Chili lexikon

Mit kell tudni a habanero orange chili kapcsán?

Chili
Habanero
Paprika fajták
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Mit kell tudni a habanero orange chili kapcsán?

A habanero orange chilipaprika egy igen tüzes, ugyanakkor rendkívül ízletes chilifajta. Könnyen felismerhető narancssárga színe alapján, de az ínyencek az igen karakteres fűszeressége alapján minden bizonnyal vakon is megmondanák, hogy milyen chiliváltozattal van dolguk.

Főbb tudnivalók a habanero orange chiliről

 

A szóban forgó chili a Capsicum chinese faj, azaz a kínai chili egyik jeles képviselője. Könnyen felismerhető gyümölcsös aromával rendelkezik, éppen ezért sokak kedvence. Ételek ízesítésére kitűnően alkalmas, izgalmas színe miatt pedig díszítésként is használják. A salsa egyik nélkülözhetetlen összetevőjeként van számontartva, chiliszószokhoz is kiváló alapanyag, ezenfelül érdemes tudni róla, hogy remekül lehet párosítani különböző trópusi gyümölcsökkel.

 

Termései vékony falúak és kerekek, erősen ráncosak. Eleinte halványzöldek, majd szép fokozatosan narancssárgára változnak, ahogy érnek. Amikor már be lehet őket gyűjteni, akkor nagyjából öt centiméter hosszúak és három centiméter szélesek. 

 

Rendkívül csípős chiliről beszélünk, a Scoville-skála szerint számszerűleg kifejezve az erőssége 100 és 350 ezer SHU közé tehető. Jó összehasonlítási alap, hogy a jalapenónál 50-szer tüzesebb.

 

Honnan származik ez a narancssárga méregzsák?

 

Mai ismereteink szerint a habanero faj, így annak narancs változata is a mexikói Yucatan régióból származik. Szó szerinti fordítás szerint a habanero annyit tesz, hogy valaki vagy valami Havannából.

 

Valójában azonban Kuba szigetén csak elvétve lehet találkozni a növénnyel. Főként a Yucatan-félszigeten termesztik a habanero chilit, elsősorban az emlegetett narancssárga, valamint a sárga fajtáikat.

 

Bárki megpróbálkozhat a habanero orange chili termesztésével

 

A habanerók, így a narancs változatának csírázása is 22 és 28 Celsius-fok között történik. Üvegház használatával könnyen biztosíthatók a magok számára az ideális feltételek. Két-három hét a csírázási idő, így tehát érdemes türelmesnek lenni.

 

Fontos, hogy kellően tápanyagdús és jó vízáteresztő-képességű talajba helyezzük a magokat. Erre már decembertől sort lehet keríteni. Sok napfényre és széltől védett helyre tegyük a fiatal palántákat, naponta legalább hat órán át kell, hogy süsse őket a nap. Ha a hőmérséklet napközben 12 Celsius-fok alá süllyed, akkor célszerű bevinni a habanero orange chili töveket, praktikus tehát a mi éghajlatunkon cserépben nevelni őket.

 

 

Természetesen szabad földben is lehet nevelni ezt a chilifajtát, aminek van némi kockázata, ha viszontagságos az időjárás. Május második felében vagy június első felében érdemes kiültetni a töveket.

 

Fehér virágait májustól augusztusig hozza a habanero orange chili. Bokrossá fejlődik, magassága elérheti a nyolcvan centimétert is. A gyümölcsök érési ideje körülbelül száz nap.

 

Egyik fő kártevője a csiga, de a palántákat védeni kell a tripszek, atkák és levéltetvek ellen is. A gyapottok-bagolylepkék zöld hernyókként belülről rágják a paprikák terméseit, amik ellen megelőzésként a mini petefürkészeket lehet bevetni kiváló hatékonysággal.

 

Más paprikákhoz hasonlóan átteleltethető

 

Bátran meg lehet próbálkozni a habanero orange chili átteleltetésével. Ehhez a termések begyűjtését követően vissza kell vágni a töveket körülbelül húsz centiméterrel. A tél folyamán minimum 15 Celsius-fokos hőmérséklettel rendelkező, napos helyiségben kell őket tartani.

 

Amennyiben kérdésed van a habanero ezen izgalmas változata kapcsán, keresd fel ügyfélszolgálatunkat!