A Chiliről minden

Miben különbözik a chipotle szósz a többi chili szósztól?

Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Miben különbözik a chipotle szósz a többi chili szósztól?

Felvirágzóban van a chili szószok iránti érdeklődés, ahogy az észrevehető az egyre szélesedő és változatos kínálatból, melynek külön ékköve a chipotle paprikából készült szósz. A Chili Hungária Webáruháznál a kezdetektől törekszünk arra, hogy olyan termékeket készítsünk, amikhez hasonlóval garantáltan nem találkoztál, ha eddig csak bolti kencét kóstoltál.

Szószaink egyediségét egyrészt az adja, hogy a saját földünkön termesztjük az alapanyagot. Magunk gondoskodunk a paprikákról, másrészt a többi hozzávalót is gondosan választjuk ki. Utóbbinál igyekszünk nemcsak a saját ízlésvilágunkat követni, hanem a vásárlóink véleményét is figyelembe venni. Nagyvonalakban így készült az első üveg chipotle szószunk, ami máig nagy közönségkedvenc.

 

A jalapeno, akit chipotlénak hívnak

 

A chipotle tulajdonképpen nem más, mint jalapeno paprika. Azonban nem szüretelik le zöld állapotában, hanem hagyják a bokron pirosra érni és összeszikkadni. Ezután pedig napokig füstölik. Ebben a töpörödött, barnás-piros, füstölt állapotában már nem jalapenónak hívják, hanem chipotlének. Érdekesség, hogy nagyjából 10 kg jalapeno paprikából mindössze 1 kg chipotle lesz, emiatt valamivel drágább.
A jalapeno, így a chipotle is a mexikói konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Salsákba, pörköltalapba, mártáshoz, levesekbe is előszeretettel teszik, de az ínyencek lekvárt és savanyút is készítenek belőle. Utóbbit te is elkészítheted a füstölt chipotle csomagunkból. Ehhez néhány gerezd fokhagymára lesz szükséged, némi fekete borsra és babérlevélre, illetve annyi almaecetre, amennyi ellepi. Továbbá két hónapnyi türelemre, amíg összeérnek az ízek.

 

Megéri nyár végén, ősz elején az utolsó szüretből összeállítani, hiszen így nemcsak a paprika, hanem a C-vitamin utánpótlásodról is gondoskodsz.

 

Most akkor csípős vagy füstös?

 

Mivel a chipotle is jalapeno csak más formában, ez a csípősségét nem befolyásolja. A jalapeno meglehetősen széles sávot foglal el a Scoville skálán, ami azt jelenti, hogy a gyengébb eresztés 2500-3000 SHU értéken mozog, míg az erősebb nagyjából 8000 SHU-t produkál. Ez egy alsó középkategória, így például azoknak is élvezetes lehet a kóstolás, akik már barátkoznak a chilik világával. Viszont azoknak is okozhat meglepetést, akik az erősen pikáns kategóriát szeretik. Mivel nem annyira brutális, mint a Scoville skála élén szereplő fajták, ezért nagyszerűen társítható édesebb jellegű ételekkel. 

 

A chipotle szósz esszenciája

 

Nem csak attól lesz a hagyományos jalapenótól különböző a chipotle, hogy másképp nevezik. Maga az eljárás is, amivel kezelik, eltérő. Egyrészt ugye ez a megjelenésén is látszik, hiszen aszott, ráncos külsejű. Másrészt ugye füstölik, amitől még ínycsiklandóbbá válik. Ezt a füstös aromát mi, magyarok is kedveljük kolbászban, sonkában, pisztrángban. A porrá őrölt chipotléval kiválóan ízesítheted a halászlét, gulyást vagy más, pörköltalapú ételt.

 

Mi ezt a nagyszerű füstös aromát palackba zártuk. Chili szószaink mind egyediek, de hiányzott a sorból egy olyan, ami teljesen más irányt képvisel. A chipotle szósz nagyszerűen illik hamburgerekhez, sült húsokhoz, grillezett zöldségekhez. Nyáron a kerti sütögetések alkalmával nem hiányozhat az asztalról, télen pedig visszaidézi ezek hangulatát. 

 

Próbáld ki a chipotlét akár szárítva, akár szósz formában, ha kedveled a testes, BBQ ízeket. Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy mielőbb élvezhesd ezt a nem mindennapi chilit.