkívül fontos alapanyaga, elsősorban szószokba használják. Füstös, földes íze miatt az egész világon elterjedt.


Guajillo

SHU: 2500-8000. A Guajillo paprika a mexikói konyhában kedvelt paprika fajta. A Mirasol chili paprika szárított formája a Guajillo,  amely a népszerű paprikák közé tartozik, édes ízű és enyhe-közepes erősségű. Nagyszerű alapanyag mártásokban, salsában és levesekben.

 

Morita

SHU: 2500-8000. A Morita paprika egyfajta Chipotle paprika, amelyet füstölt, pirosra érett Jalapeno paprikából készítenek.  A Morita a színére utal, amely mélyvöröses barnás. A fő különbség az, hogy a Morita paprikákat kevesebb ideig füstöljük, ez az eljárás lágyabbá teszi őket, valamint megőrzi az enyhén gyümölcsös ízüket. A szárítás gödrökben történik, pekándió fa égetésével. Ez az eljárás adja az utánozhatatlan, a Morita jellegzetes ízét, füstös zamatát. A szárítás alatt a Japapeno paprika, körülbelül az ötödére esike vissza. Közepesen- erős csípősségű paprikáról van szó. Ahogy megszáradt, porrá őrölhetjük, hogy levesekbe, szószokba és salátákba keverhessük őket, vagy szárítás után beáztathatjuk és egy pikáns chilipasztát készíthetünk belőle, amellyel bármit tudunk ízesíteni.


Mulato

SHU: 2500-3000. A Mulato paprika enyhe csípősségű, közepesen szárított Poblano paprika, hasonlóan az Ancho paprikához, de ízvilágában eltérő paprika. Az Ancho egy olyan Poblano paprika, amely mélyvörösre érik, míg a Mulato egy olyan Poblano paprika, amely barnára érik, majd ezután szárítják.

A Mulato chilit évszázadok óta tudatosan használják a mexikói konyhában. Ez a paprika része a mexikói mártásokban használt chili „szentháromságának”, amelyet az Ancho és Pasilla chilivel, és gyakran a Guajillo chilivel együtt készítenek el. Íze csokoládéhoz vagy medvecukorhoz hasonló, aromája füstös cseresznyére és dohányra emlékeztet.  Szárítva, általában chiliporrá őrlik, de egészben mártásokhoz is tökéletes. Finom füstös ízük van, ezért nagyon népszerűek sokféle mexikói ételben.

 

Pasilla

SHU: 250-3999. A Pasilla (chilei pasilla) vagy a „kis mazsola” a szárított Chilaca paprikára utal, amely egy népszerű mexikói chili paprika. A Pasilla paprika nagyon népszerű a mexikói konyhában, a főzés során különösen mártások és salsák készítéséhez használják.

Gazdag füstös és földes ízű a Pasilla, gyakran használják szárított formában, vagy por formájában a mexikói salsában, valamint és mártásokban, szószokban. A Pasilla érdekes ízvilágot kölcsönöz a Enchilada szósz ízében és megjelenésében. Elsősorban gyümölcsökkel kombinálják, vagy bárány, kacsahús és tenger gyümölcsei mellé tálalják, gomba, fokhagyma, édeskömény, méz vagy oregánó kíséretében.

 

PUYA

SHU: 2500-8000. A Puya mexikói paprika, hasonló, mint a népszerű Guajillo paprika, de kisebb és csípősebb, gyümölcsös ízéről és aromájáról ismert.

A Puya paprikát kifejezetten kedvelik a mexikói konyhában salsák, mártások készítéséhez, marha- és sertéshús, valamint különféle tengeri ételek, zöldségek ízesítésére. Őrölt chilipehelyként való felhasználása is elterjedt. Levesek, pörköltek, reggelik és vacsorák fűszerezésére használják.

Máris megéheztél?


Webáruházunk számos olyan chili terméket kínál, amely a diétás étrendbe is beilleszthető. Ha csak párolt, grillezett zöldségeket fogyasztasz, ha zsírszegény húsokat ebédelsz, mert fogyni szeretnél, akkor sem kell lemondanod az ínycsiklandó ízekből. Nézz körül a webshopban, és válassz fűszert, szószokat, krémeket a szád íze szerint! Kevésbé kedvenc ételeidet is feldobhatod velük.