A kézműves chili szószokat általában kis mennyiségben készítik, és nem is lehet őket akármilyen üzletben beszerezni. Sokan azért preferálják őket, mert adalékanyagok nélkül készítik őket, számos esetben még tartósítószert sem tartalmaznak ezek a mártások.
A paprikák nevelésének mikéntjén is sok múlik
A legtökéletesebb kézműves chili termékek csakis kifogástalan minőségű alapanyagokból állíthatók elő. Már azokat a magokat is hibátlan növényekből nyerik ki, amelyekből aztán a mártások alapanyagai, azaz a chili paprikák lesznek.
Ezeket a magokat minden évben már február elején elvetik, méghozzá jó minőségű, tápanyagokban gazdag földbe. A palántákat gondos odafigyelés mellett nevelik, ügyelve arra, hogy minden pillanatban ideális legyen számukra a hőmérséklet, valamint napi szinten kellő mennyiségű napfényhez és vízhez jussanak. Ehhez ideálisak a célzottan chili nevelésre szolgáló sátrak, ahol fényhiányos időszak esetén mesterséges fényforrások segítik a palántakezdemények növekedését.
A chiliket többször is át kell ültetni nagyobb cserépbe. Idővel aztán kiültethetők a szabadföldbe, ahol valódi napfény melengeti őket és természetes esővíz áztatja a töveket. Ennek nagy jelentősége van, hiszen teljesen más egy olyan chili termésének az íze, amely szabadföldben terem, mint amelyik szinte laboratóriumi körülmények között. Ez természetesen a belőle készült mártás esetében is egyértelműen érezteti a hatását.
Sok türelem kell, mire beérnek a chilik
Rendkívül sok türelemre van szükség ahhoz, hogy szüretelni lehessen egy chili paprika tőről. A chilik ugyanis kivétel nélkül hosszú időt igényelnek, jellemzően augusztus végén lehet a tövekről szüretelni az első paprikákat.
Ez persze csak akkor történik így, ha folyamatosan gyomlálva van a chili tövek környéke, és meg vannak védve a kártevőktől is.
Erre van még szükség, hogy az asztalra kerüljenek a kézműves chili szószok
A termések szüretelése után következhet azok feldolgozása. A kézműves chili szószokat általában csak sóval, fűszerekkel ízesítik, ízfokozókkal semmiképp. A kézműves szó definíciója szerint eleve nem tartalmazhatnak ezek a termékek olyan pótanyagokat, mint amilyen a mesterséges színezékek, az aromák vagy az édesítőszerek.
A szóban forgó mártások kézzel készülnek, legfeljebb egyes műveletekhez használnak kisebb konyhai gépeket. A hangsúly a kézműves chili termékek esetén sokkal inkább a minőségen, semmint a mennyiségen van.
A tartósításra megoldást jelenthet a hőkezelés vagy a tartósítószerek használata egyaránt.
Más chili szószokhoz hasonlóan kis kiszerelésben kaphatók
Mivel a kézműves chili szószok meglehetősen tüzesek, így egészen kevés is elég belőlük egy-egy étel megbolondításához. Éppen ezért jellemzően 40, 100 vagy legfeljebb 250 milliliteres kiszerelésben lehet őket megvásárolni.
Jellemzően a kézműves termékek csomagolása díszesebb és kifinomultabb, mint azoké az árucikkeké, amelyeket tömegével állítanak elő. A fő különbséget persze az íz jelenti, azt pedig nehéz volna pusztán szavakkal leírni, hogy mennyivel ízletesebb egy kézműves chili szósz, mint egy olyan, amit akciósan be lehet szerezni egy hipermarketből.
Amennyiben kérdésed van a kézműves chili szószok kapcsán, vedd fel velünk a kapcsolatot! Ha pedig többet szeretnél olvasni a chiliről általánosságban, akkor olvasd el Chili Lexikonunk további cikkeit!