Chili receptek

Megúszós savanyúság télire: olajos paprika

Chili
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Megúszós savanyúság télire: olajos paprika

Ha a szezonban már meguntad a lecsót, akkor vedd elő ezt a klasszikus olajos paprika receptet. Némi munkával feltöltheted a kamra polcát néhány üveg olajos paprikával, amit érés után jóízűen falatozhatsz savanyúságnak sült húshoz, de feldobhatod vele a legegyszerűbb hidegtálat, szendvicset is. 

Hibátlan alapanyag

 

Aki rendszeresen főz otthon, az nagyon jól tudja, hogy silány hozzávalókból a végeredmény sem lesz az igazi. Ez még egy ilyen néhány összetevős savanyúság esetében is így van. Csak olyan paprikákat válogass össze, amik nem foltosak, ütődöttek. Az egészséges, hibátlan paprikák fogják csak bírni az olajos eltevést több hónapra. Ez amolyan ökölszabály, amit nem csak ennél az eltevési módszernél, hanem a chili savanyítás során is érdemes betartani.

 

Steril üveg

 

Hiába tartod be a fenti előírást, ha nem csírátlanítod, fertőtleníted azokat az üvegeket, amelyekbe a paprika kerül. A tető mellett a tiszta fedők legalább ilyen fontosak, hiszen ezekről is kerülhet szennyeződés a savanyúságba, amitől az romlásnak indul. A sterilizálásnak több módja is van:

 

  • Mosogatógépben, magas hőfokon is fertőtleníthetsz. Fontos, hogy ilyenkor csak az érintett edények és tetők legyenek a gépben, más piszkos tányér vagy evőeszköz ne.
  • A kifőzés régi, bevált módszer, amit természetesen szintén alkalmazhatsz. Az üvegeket állítsd egy lábosba, majd önts rájuk annyi hideg vizet, hogy ellepje. Forrástól számítva 10-15 perc elteltével vedd ki őket egy tiszta konyharuhára és hagyd őket megszáradni. Ha a tetőt is melléjük tetted, azt 5 perccel a forrás után kiveheted lecsepegni. 
  • Csírátlaníthatsz a sütőben is. Ennél a módszernél mosd el a szokásos módon az edényeket és a tetejüket. A sütőt közben előmelegítheted 100-120 fokra. Helyezd az üvegeket egy tepsire úgy, hogy a szájuk a tepsi felé nézzen. Hagyd bent őket 10 percig vagy teljes száradásig.

 

Készülhet az olajos paprika




Kezdetnek készítsd kisebb mennyiségben, aztán meglátod, hogy mennyire szükséges utánpótlás. Kísérletezhetsz a következő adagoknál további fűszerek hozzáadásával, de maradhatsz az alap verziónál is. A befőttesüveg méretétől függően nagyjából 3-4 üvegnyi olajos paprikát lehet eltenni a következő recept alapján.

 

Két kiló vastag, piros húsú paprikát (kaliforniai, pritamin, esetleg kápia) csumázz ki és vágj szeletekre. Forralj fel másfél liter vizet. Amikor gyöngyözik, keverj bele 75 g kristálycukrot, 3 dl 10%-os ecetet, 1 dl olajat és 30 g sót. Alaposan keverd össze, majd add hozzá a paprikákat és forrald együtt őket 3-5 percig. Ezután szűrőkanállal vedd ki a paprikákat és rendezd el az üvegekben. Kicsit össze fog esni, úgyhogy még tehetsz rá. Ha biztosra szeretnél menni a tartósítást illetően, most szórj egy pici szalicilt a növények mellé. Oszd el a főzőlevet az üvegek között. Szorosan zárd le, végül dunsztold 10 percig. 

 

Hasonlóan készítjük a habaneroból készült savanyúságunkat, mellyel a csípős ízek rajongóinak kedvezünk.

 

Milyen fűszereket használhatsz?

 

Egyesek szerint kihagyhatatlan a fekete szemes bors. Van, aki pár darab szegfűszeget használ az ízesítéshez, ilyenkor egyesével ellenőrizni kell, hogy ezek is egészségesek legyenek. Tehetsz a paprika mellé kakukkfüvet, oregánót vagy bazsalikomot ízlésed szerint. Fokhagymát nem ajánlott, mert könnyen elronthatja az összhatást. Szerintünk a kevesebb több elve a nyerő ebben az esetben, ha változtatni szeretnél a klasszikus aromán, akkor maximum egy vagy két fűszert használj kis mennyiségben, hogy ne nyomják el a paprika ízét. 

 

Ha pedig inkább a már bevált módszerek híve vagy, akkor fantasztikus szószokkal, savanyúsággal, befőttel várunk a webshopunkban.

Raktáron

A Habanero íze nem különbözik más chili paprikától, gyümölcsös, virágos, édes, ropogós és csípős. Viszont ezek az ízek annyira egyedülállók, hogy referenciapontként szolgál más chili paprika ízének összehasonlításához. Különböző érettségi fokokban különböző csípősséggel bírnak. Zölden leszedve kevésbé csípős. Ha megkóstolod, akkor elsőre agresszív módol előjön a csípősség, ami gyorsan elhalványul. Viszont szószokban vagy ételekben ez a hő nem olyan ellenséges, sőt kifejezetten kellemes.

1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

Mexikóban, Közép-Amerikában és a legtöbb ázsiai országban, nem teljes az asztal egy üveg csípős, chili szósz nélkül! Ezzel a fantasztikus mártással könnyen elkészíthetjük az ázsiai recepteket, vagy a nyugati kedvenceket.

Jól illik sültekhez, húsokhoz, szárnyasokhoz, pizzákra, meleg szendvicsekre, vagy csak a sült krumpli mellé.

2 390 Ft
Egységár: 23 900 Ft/L
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
-4%
Raktáron

Igazi ínyenceknek gondosan összevallogatott chili paprikából.

Mexikóban, Közép-Amerikában és a legtöbb ázsiai országban, nem teljes az asztal egy üveg csípős, chili szósz nélkül! Ezzel a fantasztikus mártással könnyen elkészíthetjük az ázsiai recepteket, vagy a nyugati kedvenceket.

Mennydörgés - extra chili szósz 2x100ml
4 590 Ft
4 780 Ft Az áthúzott ár az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap legalacsonyabb eladási ára.
Egységár: 22 950 Ft/L
Kezdete: 2024.01.23 A készlet erejéig!
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

Ha bírod a csípőset, akkor egyből beleszeretsz ennek a Habanero savanyúság csodálatos gyümölcsös ízébe.A habanero az egyik legismertebb és legnépszerűbb fajta. Felhasználási módja korlátlan, egyik chili paprika sem előzi meg a népszerűségét.

Habanero Savanyúság (vöröshagymás)
2 590 Ft
Egységár: 4 625 Ft/kg
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

A Habanero íze nem különbözik más chili paprikától, gyümölcsös, virágos, édes, ropogós és csípős. Viszont ezek az ízek annyira egyedülállók, hogy referenciapontként szolgál más chili paprika ízének összehasonlításához. Különböző érettségi fokokban különböző csípősséggel bírnak. Zölden leszedve kevésbé csípős. Ha megkóstolod, akkor elsőre agresszív módol előjön a csípősség, ami gyorsan elhalványul. Viszont szószokban vagy ételekben ez a hő nem olyan ellenséges, sőt kifejezetten kellemes.

1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez