A kápia paprika fajták közös jellemzője, hogy ínycsiklandó, édeskésbe hajló ízük van, és sokféle étel alapanyagául szolgálhatnak. Egy jó kis pástétom a pirítósra, netán töltött paprika ebédre? Mindkettő megoldható akkor is, ha “csak” kápia van otthon.
A kápia paprika fajták nyersen, sütve, de fűszerekbe keverve is fogyaszthatóak, egyre népszerűbbek, így nem kell mindig a hagyományos TV-paprikát keresnünk a piacon, főleg akkor, ha egy kis színt vinnénk az ételünkbe/életünkbe.
A különböző kápia paprika fajták
A hétköznapi vásárló csak annyit tud, hogy a vitaminbomba kápia egy hosszúkás, vastag húsú, élénkpiros színű paprika, mely sokáig eláll leszedés után, és cukortartalmának köszönhetően édeskés íze van.

Sokan azonban nem tudják, hogy léteznek külön kápia paprika fajták is, amikkel valószínűleg nem is vagyunk tisztában, és talán akkor sem fedeznénk fel a különbséget köztük, ha egymás mellé lennének téve. Ha ezeket a neveket látjuk kiírva valahol, biztos, hogy kápia paprika fajtákat látunk: Archivarius F1, Cahuna F1, Carina F1, Carpel F1, Csángó F1, Dinamica F1, Kamor F1, Kapirex F1, Kapitány F1, Mágus F1, Melitta F1, Prince F1, és még sorolhatnánk.
Az F1 egyébként a paprikakeresztezésnél használt jelző, és az első nemzedékre utal.
Finom receptek kápia paprika fajták felhasználásával

Hiába a viszonylag magas cukortartalom, a kápia paprikát a diétázók, életmódváltásba fogók is bátran fogyaszthatják. Mivel sokáig eláll és ugyanennyi ideig megőrzi vitamintartalmát, ezért ha találunk a piacon egy adag szép, érett kápia paprikát, többféle ételt is elkészíthetünk belőle az elkövetkező hetek során. A főételtől elkezdve a köreten át a savanyúságig vagy a lekvárig mindenhez jó a kápia.
- Töltött paprika: bár alapvetően – ahogy a nevéből is gondolnánk – a TV, vagyis tölteni való paprikát használnánk erre a célra, a kápia paprika fajták is bőven megteszik. Sőt, ezt a fajtát még gyorsabb is elkészíteni, mint a klasszikus változatot. Pirítsunk meg hagymát egy serpenyőben, dobjunk rá darált húst (legjobb, ha marhát), 6-7 perc múlva fűszerezzük fokhagymával, sóval, akik a csípősebb ízeket szeretik, Cayenne borsot is rakhatnak hozzá. Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra, vágjuk ketté a kápia paprikákat, töltsük meg őket a hússal, reszeljünk rá sajtot, majd az egészet negyed órára tegyük be sülni.
- Paprikapástétom: süssük a paprikáinkat 200 fokra előmelegített sütőben addig, amíg a héjuk feketedni nem kezd. 30-40 perc után vegyük ki, tegyük őket alufólia alá, hogy összeessenek, és könnyebb legyen lehúzni a héjukat. Ezután távolítsuk el a magokat és a csumát, szeleteljük fel, és mehetnek a robotgépbe fokhagymával, citromlével és pürésítsük össze. Befőttesüvegekben tároljuk és húsok mellé vagy pirítósra is tálalhatjuk.
- Kápia paprikás csirkemell: vágjuk kockára a csirkemellfilét, a paprikát, aprítsuk fel a vöröshagymát. A csirkemellekre öntsünk olívaolajat, fűszerezzük oregánóval, sóval, rozmaringgal, kakukkfűvel ízlés szerint, és hagyjuk pihenni fél órát a hűtőben. A vöröshagymát dinszteljük meg egy serpenyőben, majd mehet rá a pácolt csirke és a paprika is, végül süssük készre. Köret nélkül is laktató, de rizzsel még finomabb.
Ezért egyél gyakran paprikát
A paprikafajták gazdagok tápanyagokban, tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal, ezáltal erősítik az immunrendszert, a daganatos megbetegedések elkerülésében is segíthetnek. Javítják az emésztést, mivel természetes rostforrások, alacsony kalóriatartalmuk miatt diétába is jól beleilleszthetőek.
Ha csípős ízek iránt érdeklődsz, keress fel minket kérdéseiddel.