A Chiliről minden

Milyen a chili paprika hatása az egészségedre?

Chili
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Milyen a chili paprika hatása az egészségedre?

A chili paprika egészségre gyakorolt hatása már-már csodaszámba megy. Az eddigi kutatások is rengeteg pozitív visszajelzésről adnak számot, de a szakemberek azt mondják, hogy még korántsem tudunk mindent róla. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat az információkat, amik a rendelkezésünkre állnak, hogy egy helyen lásd, milyen sokféle területen élvezheted a chilit a konyhán kívül.

A chili paprika hatása a kapszaicinben rejlik

 

A kapszaicin a paprika vastag erezetében található alkaloid. A színtelen, szagtalan, vízben nem oldódó molekula, ami ingerli a fájdalomérzékelő idegvégződéseket. Csípő, maró, égő érzés keletkezik ott, ahol a tested érintkezik vele. Sokáig az európaiak mérgezőnek tartották, de amióta ez a feltevés megdőlt, külsőleg és belsőleg is alkalmazzák. Minél erősebb egy paprika, annál nagyobb koncentrációban és mértékben tartalmaz kapszaicint. Mérésére 1912 óta a Scoville skálát használjuk. A Scoville skála mértékegysége az SHU, ami számokban mutatja meg egy adott fajta erősségét. A mérési módszerről többet tudhatsz meg korábbi bejegyzésünkből.

 

Erősebb immunrendszer

 

Dr. Szent-Györgyi Albertnek Nobel-díjat hozott az a kutatás, amivel kivonta az L aszkorbinsavat, azaz a C-vitamint a paprikából. Érdekesség, hogy valamiért a köztudatban az terjedt el, hogy a citrusfélék C-vitamin tartalma magas, pedig valójában egy szem paprikában is több van, mint a narancsban. Érdemes minél többször nyersen fogyasztani, mert a C-vitamin hőérzékeny, tehát forralás hatására elveszti értékét. Nemcsak frissen, de gyakran is kell enni, mert ezt a vitamint a szervezetünk nem tudja előállítani, minden nap újra és újra jó nagy mennyiségben kell pótolni. 
Daganatos betegségek

 

A daganatok okozta betegségek a leggyakoribbak a világon. Pontosan sem a kialakulásuk okát, sem egy egységes kezelési módot nem találtak még fel ellene. Azt tudjuk, hogy a kemoterápián és a műtéten kívül időnként szükség van a szervezetből a méreganyagok eltávolítására. Erre alkalmasak a léböjtkúrák, tisztító teakeverékek, a szaunázás. Bár a chili nem kifejezetten méregtelenítő hatású, nagyon magas antioxidáns tartalma miatt támogatja a folyamatot. Fogyaszthatod fűszer formájában, vagy önthetsz zamatos chili szószt a sültek mellé, sűrítményéből tejföllel hígítva pikáns szendvicskrémet vagy mártogatóst keverhetsz. 

 

Masszírozz chilis krémmel

 

A kapszaicin külsőleg is legalább olyan hatásos, mint belsőleg. Számos krém, masszázsolaj tartalmazza, mert a bőrön át felszívódva is érvényesülnek előnyös tulajdonságai. Mivel ezek a krémek is csípő, égető érzést váltanak ki, ezért élénkít, beindítja a vérkeringést. Már emiatt számos folyamat indul be, hiszen a sejtekhez hamarabb jut el az oxigén, csökken a vérnyomás. A bőrön való használat után megszűnik a sápadtság. A nők kényes területein, ahol a narancsbőr leginkább előfordul, masszírozás vagy vákuumkezelés hatására hatékonyabban bontja le a zsírsejteket.

 

Fájdalomcsillapítás kapszaicinnel

 

A kapszaicin először ingerli a fájdalomérzékelő receptorokat, majd stimulálja azokat. Ezt a tulajdonságát érvényesítik egyes neuropátiás fájdalmaknál. Migrénes fejfájás vagy ízületi vagy övsömör utáni fájdalom megszüntetésére külsőleg kell alkalmazni. Míg előbbi esetben orrspray használata javasolt, utóbbiaknál kapszaicintartalmú kenőccsel kell kezelni a felületet. Ha az orrspraytől idegenkedsz, dörzsöld be a halántékodat egy pici krémmel. A tartós eredmény érdekében 3-6 hónapos kúrát célszerű tartani, illetve ha csökken a hatás, akkor ismételd meg.

 

Segíthetünk? Nézz körül a webáruházunkban, vedd fel velünk a kapcsolatot, és rendeld meg a kedvenc chili termékedet.