A Chiliről minden

Varázsold konyhádba Ázsiát vagy Mexikót a madárszem chilivel

Chili
Csípős
Felhasználás
Paprika fajták
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Varázsold konyhádba Ázsiát vagy Mexikót a madárszem chilivel

A madárszem chili csípőssége és pikáns íze rendkívül népszerű a Távol-Keleten és Közép-Amerikában is, garantáltan próbára teszi még az edzett ízlelőbimbókat is. Cikkünkben többek között a fajta jellegzetességeivel és néhány receptötlettel foglalkozunk.

Bird’s Eye, magyarul madárszem chiliként emlegetik az aprócska, hegyes termésű növényt, mely az élelmiszerek erősségét mérő Scoville-skálán 50 és 100 ezer SHU közötti értékeket is elér, vagyis igencsak tüzes az íze. Összehasonlításképp: az itthon népszerű Erős Pista 1000 körüli értéken mozog, míg a legerősebb csípős paprikáink is “csak” nagyjából a 2500-at érik el. 

 

A chili egészségügyi előnyei

 

A madárszem chili nemcsak az ízlelőbimbókat ingerli és kényezteti (kinek mi), hanem számos egészségügyi előnnyel is járhat a fogyasztása. A chili paprikák ugyanis tartalmaznak egy olyan vegyületet, mely jótékony hatással van szervezetünkre. Ez a kapszaicin, mely

 

  • fokozza az endorfintermelést, ami boldogságérzetet és jó közérzetet okozhat.
  • gyulladáscsökkentő hatással is bír.
  • fájdalomcsillapítóként hathat.
  • fokozza az anyagcserét, így segíthet a fogyókúrázóknak.
  • jó hatással van az emésztésre, persze csak ha módjával fogyasztjuk, különben gyomorégést, hasmenést is okozhat.

 

Ha nem vagy a nyers chili fogyasztásának híve, különböző pikáns recepteket is kipróbálhatsz.

 

Amit a madárszem chiliről tudni érdemes

 

A madárszem chili Mexikóban, Közép-Amerikában és Délkelet-Ázsiában népszerű chilifajta, melyet a spanyol és portugál konkvisztádorok terjesztettek el a világ más pontjain. A Scoville-skála szerinti értéke miatt ez az apró, élénk színű, hegyes és vékony termésű zöldség igen kedvelt a chilirajongók körében, különösen azért, mert jellegzetesen gyümölcsös, füstös aromája is van. Így jól megy az ázsiai és mexikói konyha ételeihez. Az alacsony kis növény akár száz termést is hozhat egy idényben, melyek sokféle színben pompázhatnak.




Mi szem-szájnak ingere

 

Ahogy írtuk fentebb, az ázsiai és mexikói konyha népszerű kiegészítője a madárszem chili, számos ételben felhasználhatjuk mi is az autentikusság kedvéért. Nézzünk két receptet, melyet Thaiföld és Mexikó ihletett!

 

  • Csípős thai csirkeszárny: másfél kiló csirkeszárnytőhöz kell majd egy csípős mázt készítenünk az alábbiakból: 3 ek. cukor, chiliszósz, 2 ek. borecet, 1 ek. citromlé, 4-6 gerezd fokhagyma, negyed csésze szójaszósz. Ha a szósz hozzávalóit összekevertük, az adag felével borítsuk be a megsózott, megborsozott csirkeszárnyakat, majd terítsük egy tepsire egyenletesen. 200 fokra előmelegített sütőben süssük 15-20 percig, majd fordítsunk egyet rajtuk és ugyanennyi ideig pirítsuk, amíg aranybarna mázat nem kapunk. Közben a szósz másik felét sűrűsítsük be a tűzhelyen. A csirkeszárnyakat karikára vágott metélőhagymával tálaljuk, és mártogatósként pedig adjuk hozzá vendégeinknek a fenti sűrű szószt.
  • Sajtos-chilis csirke quesadillas: vágjunk fel apróra egy nagy hagymát, pirítsuk meg olajon, adjunk hozzá másfél kiló szeletekre vágott, sózott és borsozott csirkemellet, majd pirítsuk meg. A madárszem chiliből ízlés szerint (mondjuk 3-4-et) szeleteljünk fel és adjuk hozzá ezt is, könnyebb esetben chiliszósszal tegyük ugyanezt, és főzzük össze 8-10 percen át. Egy másik serpenyőben hevítsünk vajat, helyezzünk rá egy tortilla lapot, majd egy adag csirkét, reszelt sajtot, végül még egy tortillát. Az alsó megpirulásáig süssük, majd fordítsuk át, ügyelve arra, hogy ne csússzon szét. A végén tejföllel vagy chiliszósszal tálaljuk, felszeletelve.

 

Kérdéseiddel keress fel minket elérhetőségeink egyikén!