Persze, hogy a füstölt pirospaprika! Egy jó magyaros gulyás vagy pörkölt nincsen fűszerpaprika nélkül. Azok, akik gondoskodnak otthon a fűszerek utánpótlásáról, biztosan találkoztak már a boltok egyre szélesebb fűszerpaprika kínálatával. Ha eddig csak a szokásos csemegét vagy az édesnemest választottad ismeret hiányában, akkor olvasd el a bejegyzésünket, mert megmutatjuk, hogy a füstölt pirospaprika aromája mennyit ad hozzá a klasszikus fogásokhoz.
Mitől más a füstölt pirospaprika?
Lényegében ettől az egyetlen pici mozzanattól, hogy a szárítási folyamat után nem őrlik meg azon nyomban, hanem elhelyezik a füstölőben. Ami lehet akár egy tűzrakóhely vagy füstölőkamra, de házi megoldásként megfelel egy gömbgrill, vagy aki komolyan gondolja, beszerezhet egy igazi smokert is. A füstölésre szánt idő függ a választott eljárástól, és hogy hideg vagy meleg füsttel megy végbe a folyamat. Így akár 30 perctől 9 óráig is eltarthat a paprika füstölése. Szerencsére, ezzel neked egyáltalán nem kell foglalkoznod, ha nem szeretnél, mert rendelhetsz a webáruházunkból előrecsomagolt, füstölt pirospaprikát.
Szakíts a megszokottsággal
Néha kifejezetten jót tesz, ha szakítunk a megszokott dolgokkal - még ha csak egy-egy alkalomra is -, és kipróbálunk valami újat. Az új ebben az esetben nem szó szerint értendő, mert a füstölt pirospaprika már elég régóta elérhető, de ha eddig nem használtad, akkor az ételeid megújulnak tőle. Lehet, hogy valóban csak alkalomszerűen szórsz belőle a paprikás krumpliba, de hidd el, hogy a családtagjaid érezni fogják a változást. Ezzel az egyszerű teáskanálnyi trükkel belecsempészheted a nyári bográcsozás adta különleges zamatot, ettől lesz olyan fenséges. A paprikák változatos felhasználásáról további cikkeket találsz a blogunkban.
Egyelőre csak kísérleteznél? Helyettesíts!
Ha nem vagy teljesen biztosan a dolgodban, vagy még nincs otthon füstölt fűszerpaprikád, akkor van néhány javaslatunk, hogy milyen más fűszerekkel válthatod ki:
- Chipotle: Ez a chili őrlemény a mexikói konyha alfája és omegája, ha esetleg ebből már használtál chilis babhoz vagy más, a területre jellemző harapnivalóhoz, akkor tegyél bele ilyet. A chipotle ugyanúgy szárítással és füstöléssel készül, mint a hazai termékek, de fajtájának köszönhetően plusz pikantériát is kölcsönöz.
- Ancho: Így hívják a poblano paprika szárított, füstölt változatát. Szintén Mexikóban a legnépszerűbb, de már magyarországi lelőhelyei is vannak. Ne tévesszen meg a színe, ami vörösesbarna, de akár fekete is lehet. Íze édes, enyhén csípős, így azok is bátran fogyaszthatják, akik nem “erősíteni” szeretnék a főznivalót.
- Kömény: Igen, a kömény és a fűszerpaprika 2:1 arányú keverékével is megkapod a füstölt pirospaprika zamatát. Ezzel a módszerrel, ha nincs is otthon más, akkor is az asztalra tudod varázsolni a nyári grillezések ízvilágát.
Spéci sajtgolyók füstölt pirospaprikába (is) forgatva
Az általános felhasználáson kívül hoztunk neked egy egyszerű, de elképesztő látványos végeredményű receptet, amivel akár húsvétkor is villanthatsz a vendégek előtt:
Hozzávalók: 10 -10 dkg mindegyik sajtféléből: krémsajt, kék sajt, feta, kecske sajt.
A forgatáshoz: 6-6 dkg bacon, pisztácia, 3-3 dkg dió és füstölt pirospaprika. A diót darálva, a bacont és a pisztáciát nagyon apróra kell szeletelni a felhasználáshoz.
Elkészítés: A négyféle sajtot gyúrd jó alaposan össze, majd tedd egy órára a hűtőbe pihenni. Ezután az egyiket paprikába, a másikat pisztáciába, stb. hempergesd meg. Sós krékert tálalj hozzá és egy finom vörösbort!
Segíthetünk? Ha bármilyen kérdésed van a termékeinkkel vagy a rendeléssel kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot!