A Chiliről minden

Te mennyit tudsz a magyar paprikáról?

Paprika fajták
Magyar
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Te mennyit tudsz a magyar paprikáról?

A magyar paprika nem csupán fűszer, hanem hazai konyhánk, gasztronómiánk szimbóluma. Ezért jó, ha tudunk róla egyet s mást. Olvass tovább, ha felzárkóztatnád magad paprikatörténelemből és gasztronómiából.

A magyar paprika számos étel alapvető összetevője, és központi szerepet játszik a magyar konyhában. Magyarország egyik legjellegzetesebb fűszernövénye, és különleges ízét, színét és aromáját az ételeknek köszönheti. A Capsicum annuum néven is ismert paprikák között kiemelkedő a magyar paprika, mely messze földön híres. Ezt viszik ajándékba a rokonok a külföldön élő magyaroknak, ezt vásárolják meg a hozzánk látogató turisták, és nagymamáink padlásán, teraszán is biztos, hogy száradt egy-két füzér paprika.

 

Egy kis paprikatörténelem

 

A magyar paprikának igen gazdag történelme van, ezt az is tudja, aki nem botanikus vagy történész. Kezdetben csupán dísznövényként ékeskedett a Kárpát-medence nemesi kastélyainak udvarán. A növény a 18. század végén, a török hódoltság idején honosodott meg hazánkban, ekkor bukkant fel írott formában, egy szakácskönyvben először a neve. Gyors népszerűvé válásának köszönhetően hamar a magyaros konyha elengedhetetlen része lett. Azt is fontos megemlítenünk, hogy jótékony hatásai miatt gyógyszerként is megpróbálták használni.

A 19. század volt az az időszak, amikor ipari méretűre dagadt a termesztése és a magyar paprika világhírűvé vált. Szegeden és Kalocsán termesztik a legtöbbet belőle, összesen nyolc legismertebb típusa van, csípősségét pedig külseje is mutatja – minél élénkebb vörös, annál erősebb ízre számíthatunk.

 

Ma is a gasztronómiánk büszkeségének számít, a legtöbb magyaros (vagy annak mondott) étel alapanyagai között megtaláljuk. De nemcsak itthon, hanem szerte a világon számos ételben megtalálható, valamint többféle formában kerül feldolgozásra. Nemcsak szárítva, fűszerként, őrlemény formájában vásárolható, hanem Erős Pistaként, Édes Annaként vagy Piros Aranyként is. Sőt, sok hungarikumnak számító szalámiban és kolbászban is van paprika!

 

Mire jó még a magyar paprika?
A magyar paprika – és úgy általában a csípős paprikák, chilik és a belőlük készült termékek, mint például az Aranyszarvas chili szósz – számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek, ezért rendszeres fogyasztásuk javasolt. Persze csak módjával. Ezen előnyök közé tartozik:

 

  • Fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatása, ezt a kapszaicin nevű vegyületnek köszönheti
  • Magas C-vitamin tartalma, mely immunerősítéshez tökéletes
  • Karotinoidtartalma, mely antioxidáns révén a sejtek védelméért felel
  • Emésztést serkentő és gyomorvédő hatása (persze kis mennyiségben fogyasztva)
  • Fogyókúra-támogató ereje: a kapszaicin hőérzetet kelt testünkben, ami segít a szervezetnek több kalóriát elégetni
  • Serkentőleg hat a vérkeringésre is: szív- és érrendszeri betegeknek ajánlott, plusz csökkentheti a vérrögképződés kockázatát is.

 

Persze meg kell jegyeznünk, hogy a kapszaicin, különösen nagy mennyiségben irritáló hatású lehet, ezért érdemes óvatosan bánni vele, akár fogyasztáskor, akár feldolgozáskor, főzéskor.

 

Tippek a paprikás ételekhez

 

A legismertebb fajtái közé tartozik a csemege paprika, amelynek édes, kellemes íze van, és gyakran használják főzéshez és díszítéshez egyaránt. Emellett létezik a csípős paprika is, amelynek pikáns íze fűszeresebbé teszi az ételeket.

A magyar paprika a paprikatermesztés és -feldolgozás elengedhetetlen része, és jelentős szerepe van a magyar gasztronómiában. Gyakran használják levesekben, húsételekben, gulyásban, valamint sajtok és szószok készítéséhez is. A paprika ízét és színét nemcsak a magyar ételekben, hanem a világ számos más konyhájában is értékelik és használják.

Fokozza a magyar paprika ízét, ha zsiradékban megpirítjuk, mielőtt az ételhez adnánk. A magyar klasszikusok, úgy mint a csirkepaprikás és a pörkölt, elengedhetetlen alapját képezi a paprika, de nem maradhat ki a lecsóból, krumplis tésztából, halászléből és paprikás krumpliból sem. De nemcsak az íze miatt használjuk, hanem színe miatt is, hiszen szép árnyalatot ad az ételeknek, például tükörtojásnak, uborkasalátának, körözöttnek vagy bármilyen rántásnak.

 

Csípős ételekért, szószokért keress fel minket elérhetőségeink egyikén!

Raktáron
Kedvencekhez
1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g
Raktáron
Kedvencekhez
Sárkánypor
1 490 Ft
Egységár: 29 800 Ft/kg
Nincs raktáron
Kedvencekhez
Cayenne Bors
1 790 Ft
Egységár: 35 800 Ft/kg
Nincs raktáron