A Chiliről minden

Naga Jolokia, a keleti dzsinn

Chili
Csípős
Paprika fajták
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Naga Jolokia, a keleti dzsinn

A Naga Jolokia, vagy ahogy a köznyelvben nevezik, szellem chili, az egyik legcsípősebb paprika. Nem véletlenül tartotta a Guinness rekordot 2007-2011-ig. Azoknak ajánljuk, akik nagyon szeretik a csípőset, és nem riadnak vissza a határaik feszegetésétől sem, ez a chili ugyanis garantáltan próbára tesz.

Itthon a termését csak szárított formában tudod megvásárolni, így ha frissen szeretnéd kipróbálni, akkor vagy rendelsz magot, és felnevelgeted, vagy palántaként teszel egy növényre szert.

 

Ha nem vagy nagy kertész, akkor vásárolj mások által készített chili szószt - ne aggódj, a csípősségéből nem fog így sem veszíteni.

 

A legjobb gének
Szokták mondani a keverék kutyákra, hogy azért jók, mert a két különböző fajta legjobb génjeit egyesítik. Érdekes, hogy tényleg alig hajlamosak a betegségre, okosak és garantáltan egyéniségek. Ez történhetett a Naga Jolokia esetében is, amikor Indiában az ezredfordulón valakinek az a merész ötlete támadt, hogy a cserjés paprikát a kínaival keresztezze. A kitűnő gének, a környezeti adottságok, az értő gondoskodás meghozta végül a világrekorder gyümölcsét. Nagyjából egymilliós SHU értékkel rendelkezik, ami egy igen tiszteletet parancsoló szám.

 

Ha kóstoltál már közepesen erős (6-8000 SHU-s) paprikát, akkor sem biztos, hogy el tudod képzelni, hogy egy ilyen kapszaicin sokkot mennyire tolerna jól a szervezeted.

 

Chili challenge 

 

Számos étterem, rendezvény tart ételevő versenyeket, amiket a világ legerősebb paprikáival fűszereznek. A kihívások egyik fő alapanyaga a szellem chili, és a sztorikat elolvasva, a videókat megnézve bárki meggyőződhet róla, hogy a jelenlegi állás a Naga Jolokia - elvetemült kalandorok kihívásban az állás X - 0. Az X ebben az esetben nem döntetlen, hanem a rengeteg neves vagy névtelen kihívók számának összessége. Mivel valóban komoly sérüléseket tud okozni ekkora kapszaicinmennyiség, ha ilyesmire készülsz, akkor legyen kézközelben joghurt vagy tej, ha pedig a kezeddel hozzáértél a paprikához, korábbi blogbejegyzésünkből megtudhatod, hogy hogyan moshatod le.

 

Nevelj saját chilit

 

Chilit nevelni ma abszolút menő, hiszen olyan elköteleződést igényel, ami egyre inkább “hiánycikk”. Lehet, hogy biológiaórán még unalmas volt, hogy milyen részei vannak a paprikának, de ilyen módon jobban megismerheted nemcsak a saját növényedet, hanem általában ezt a növénycsaládot. Mindemellett impozáns látvány egy chilitől roskadozó cserép a balkonon, amiről akkor szakítasz le a levesedbe egy darabot, amikor kedved tartja. (Na, meg persze, amikor beérett). 

 

Ha belevágsz ebbe a nagyszerű küldetésbe, két opció közül választhatsz: vagy magokat rendelsz, és a csíráztatástól kezdve a palánták átültetésééig egyengetheted a paprika fejlődését, vagy már szép palántát vásárolsz, amit kicsit könnyebb kezelni. A növény erősen igényli a meleget és a napfényt, és a (nem túl) sok vizet. Ha figyeled a növekedését, színét, akkor pontosan tudni fogod, hogy valamiben hiányt szenved-e, vagy éppen túladagolást kapott valamiből, vagy szuperül érzi magát. 

 

Díjnyertes chili szósz a Naga Jolokia közreműködésével

 

Nem titok, sőt nagyon is büszkék vagyunk arra, hogy 2015-ben a World Hot Sauce Awards-on első magyarként a Spirit of Attila a legjobb chili szósznak járó elismerést nyerte el. Ebben a szószban a titkos recept fő hozzávalója a Naga Jolokia mellett a Dorset Naga, kettejük harmóniáját tökéletesítettük és vegyítettük ezért a hihetetlenül brutális végeredményért. 

 

Segíthetünk? Ha kérdésed van termékeinkkel kapcsolatban, keress minket bizalommal, örömmel állunk a rendelkezésedre.

Raktáron

A Szellem chili paprika más néven Bhut Jolokia ismertebb nevén Ghost chili eléri az a Scoville skála 1 milliomodik értékét, pontosabban 1.041.427 SHU-t.

1 990 Ft
Egységár: 133 Ft/g
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

A Szellem chili paprika más néven Bhut Jolokia ismertebb nevén Ghost chili eléri az a Scoville skála 1 milliomodik értékét, pontosabban 1.041.427 SHU-t.

Szellem chili egészben szárított
Szellem chili egészben szárított
1 990 Ft
Egységár: 398 Ft/db
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

Ez a válogatás a világ 3 legerősebb chili paprikáját tartalmazza porított formában. Carolina Reaper, Trinidar Scorpion Moruga és Szellem chili (Ghost chili)

Legerősebb chili paprika válogatás
Legerősebb chili paprika válogatás
Legerősebb chili paprika válogatás
Legerősebb chili paprika válogatás
6 970 Ft
Egységár: 2 323 Ft/db
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez