Chili lexikon

Jalapeno

Chili
Jalapeno
Paprika fajták
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2018.06.01 09:11
Jalapeno
Messze az egyik legkedveltebb chili paprika. Akár minden napi használatra is. A jalapeno egy közepesen erős, kapszaicin tartalmú paprikafajta. Mexikóból származik és ma már nem csak Amerika kedvence, hanem világszerte népszerű az aromája és enyhe csípőssége miatt.

 

Mi is az a jalapeno paprika?

Előszeretettel fel lehet használni szószokhoz, savanyúságokhoz, főételekhez, levesekhez és bármihez amit csípősen is megeszünk. A hőszintje a Scoville Skálán átlagosan 5000 SHU-ra tehető (2500-8000 SHU). Ha összehasonlítod a világ legerősebb paprikáival, mint például a Carolina Reaperrel, azt látod, hogy a jalapeno valójában meglehetősen alacsonyan helyezkedik el a Scoville skálán. Ettől függetlenül nem elhanyagolható az erőssége. Színe zöld, de ha rajta hagyjuk a növényen hosszabb ideig érni, akkor pirossá válik. A piros jalapeno paprika is ugyanolyan finom, mint a zöld, bár egy kicsit édesebb.
A jalapeno származása:

A jalapeno név spanyolul „Jalapa” (vagy Xalapa). Eredetileg Mexikó egyik városában Veracruzban termesztették. A mexikói bennszülöttek snack ételként fogyasztják.

Egyéb elnevezései:

Huachinango – az érett piros jalapeno
Chile Gordo – „Fat Chili Pepper”
Cuaresmeno
Chipotle Pepper – füstölt jalapeno paprika

A jalapeno ültetése:

A neveltetése nem nehéz, nem igényel különös szaktudást. Magról való neveltetéshez szórjunk 2-3 magot egy vetőtálcába, vagy egy kis edénybe és szórjunk a tetejére egy kis komposztot. A talajt folyamatosan nedvesen kell tartani amíg a magok csíráznak, nehogy a mag kiszáradjon és sötétben, kis mennyiségű szűrt fényben kell tartani, amíg a hajtások meg nem jelennek.

A növekedésük egy kicsit lassan indul be, így hasznos lehet a növények termesztését néhány hétig (akár 8-12 hétig) beltérben kezdeni. A levelek megjelenésétől kezdve déli fekvésű napsütötte helyen kell tárolni. 2-4 levél megjelenése után szükséges lesz egy nagyobb edénybe külön szedni és újra ültetni.

Amikor már nincs talaj menti fagy akkor a növényt ki lehet ültetni a kertbe vagy egy nagyobb edénybe és a szabadban tárolni. Érdemes napfényes helyre ültetni, ahol naponta legalább 6-8 órát süt a nap.

Növekedésük során érdemes karózni vagy felkötözni nehogy eldőljenek vagy kitörjenek. A talajt folyamatosan nedvesen kell tartani, de nem áztatni! A jalapeno paprika nem igényel műtrágyát, kivéve, ha edényben hagyjuk. A tápanyagot megfelelő öntözéssel együtt lehet használni az optimális növekedési sebesség érdekében. Számos oka lehet annak, ha a növény nem növekszik elégségesen, mint például a nem megfelelő talajviszonyok, nem elegendő napfény vagy a túlzottan magas hőmérséklet.

Egy növény akár 30-40 jalapeno paprikát is terem egyszerre, ez függ az éghajlattól az öntözéstől és a talaj minőségétől is. 

A jalapeno felhasználása:

Mivel viszonylag enyhén csípős, így egészben is fogyasztható. A sajtokkal töltött, rántott, sült jalapeno nagy népszerűségnek örvend a gasztronómiában. Továbbá használják salsa szószok, palackozott csípős chili szószok alapanyagaként. Nagyon finom savanyított formában is. A jalapeno paprikát száríthatjuk, füstölhetjük és chipotle fűszerként is használhatjuk.

Mi is felhasználjuk ezt a paprikát - itt böngészhetsz a chili szószaink között!