A Chiliről minden

Paprika el camino: a szárított paprika útja a szürettől a fűszeresedésig

Chili
Csípős
Felhasználás
Magyar
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2021.10.25 13:53
Paprika el camino: a szárított paprika útja a szürettől a fűszeresedésig

Szárított paprikából készült fűszerpaprikára minden rendes magyar háztartásnak szüksége van. 

Legyen szó akár csípősről, akár csípősségmentesről, ételeink javának ez adja meg az alapját. 

 

Az ősz beköszöntével az utolsó lehetőség adódik, hogy aki maga termeli meg a gyümölcsét, az a természet adta lehetőségeket a maga javára fordítva kiszárítsa azt. Ha nincs kerted vagy saját termésed, piacról is beszerezheted az alapanyagot, ha fűszerpaprika készítésének a gondolatával kacérkodsz.

Cikkünkben megmutatjuk a különböző szárítási eljárásokat, illetve hogy mire figyelj oda a folyamat közben, s végül hogy hogyan tárold a saját fűszerpaprikádat, hogy sokáig zamatosítsa ételeidet.

 

Korábbi blogbejegyzésünkben a paprika más felhasználási módjáról is olvashatsz.

Paprikafüzér

 

A füzér alapja egy 1-1,5 méter hosszú zsineg vagy damil, amit tű segítségével átfűznek a kocsányon. Jó szorosan egymás mellé, mégis úgy, hogy a paprikák húsa ne érjen egymáshoz. Amikor a füzér kész, egy jól szellőző helyet keresünk neki. Az a legideálisabb, ha semmilyen bútorhoz, falhoz nem ér hozzá, hogy elkerüljük a rothadást vagy penészesedést.

 

Párás időben padlásra, vagy a lakás egy jól szellőző helyiségébe kell vinni, hogy ne menjen tönkre.

 

Mi sül a sütőben? Szárított paprika

 

Igazából még véletlenül sem sütjük a paprikát, mert oda lesz a finom, várva-várt fűszerünk alapanyaga. Csak szárítani kell, ehhez pedig olyan sütőre van szükséged, ami a legalacsonyabb fokozaton nem megy 50°C fölé.

 

Egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezed a megtisztított, megszárított paprikát, itt is fokozottan ügyelve arra, hogy ne érjenek egymáshoz. A legjobb a légkeveréses sütő, de ha nem olyanod van, akkor egy picit hagyd nyitva a sütő ajtaját, hogy a kellő levegőáramlást biztosítsd.

 

 

Időnként meg kell forgatni a paprikákat, de amúgy is időnként érdemes rápillantani, hogy ne barnuljon, ne égjen meg. A szárítási idő akár 5-10 órát is igénybe vehet.

 

Különleges, szárított chili fűszereinket házhoz is rendelheted, ha nem érzel magadban elég affinitást, hogy te magad készítsd el.

 

Aszalógép

 

Manapság már különböző méretű és típusú aszalógépeket is be lehet szerezni, amik vagy hálózatról működtethetők, vagy napkollektorosak. Energiatakarékosak, könnyen kezelhetők, saját magunk állíthatjuk be a hőfokot, tehát a külső hőmérséklet nem akadálya a szárítási eljárásnak. 

 

Aszalás során csak a nedvességét veszíti el az alany, viszont a tápanyag- és vitamintartalmát továbbra is megőrzi. Ezért marad meg a paprikának a csípőssége is. Mivel az aszalás még a gépnek is több órába telik (az alany mérete és nedvességtartalma erősen befolyásolja), ezért ha rákapsz a többféle gyümölcs ilyenforma tartósítására, érdemes egyet beszerezned, hogy a konyhai sütőt tehermentesítsd.

 

Szárítás után még érdemes 1-2 napig hagyni az aszalványt, hogy teljesen ki tudjon száradni, ezzel el lehet kerülni a penészesedést.

 

Mikor van készen?

 

Ha nem aszalógéppel készítünk szárított paprikát, akkor a szárítási idő alatt többször ellenőriznünk kell, hogy megfelelő-e az állapota. Akkor jó, ha csörög-zörög, két ujjunkkal könnyen el tudjuk törni. 

 

A szárított paprika végső állomása

 

Törjük le minden paprikáról a zöld szárát, esetleg törjük meg a paprikákat, hogy lássuk a belsejét. Igaz, hogy lassabb így a folyamat, de ellenőrizheted, hogy biztosan nem penészesedett-e be valamelyik. Egy egyszerű kávédarálóval apró szemcsésre őrölheted. Sötét, jól záródó edényben tárolj egyszerre ne túl sok mennyiséget. 

 

Ha felvennéd velünk a kapcsolatot, a tőlünk megszokott szakértelemmel igyekszünk neked segíteni, fordulj hozzánk bizalommal!