A Chiliről minden

Okozhat a csípős paprika hasmenést?

Chili
Csípős
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2022.01.10 11:41
Okozhat a csípős paprika hasmenést?

Jótékony hatásait már több bejegyzésben említettük, most nézzük meg azt is, hogy van-e alapja annak a teóriának, hogy a csípős paprika hasmenést, esetleg halált is okozhat. A paprika összes jó és rossz tulajdonsága egyetlen vegyületnek köszönhető, ez pedig nem más, mint a kapszaicin. Ez adja a paprika erősségét, és mértékegysége az SHU. Ebben a bejegyzésünkben most nem gasztronómiai szempont alapján vesszük górcső alá a csípős paprika hatóanyagát, hanem inkább egészségügyi szempontból. 

Átok vagy áldás?

 

Talán egyszerre mindkettő. Ahogy mondani szokták: “kis mértékben orvosság, nagy dózisban méreg”. A kapszaicin okozta tüzes vagy maró érzés igazából a hő- és fájdalomreceptorokból kiváltott reakció. Az érzet ellenére nem keletkezik semmilyen égési sérülés, és a kellemetlenség is rövid időn belül megszűnik. Viszont nem csak a szájban, hanem a bőrön és szemben is okozhat irritációt.

 

Jótékony hatásai

 

  • Gyomorbántalmak esetén a legújabb kutatások szerint, mivel növeli a gyomor nyálkahártyájának a vérellátását, ezért kellő óvatossággal alkalmazható. 
  • Fájdalomcsillapítás: Érdekes, hogy orrspray formájában, ha éppen eszünkbe jut ilyet beszerezni, akkor elejét vehetjük a migrénnek vagy egyéb kínzó fejfájásnak.
  • Fertőtlenítő hatása jól jöhet arcüreggyulladás vagy nátha idején.
  • Mivel az egész szervezetet érintően serkenti a vérkeringést, jelentős szerepe van a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében.
  • Nem véletlenül szeretik a fogyókúrázók: gyorsítja a kalóriafelhasználást, emellett csökkenti az étvágyat.
  • Bőrbetegségeknél pl. pikkelysömör fennállásakor is használják.
  • Vitaminforrás: Azt tudjuk, hogy Szent-Györgyi a paprikából vonta ki a C-vitamint, viszont emellett fontos A-, B- és E-vitamin forrás, és a kutatások azt igazolják, hogy a kapszaicin antioxidáns is.

 

Jótékony hatásait már kis mennyiségben is élvezheted rendszeres fogyasztás esetén. Ehhez elég a főzéshez vagy a húsokhoz chili porral fűszerezned, vagy chili szószt kínálnod mártogatósnak.

 

Hogyan okozhat a csípős paprika hasmenést?

 

Maga a kapszaicin érzékelése is elég szubjektív. Vannak olyan emberek, akik marékkal szórhatják a levesükbe a csípőset, hogy megérezzék, míg másoknak egy késhegynyi is torokkaparást okoz. De ez a tűréshatár kitolható a chili rendszeres és egyre nagyobb mennyiségű fogyasztásával. Ajánlatos figyelni a testünk jelzéseire, és ha szükséges, akkor tejjel vagy tejtermékkel csillapítani a kellemetlen érzést.

 

Skóciában évente megrendezi egy étterem a chilievő versenyét, ami abból áll, hogy a világ legerősebb paprikájából készült ételt kell elfogyasztani. A világrekorder paprikák kapszaicintartalma elképesztően magas, a velük való foglalkozás is csak védőfelszerelésben történhet.

 

Korábbi bejegyzésünkből megismerheted több különleges paprika jellegzetességét, és megtudhatod a hivatalos SHU értéküket. Ezek után nem nehéz elképzelni, hogy a versenyzők ájultan esnek le a székükről, vagy hányni kezdenek, de a mentők is gyakori vendégek a rendezvényen. A chili fogyasztás lehet halálos, de ahhoz több mint egy kilónyit kéne megennie belőle egy átlag testalkatú embernek. Ennél a szerveztünk sokkal, de sokkal hamarabb jelzi, hogy nemkívánatos anyaggal vette fel a harcot, ezért is jelentkeznek a tünetek, amik a fent említett versenyen is.

 

Aggodalomra tehát semmi ok, lehet fogyasztani chilit, hozzá lehet szokni, a saját testünk jelzi, ha túlzásba vittük. Addig is ismerkedjetek a saját nevelésű paprikákból készített különféle chili termékekkel.