Mar, csíp, éget... ilyen egy igazi csípős szósz, amikor megkóstoljuk. Szétárad a szánkban, de az orrunkban és a torkunkban is érezzük hatását, miközben könnybe lábad a szemünk.
Mi okozza ezt a hatást?
A chili paprikafélék csípősségéért a kapszaicin felelős. Ez az anyag egy alkaloid, amely hatása a fájdalomérző idegrostok ingerléséhez és a hőérzékelő idegvégződésekhez köthető. Egy amerikai kémiai kutató, bizonyos Wilbur Scoville 1912-ben felállított egy skálát és egy mértékegységet, amellyel a kapszaicin mennyisége jelölhető. Ez az SHU, azaz scoville heat unit. Így egyfajta rangsor állítható fel a paprikák között, csípősségük mértéke alapján.
A világon bemért paprikák közül a legmagasabb SHU-értéket a Carolina Reaperben mérték, mintegy 2 millió SHU-t. Csak hogy lássuk, ez milyen erősséget is jelent, a magyar erős paprika ereje nagyjából 20 ezer SHU-t mutatna.
El lehet képzelni, milyen erővel marhat egy ilyen paprikából készült szósz.
Mégis szeretjük a csípős szószokat
Minden okunk meglenne rá, hogy ádáz ellenségként tekintsünk ezekre a paprikákra, amelyek annyi szenvedést okoznak fogyasztóiknak, ám valahogy mégis vonzódunk hozzájuk. Sőt, a csípős ízek szerelmesei bátorságpróbákat tartanak és trenírozzák magukat, melyikük tud elviselni még erősebb és erősebb ízt.
Ez a vonzódás a csípőshöz egy életen át is eltarthat, és szabályosan, mintha drogról lenne szó, emeli az ember az erősséget, illetve az adagot. A csípős szószokhoz és fűszerekhez, bár elsőre durvák lehetnek, könnyű gyorsan hozzászokni, és utána egyre több és erősebb kell ahhoz, hogy újra azt a kellemetlenül kellemes maró, égető érzést érezhessük, amit első alkalommal. Így fordulhat elő, hogy míg az egyik embernek, jellemzően a “kezdő” fogyasztónak egy chilipaprika vagy csípős szósz szinte elviselhetetlen érzést nyújt és rohan egy pohár hideg vízért, addig a másik ember belekóstol, és vállrándítva annyit mond: “De hát ez nem is csíp.”
Válogatós vagy? Válogass különböző erősségű termékeink közül
A Chili Hungária Webáruházunkban az egészen enyhétől a bivalyerős szószokig széles a termékskálánk. A saját termesztésű chiliből innovatív módon, manufaktúrában készített fűszerek, öntetek több erősséget is képviselnek. Mivel évente minimum 20, de előfordul, hogy akár 35 fajta paprikát is nevelünk, köztük a népszerű Jalapeno, Bhut Jolokia, Habanero, Trinidad Skorpió Moruga, valamint a már említett, világelső erősségű Carolina Reaper paprikát, a belőlük készült termékek ereje is különböző.
Büszkeségünk, a Spirit of Attila szósz, amely az Egyesült Államokban 2015-ben az első magyar benevezett chilitermékként rögtön elhozta az első díjat a The World Hot Sauce Award versenyen, Dorset Naga és a Ghost Chili paprika tartalmának köszönhetően veszettül erős. Megfelelő környezetben nevelkedve ezek a paprikafajták akár 1.000.000 SHU erősséget is el tudnak érni. Ez a termék a népszerűségét és a díjat nem pusztán csípősségének köszönheti, az íze is nagyon jó. Ha megkóstolnál valami pokolit, vagy ajándékot keresel egy minden csípőssel játszva elbánó barátodnak, akkor mindenképpen ezt a terméket ajánljuk megvásárlásra.
Még ennél is bátrabb vagy?
A Kegyes Halál fantázianévre hallgató szószunk nem véletlenül kapta ezt a nevet. Ez a legerősebb a jelenleg elérhető termékeink közül. Brutális tüzességét a világ legerősebb paprikájának, a Carolina Reapernek és a Trinidad Skorpió Morugának köszönheti. Ha szereted érezni, hogy élsz, ezt az élményt semmiképp ne hagyd ki!