Rengeteg különféle fajtájú chili létezik. Némely változatok külsőleg egészen minimális mértékben térnek el egymástól, ugyanakkor vannak olyan típusok, amelyeket messziről is könnyű kiszúrni a tömegből. Ilyen a 7 Pot Douglah chili is, amely különlegesen sötét csokoládébarna színe mellett más okokból is közkedvelt.
Chili Lexikonunkban rengeteg különféle chili fajtáról írtunk már, azonban részletesen még nem mentünk bele abba, hogy mitől olyan népszerű, miért olyan különleges a 7 Pot Douglah. Itt az ideje, hogy erre is kitérjünk!
A név eredete
A magyarul kissé furcsán hangzó 7 Pot Douglah-t nem véletlenül hívják úgy, ahogy. A Trinidadból származó chili fajtából egyetlen szem alkalmas arra, hogy hét edénynyi ételt csípőssé tegyen. A dougla egy afrikai és indiai származású, trinidadi szó, ami kevert fajt jelent. Jó tudni, hogy emlegetik még Chocolate 7 Pod néven is, utalva a színére.
A 7 Pot Douglah chili elképesztően csípős, ugyanakkor rendkívül ízletes
Egy különlegesen csípős és kifejezetten ritka paprika a 7 Pot Douglah. A Scoville skála szerint bőven 900 ezer feletti SHU értékkel büszkélkedhet, de ez a szám adott esetben meghaladhatja az 1,8 milliót is. Hogy legyen némi összehasonlítási alap, érdemes megjegyezni, hogy a Jalapeno 2500-8000 közötti SHU-val rendelkezik, a Habanero esetén ez a szám 300 ezer.
Éppen ezért már a termések begyűjtésekor is érdemes védőkesztyűt viselni, feldolgozásuk esetén ez különösképp ajánlott. Mindenképpen kerülni kell azt, hogy a szembe dörzsöljük, de az orrunk megérintése is ellenjavallt, miközben ezzel a chilivel van dolgunk.
Ha valaki megkóstolja, néhány másodperc erejéig, azt hihetné, hogy nem is csíp ez a paprika. A csípőssége ugyanis lassan épül fel a szájban, ám hosszan lehet érezni. Izzasztó, zsibbasztó hatású, sőt, még csuklást is okozhat. Gyümölcsös íze miatt rengetegen kedvelik, vannak, akik a diófélékhez hasonlítják az aromáját.
Kicsit hasonlít a Habaneróra
A 7 Pot Douglah terméseinek alakja a Habanero paprikára hajaz, persze a színük teljesen más. A kicsit göndör chilik eleinte zöldek, ám amikor megérnek, mélybarnák lesznek. Nagyjából öt centiméteresek az érett, leszüretelhető paprikák.
Szabadföldben vagy balkonládában is meg lehet próbálkozni a termesztésükkel. Körülbelül egy hónappal a fagyok végét megelőzően már elültethetjük egy centiméter mélyre a magokat, amelyekből palánták lesznek. A termesztési időszak 90-120 nap között alakul.
Azzal számolni kell, hogy a növény cserépben másfél méteresre, szabadföldben viszont akár két méteresre is megnőhet. Ehhez meleg, napos helyre kell ültetni, 20-30 Celsius-fok közötti hőmérséklet az ideális az egészséges fejlődéséhez. Fontos az is, hogy jó legyen a talaj vízelvezetése.
Rendszeresen kell öntözni ahhoz, hogy egészséges terméseket hozzon, azt pedig jó észben tartani, hogy más paprikákhoz hasonlóan a 7 Pot Douglah is rendkívül érzékeny a hidegre. Fagy hatására elpusztul a növény, de már tíz Celsius-fok alatt sem érzi jól magát.
Rengeteg mindent lehet készíteni belőle
A 7 Pot Douglah chiliből főként szószokat készítenek, akár frissen, akár por állagban. Meg lehet vele bolondítani ugyanakkor bármilyen ételt, ami csípős ízt kíván, legyen az akár egy leves, pörkölt vagy más ínyencség.
Ha kérdésed van akár a 7 Pot Douglah chili, akár más chili fajták kapcsán, akkor böngéssz kedvedre a Chili Lexikonunkban található posztok között, vagy írj ügyfélszolgálatunknak!