Közeleg a nyár, érnek a paprikák, paradicsomok és más zamatos zöldségek, amikből rengeteg finomságot készíthetünk. Ezeket a hűvösebb évszakokban is szívesen fogyasztjuk, viszont ilyenkor kevésbé áll rendelkezésünkre friss zöldség. Ezért jó, ha járatosak vagyunk az erős paprika tartósításában.
Az erős paprika tartósításához a magyaros konyha rajongóiként nem árt, ha konyítunk egy kicsit. Ez olyan fortély a konyhában, mellyel finom fűszert készíthetünk házilag.
Miért fontos az erős paprika tartósítása?
Az erős paprika tartósítása több szempontból is jó ötlet. Egyrészt remek ízesítője leveseknek, szószoknak, pörkölteknek és más ételeknek is. Vehetsz ugyan boltban tartósított terméket, de saját paprikád tartósításával biztos lehetsz abban, hogy friss, tartósítószer- és adalékmentes élelmiszer kerül az asztalodra. Így gondoskodhatsz saját és családod egészségéről is. Szezonban a zöldségek olcsóbbak, és ha ilyenkor vásárolsz nagyobb mennyiséget és elrakod későbbre, pénzt takarítasz meg.
De nemcsak saját fogyasztásra készíthetsz tartósított paprikát, hanem ajándékba is adhatod gasztrorajongó ismerőseidnek, rokonaidnak.
A legnépszerűbb tartósítási módok
- Szárítás: az egyik legrégebbi eljárások egyike, melynek során a megmosott paprikákat napos, meleg helyre tesszük, ahol szép lassan elvesztik nedvességtartalmukat és kiszáradnak. Bizonyára senkinek sem kell bemutatni a paprikafüzért, melyet a hazai erős paprikákból fűznek vidéken, de sütőben, alacsony hőfokon is kiszáríthatjuk őket. Ezután a leggyakoribb mód, hogy porrá őröljük a száraz paprikákat, mellyel olyan keverékeket készíthetünk, mint a Carolina Reaper por.
- Fagyasztás: gyors és egyszerű mód a paprika megőrzéséhez, lehet egészben és szeletelve is fagyasztani, a lényeg, hogy légmentesen záródó edényt vagy tasakot használjunk hozzá. Kiolvasztva a ropogósságot ugyan elveszti, de az íze ugyanolyan marad.
- Ecetes savanyítás: ez a mód arra jó, hogy ecetes savanyúságként tegyük el az erős paprikákat, melyeket aztán sült húsok mellé tálalhatunk. Ekkor üvegekbe töltsük a megmosott paprikákat, erre jöhet a savanyító lé. Légmentes lezárás után legalább két hétig hagyjuk őket savanyodni. Így a csípősség mellé savanyú, pikáns íz is társul majd.
- Olajban tartósítás: olíva- vagy más növényi olajat használva történik az erős paprika tartósítása ebben az esetben, mely remek kiegészítője lesz salátáknak, szószoknak és tésztáknak is.
- Paprikakrém készítése: pürésített, sült formában az erős paprikából paprikakrémet, pasztát is varázsolhatunk, mely sima paprika hozzáadásával pirítóshoz illő feltétté változtatható.
Tippek a sikeres tartósításhoz
Mindig friss, hibátlan paprikákat használjunk, amiket elteszünk télire, különben a tartósítás sem menti meg őket a romlástól. Alaposan mossuk és szárítsuk meg őket, mielőtt bármilyen módszerbe kezdenénk. Légmentesen záródó edényeket használjunk, és akkor fogjunk neki a tartósításnak, ha van lehetőségünk sötét, hűvös helyen tárolni az elkészülteket. Ne felejtsük el a végén felcímkézni a paprikákat, hogy mikor is készült el belőlük a termék.
Az erős paprika tartósításának hála a téli hónapokra is ízletes és fűszeres élményt biztosíthatunk ételeink mellé. Bátran kísérletezzünk a fenti technikákkal, találjuk meg a számunkra legmegfelelőbbet.
Chilis tippekért keress fel minket elérhetőségeinken!