Chili receptek

Szupergyors vacsora: karamellizált csípős csirkemell

Chili
Cayenne
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2022.04.05 11:20
Szupergyors vacsora: karamellizált csípős csirkemell

A csirkehús az egyik legkiválóbb alapanyag a szupergyors vacsorához; a karamellizált csípős csirkemell pedig feldobja az unalmasan száraz részét a szárnyasnak. A rohanós hétköznapokon, vagy ha csak éppen nincs kedved órákon át a konyhában tüsténkedni, vesd be ezt a receptet. Különleges, de nem macerás: egyszóval minden konyhatündér kedvence. 

Fűszert a húshoz vagy húst a fűszerhez?

 

Bármilyen hús is kerüljön éppen terítékre, a só-bors-pirospaprika szinte biztos, hogy azok között a fűszerek között van, amivel ízesítjük. Ennél azonban néha nem árt továbbmenni, és kísérletezni új ízekkel, hiszen ha más-más fűszert használsz alkalomadtán, kevésbé válik egyhangúvá. Jellemzően sertés- és csirkehúst fogyasztunk, ritkán marhát és halat, a nyúl-, bárány-, borjú- valamint a vadhúsok pedig szinte alig-alig kerülnek terítékre. Nyilván az ízesítést az is befolyásolja, hogy mi fog készülni, és melyik részéből az állatnak, de adunk néhány ötletet, hogy hányféleképpen fűszerezheted a főznivalót, hogy változatos legyen a végeredmény.

 

  • Sertéshúsokat a hagyma, fokhagyma társításán kívül ízesíthetsz babérlevéllel, curryvel, köménnyel. Jól kiegészítik a zöldfűszerek is, mint a borsikafű, kakukkfű, koriander, majoranna, rozmaring vagy a zsálya.
  • A csirke- és pulykahús úgynevezett fehér húsnak számítanak, amik kevés zsírt tartalmaznak. Mivel az ízük alapjában véve semleges, ezért gyakorlatilag bármivel megszórhatod, pácolhatod, amit szeretsz. A zöldfűszereket a csirkehúson is élvezni fogod, de emellett bátran tehetsz mellé mentát, citromot, narancsot, ananászt, szilvát. Nem véletlen, hogy az ínyenc szószokhoz, pl. mézes-mustáros, tejszínes-gombás, a csirkemellett javasolják. 

 

Korábbi bejegyzéseink között találsz még további recepteket, illetve a chili felhasználására ötleteket.

 

Keverd bátran a szezont a fazonnal

 

Avagy az édeset például a csípőssel. De ha nem szereted ezeket a távol-keleti kombinációkat, akkor a hagyományos magyar fogásokat is felturbózhatod némi tüzesebb chili őrleménnyel. Meríts ihletet a nemzetközi gasztronómiából, számos nemzet használja az egész chilit az ételek készítésekor. Mexikói, thai vagy a spanyol ételkülönlegességek sokasága a bizonyíték rá, hogy a csípős íz milyen jól megfér akár egy friss salátában vagy desszertben. Egy sima sült húshoz például nagyszerű valamilyen extravagáns chili szósz, ami nem feltétlenül elnyomja, hanem még inkább hangsúlyozza az étel zamatát. Ráadásul a chili fogyasztása nemcsak népszerű, hanem számtalan egészségügyi előnnyel is jár.

 

Karamellizált csípős csirkemell

 

 

Hozzávalók:

 

  • 40 dkg csirkemell
  • 10 dkg cukor
  • 1 db közepes méretű csípős paprika
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 kk. cayenne bors
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 20 dkg rizs

 

Elkészítés:

 

A kicsontozott, majd egyformára vágott csirkemellett pácold 2-3 órán át a szójaszószban. Forrósíts fel egy serpenyőt, és karamellizáld meg benne a cukrot. Amikor a cukor felolvadt és barnulni kezd, add hozzá az apróra vágott csípős paprikát és a pácolt húst. Gyakran kavargatva süsd át jó alaposan a húst. Amikor kész, öntsd bele a tejszínt és a cayenne borsot is. Lassú tűzön hagyd, hogy újra felforrjon, és még néhány percig. Köretnek párolt rizst ajánlunk. 

 

+1 tipp: Ha szeretitek, szórd meg egy marék pirított szezámmaggal vagy sótlan mogyoróval. 

 

Kérdésed van? Örömmel állunk a rendelkezésedre a termékeinkkel vagy a rendeléssel kapcsolatban!