A Chiliről minden

Paprika termesztése kiskertben

Chili
Palánta
Termesztés
Mag
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2022.05.17 09:56
Paprika termesztése kiskertben

Május a legalkalmasabb időpont arra, hogy beinduljon a paprika termesztése a kiskertben. A fagyosszentek elmúltával, amikor a palánta már 5-6 levelet hozott, ideje megfelelő helyet keresni neki a szabadban. A paprika termesztése nem egzakt tudomány, de ismerve a növény igényeit és figyelve a jelzéseire, sok tányérnyi lecsóra jut majd.

Az ideális hely

 

Jobban kedveli a laza talajt, mint a tömörebb földet. Ha előbbi van a lakhelyeden, akkor szerencsés vagy, ha nem, akkor érdemes lazítanod öntözés után. Olyan területet keress neki, ahol az előző legalább öt évben nem volt krumpli, paradicsom vagy dohány. A babot és a borsót viszont követheti, az utánuk maradt megkötött nitrogént hasznosítani tudja. Ahová tervezed ültetni a paprikát, legyen szélvédett hely, viszont meleg. Ha a növényed lebomló edényben fejlődött palántává, akkor már kezdheted is az ágyás előkészítését. Ha nem, akkor öntözd meg őket jó alaposan, mielőtt kiveszed az eddig megszokott helyükről, különben könnyen sérülnek a gyökerek.

 

Elhelyezésüknél figyelj arra, hogy legyen elég helyük növekedni, bokrosodni, termést hozni. A sorok között ezért nagyjából egy méternyi helyet hagyj, a tövek között pedig legalább 15-20 cm-t. Ha terebélyesebb vagy az átlagosnál nagyobb méretű termésre számítasz, növeld a palánták közti távolságot. Balkonon is nevelgetheted a paprikádat, ehhez korábbi blogbejegyzésünkben találsz részletes leírást.

 

Éltető víz

 

Köztudott, hogy a paprika rendkívül vízigényes növény. Komposzttal, trágyázással tudod a szükséges tápanyagokhoz juttatni, mulcsozással pedig egyrészt védelmet kap a gyökér a sérülések ellen, másrészt segít megtartani a nedvességet. A paprika gondozására a kora reggeli vagy a kora esti órák a legalkalmasabbak.
Bármelyik napszakot is választod, annyi vízzel lásd el, amennyi elég neki a következő napi locsolásig. Annak érdekében, hogy ne száradjon ki a növény, úgynevezett emeltágyásba ültetést, vagyis bakhátat alakítanak ki egy kapával az ágyás körül. A kapa nyomvonalában létrejött árok fogja összegyűjteni a vizet és nedvesen tartani a földet.

 

A paprika jelzi, ha szomjas, lekonyult levelei árulkodnak erről. Öntözéskor ne a palántákat vedd célba, hanem a tövüket és az azt körülölelő mulcsot. 

 

A paprika termesztése a megfelelő környezeten múlik

 

A bőséges termés azon múlik, hogy a gyümölcsöd mennyire érzi jól magát. Befolyásolja a talaj minősége, tápanyagtartalma, a víz mennyisége, a napos órák száma, kártevők megjelenése. Ha a kezdeti lépéseken túl vagy, akkor már csak ismételned kell azokat, és figyelned a növény változásait. Növekedési üteme, nyurgasága, levelei elszíneződése mind árulkodnak valamiről. Trágyázd, vagy ázalékos vízzel oltsd szomját. Ha egyelőre nem érzed magad felkészültnek a kertészkedéshez, webáruházunkból 100%-ig természetes, díjnyertes chili szószokat vagy őrleményeket rendelhetsz.

 

Védelem a gazokkal, károkozókkal szemben

 

Mivel a paprika gyökérzete a talaj felső rétegéhez közel helyezkedik el, ezért minél kevesebbszer piszkáljuk a talajt, annál jobb. Viszont a gazok is megjelenhetnek a tápanyagdús, nedves talajban. A mulcs a gazok elleni védekezésben is kiváló, ugyanis megfojtja a gyomok életterét, a fejlődő növénynek pedig biztosítja a nedvességet. A károkozók ellen régi, jól bevált módszer, ha olyanokkal társítjuk a paprikát, amiket a kártevői nem bírnak elviselni. Ilyenek például a hagymafélék, sárgarépa, körömvirág, borsikafű, kapor, nikandra. 

 

Segíthetünk? Keress minket az elérhetőségeinken, ha bármilyen kérdésed van a termékeinkkel vagy a paprikákkal kapcsolatban, örömmel állunk a rendelkezésedre!