Az olajban eltett paprika felturbózza a grillezett húsokat, de jóleshet akár télen is a pörkölt mellé. Elkészítése nagyon hasonlít a savanyúságéhoz, tehát gyors és egyszerű. Nemcsak elképesztően ízletes, hanem valóságos vitaminbomba. Az olaj kiválóan megőrzi mind a chili kapszaicin-, mind pedig a vitamintartalmát. Mutatjuk, hogy hogyan állítsd össze és miért jó az olajos paprika.
Alakítsd az ízlésed szerint
Minden házi finomság azzal a verhetetlen előnnyel rendelkezik, hogy az ízlésednek megfelelően alakíthatod. Az olajban eltett paprika esetében máris adott a kérdés: csípős legyen vagy édes? Mindkettő elképesztően finom, ráadásul egészséges. Ha olyan verziót szeretnél készíteni, amiből mindenki bátran csipegethet, akkor használj kapszaicinmentes fajtákat.
Pikáns, izzasztó élményre vágysz? Akkor dobj a kápia vagy kaliforniai paprika mellé néhány jalapenót. Ha pedig még az ennél is tüzesebb kalandok híve vagy, akkor jöhet a habanero család. Az ennél csípősebb chilik azonban az ilyen jellegű felhasználáshoz nem előnyösek. Olvasd el korábbi bejegyzéseinket is további receptekért és ötletekért, hogy mit készíts chiliből.
Ezt süsd meg!
A chiliket főzéssel, sütéssel vagy aszalással elő kell készíteni. A megmosott és szárazra törölt paprikákat szabadítsd meg a csumájuktól.
- Az aszalást vagy nyári melegben vagy a sütőben tudod megtenni. Ha a természetre bízod, akkor jól szellőző helyre tedd a gyümölcsöket, amíg zörgösre nem száradnak. Sütőben akár télen is aszalhatsz. Nagyjából 50°C-on, résnyire nyitott ajtó mellett tudod kivonni belőlük a nedvességet. Különlegesen füstös ízvilággal bolondíthatod meg, ha szárított chipotle chilit is teszel a többi közé.
- Sütéskor a tepsin elrendezett paprikákat locsold meg némi olajjal, majd fedd le alufóliával. 180℃-on 45-50 perc alatt készre sülnek. Félidőben ne felejtsd el megfordítani. Az természetes, ha egy-két fekete folt megjelenik rajtuk, de vigyázz, hogy ne égjenek meg. Ha készen vannak, várd meg, míg kihűlnek, utána pedig húzd le a héjukat.
- A főzővízbe tegyél ecetet, cukrot, sót valamint egy kis olajat. Amikor felforrt, dobd bele a paprikákat és főzd együtt őket 3-5 percig. Ezután szűrd le a chiliket.
Az olajos paprika készítésének utolsó fázisa
A chilik előkészítésével túl is vagy a munka oroszlánrészén. Ha aszalt vagy sült paprikád van, akkor nincs más dolgod, mint szépen üvegekbe rendezni őket. Ezután felöntheted annyi olajjal, hogy ellepje. Tartósítószert nem szükséges használnod, hiszen maga az olaj fogja elzárni légmentesen mindentől.
Amennyiben főzted a gyümölcsöket, akkor az üvegbe helyezés után merj rájuk a főzőléből. Nem kell tele, hagyj egy kis helyet, mert a tetejére kb. 1 cm olajréteg kell, hogy kerüljön.
Az olajban eltett paprika fűszerezése
Ez a csemege önmagában is megállja a helyét. Fogyasztáskor esetleg megszórhatod csekély borssal és sóval, hogy még intenzívebb legyen a chili zamata. De mivel a saját ízlésedre van bízva, ezért az egyéb fűszerek megválogatása és mennyiségének meghatározása is csak rajtad múlik.
Egyesek fokhagymával készítik, mások néhány szál friss rozmaring- vagy oregánóágat tesznek a paprikák közé. Van, aki a bazsalikomra esküszik. Válaszd ki azt a fűszert, amelyik neked szimpatikus, vagy variáld őket.
Azoknak, akik inkább enni szeretik a chilit, mint bíbelődni vele a konyhában, ajánljuk figyelmébe a webáruházunkat. A több mint 40 különböző termék között egzotikus szószok, savanyúság, chilis befőtt, valamint szárított fűszerek állnak a rendelkezésedre.