Chili lexikon

Cayenne bors

Chili
Cayenne
Paprika fajták
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2019.09.19 09:14
Cayenne bors
Sokan úgy gondolják, hogy a Cayenne paprika a gyógynövények királya. Valójában évezredek óta használják számos egészségügyi probléma kezelésére. Nemcsak gyógyászati tulajdonságai vannak, hanem a Cayenne bors nagyszerű alapanyag főzéshez is.

Mi az a Cayenne bors?

Ez nem egy bors, mint ahogy az elnevezése utal rá, hanem egy csípős chili paprika. Valószínű hogy egykori téves angol-magyar fordításból maradt fent ez a név, mivel az angol „pepper” szó magyarul borsot és paprikát is jelent. Egyfajta chili paprika, amely a virágos növények családjához tartoznak és szorosan kapcsolódnak a paprikához és a jalapenohoz.

Eredetileg Közép- és Dél-Amerikában termesztették a 15. századig. Ekkor hozta be Kolumbusz Európába is. Lenyűgöző tápértékkel büszkélkedhet, mivel számos antioxidánst tartalmaz. Kapszaicin tartalmának köszönhetően a mérsékelten csípős chili paprikák közzé sorolható. Csípősségileg a legtöbb fajta általában a Scoville skálán 30 000 és 50 000 SHU közzé tehető.

Érett állapotban a Cayenne paprika 10-25 cm hosszú, általában vékony, többnyire vörös színű, gyakran ívelt csúccsal és hullámos külsővel rendelkezik. Egyes fajták lehetnek sárga és lila színűek is.Cayenne bors

Cayenne bors felhasználása

Általában feldolgozott formában használják, szárítva vagy őrölt, porított formában. Fűszer keverékek meghatározó alkotója. A Cayenne por különbözik más chili poroktól, mivel csak Cayenne paprikából készül, míg a chili por általában többféle chili paprika keveréke és tartalmazhat más fűszereket is. Csípőssége miatt óvatosan adagolva, erős, csípős szószokhoz, mártásokhoz, pörköltekhez, levesbe, savanyúságokhoz használják.

Fajtái

Nagyon sok fajtája és elnevezése létezik, ilyenek például:

Cow-horn, Cayenne Sweet, Cayenne Buist's Yellow, Golden Cayenne, Cayenne Carolina, Cayenne Indonesian, Joe's Long, Cayenne Large Red Thick, Cayenne Long Thick Red, Ring of Fire, Cayenne Passion, Cayenne Thomas Jefferson, Cayenne Iberian, Cayenne Turkish, Egyptian Cayenne, Cayenne Violet, Numex Las Cruces Cayenne

Ha megtetszett a Cayenne bors és szeretnél belőle, kattints ide!

Saját termesztésű chili paprika készítményeinket ide klikkelve tudod megnézni.