A Chiliről minden

Szellem a palackban – Avagy mi az a csili csepp?

Chili
Trinidad Scorpion
Csípős
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2022.01.26 08:58
Szellem a palackban – Avagy mi az a csili csepp?

A chilikből készült számos por, krém és szósz mellett egyre nagyobb teret hódít a csili csepp. Azok, akik kifejezetten szeretik a csípőset, a csili cseppel nem tudnak mellényúlni. A csepp lényegében fűszerezésre alkalmas, mégis többet nyújt a hagyományos fűszerőrleménynél.

Mivel a manufaktúránkban mindent átjár a chilik iránti szeretetünk és elkötelezettségünk, díjnyertes szószaink és fűszereink mellett megalkottuk ezt a hamisítatlan koncentrátumot, ami a visszajelzések alapján meglehetősen ütősre sikerült.

 

Buda bölcsessége – csili csepp 

 

Az ősi magyar fejedelem nevét a török források Bleda vagy Blida néven emlegetik, ami magyarul bölcs uralkodót jelent. A magyar irodalomban Arany János Buda halála címmel írta meg krónikáját. Előnyös békeszerződéseinek és hódításainak köszönhetően stabilizálta a hun birodalom pozícióját. Közös uralkodásuknak testvére, Attila vetett véget, amikor Buda életére tört és egyedüli fejedelemként lépett a helyébe.

 

 

A csili csepp az uralkodó megfontolt, higgadt természetét hordozza magában, amivel érdemes csínján bánni. Ugyanis, ha nagyon szabadjára engeded, erőteljes fellépésével megsemmisítő csapást mér rád. A mindössze 20 ml kiszerelésű üvegcséből egy-két csepp hozzáadása a különböző ételekhez bőven elég. Ezzel már érezni lehet a csípős paprika esszenciáját, de még bőven élvezhető. A kivonat ereje és tisztasága ihletett minket arra, hogy magyar vállalkozásként, magyar történelmi alakról nevezzük el ezt a különlegességet.

 

Trinidad Scorpion Moruga és Bhut Jolokia ereje

 

A Trinidad Scorpion Moruga a világon a második legerősebb chili paprikának számít a maga 2 milliós SHU értékével. Ez a fajta és a Szellem chili kivonata adják meg chili cseppünk lényegét. A Szellem chili (Bhut Jolokia) már évek óta nincs a dobogón, ami az erősségét illeti, de azért a top 10-es listának még mindig stabilan a tagja, hiszen az egymilliós SHU érték azért még mindig számottevő. Ennek a két gyümölcsnek az erejét vegyítettük a csili csepp kivonatban, amit olívaolajjal társítottunk. Az olaj gondoskodik róla, hogy ne kelljen külön tartósítószert vagy egyéb adalékanyagot adnunk a termékhez, így valóban csak természetes anyagok kerültek az üvegbe.

 

Szintén az olaj tulajdonságának köszönhető, hogy vízben nem, csak zsírban vagy olajban oldódik. Felhasználáskor emiatt gondoskodnod kell az egyenletes feloldódásról. Díjnyertes szószainkban is találkozhatsz ezekkel a típusú paprikákkal, ezeket húsok mellé vagy egyéb ropogtatnivalókhoz ajánljuk mártogatósnak.

 

Miért jó a kapszaicin fogyasztása?

 

A paprikák hatóanyagának, a kapszaicinnek rengeteg jótékony hatása van, ezekről egy korábbi blogbejegyzésben olvashatsz részletesebben. Azt már az általános iskolai biológiaórán megtanultuk, hogy Dr. Szent-Györgyi Albert a paprikából vonta ki a C-vitamint, amivel Nobel-díjra tett szert. Tehát a paprika vagy a különböző kapszaicintartalmú készítmények fogyasztásával erősítheted az immunrendszered. Jótékony hatással van az emésztésre, a vérkeringésre, valamint fájdalomcsillapító hatását is megfigyelték. Mivel fokozza a vérkeringést, a narancsbőr elleni készítmények gyakori alapanyaga.

 

Folyékony formában is fűszerezheted vele mindazt az ételt, amit egyébként paprikaporral ízesítenél a gulyástól a pörköltön át a halászléig. Kezdetben csak egy cseppet tegyél a készülő ételbe, majd miután hozzászoktál / megismerted a készítményt, engedd jobban szabadjára. Az üveg kialakítása segítségedre lesz, hogy cseppenként tudd adagolni.