Chili lexikon

Hogyan tároljuk a chili paprikát?

Chili
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2019.09.19 09:37
Hogyan tároljuk a chili paprikát?
Útmutatást nyújtunk, hogyan és hol kell tárolni a chili paprikát annak érdekében, hogy hosszabb ideig maradjon friss a leszedést követően. Függetlenül attól, hogy termesztesz chili paprikát, vagy nagyobb mennyiségben vásároltál a termelői piacról vagy boltból és a szükséges mennyiségtől több van, a maradékot valamilyen úton-módon el kell tárolnod.

Senki sem szereti látni, ha a kedvenc chilije pazarlásba kerül. Ha nem tárolja megfelelően a paprikát, akkor el kezd rothadni, majd ki kell dobni őket. Mit lehet ilyenkor tenni? A megfelelő tárolással több héttel, hónappal meghosszabbíthatjuk a felhasználhatóságukat. Nézzük sorba mik ezek a praktikák.

Chili paprika tárolása:

Hűtés

A friss paprika tárolásának legjobb módja a hűtőszekrény. Előtte nem kell megmosni a paprikát, a legjobb, ha minél szárazabb, mivel a víz felgyorsítja a romlási folyamatot. Ne legyenek rajta sérülések és a romlás jelei. Egyszerűen helyezzük bele egy műanyag zacskóba vagy dobozba és tegyük be a hűtőszekrénybe. Az optimális hőmérséklet 4-7 °C

Ha megfelelő hőmérsékleten tároljuk, akkor 2-4 hétig is fogyasztható. A vastagabb húsú paprika hosszabb ideig eltartható, mint a vékonyabb falú. Ugyanez érvényes az egészben tárolt a felaprítottal szemben. Ha bármilyen jelet látunk a romlásnak, ideértve a puha vagy sötét foltokat, akkor ki kell dobni azokat.

Sós oldat

A tárolásának másik módja a sós vizes oldat. Ehhez fel kell vágni félbe a chili paprikát és bele kell tenni egy lezárható edénybe vagy befőttesüvegbe. Öntsük fel vízzel és adjunk hozzá sót, (1 liter vízhez kb. 70g só) majd zárjuk le és tegyük hűtőbe. Ha fel akarjuk használni a paprikát akkor csak vegyük ki az üvegből és csapvíz alatt öblítsük le a sós oldattól. Eltarthatósága kb. 1 hónap.

Eltárolható a chili paprika szoba hőmérsékleten?

Szoba hőmérsékleten a chili paprika 1-2 hétig tartható el a vásárlaskori korától és a paprika vastagságától függően. A tárolásra viszont nem ez a legjobb módszer, mivel a romlási folyamatok ilyen körülmények között felgyorsul. Ha mégis ezt választjuk, akkor a paprikákat tegyük papír zacskóba és tartsuk sötét hűvös helyen.

Chili paprika szárítása

A paprika szárításakor eltávolítjuk az összes nedvességet, lehetővé téve a későbbi újra hidratálást vagy porokká, porkeverékekké való őrlését. A szárítás leggyorsabb módja az elektromos aszalógép/szárítógép használata. Használjuk porított vagy egész formában. Rakjuk jól zárható tárolóedénybe és száraz hűvös helyen tároljuk. A leghosszabb ideig így őrzi meg aromáját kedvenc csípős paprikánk.

A rehidratáláshoz meleg vizet használjunk. 

Chili paprika fagyasztása

Ez egy egyszerű módszer, ha a későbbi felhasználás céljából meg akarjuk menteni a chilit, viszont az ömlesztve lefagyasztás helyett adunk egy jobb tippet a tárolásra. Szeleteljük fel a chilit utána tegyük sütőpapírra és úgy fagyasszuk le. Erre azért van szükség, hogy ne fagyjon össze egy tömbbé, hanem a könnyebb kezelhetőség miatt különálló szeletekben maradjon meg. Amikor megfagytak, vegyük ki és most már ömlesztve tegyük bele egy zacskóba, majd tegyük vissza a fagyasztóba. Így hónapokig eltartható. Javasoljuk, hogy 6 hónapon belül használjuk fel a legjobb minőség megőrzése érdekében.

Tartsuk szem előtt hogy a felolvasztás után a bőre általában könnyen leválik a húsáról és az állaga sokkal puhább lesz mint a friss paprikáé.

TIPP!

A chili paprika feldolgozásakor használjunk védő felszerelésként gumikesztyűt. A kapszaicin, ami a chili erejét adja, egy olyan vegyület, amely szembe vagy bőrre jutva égető érzést okozhat. Ha mégis bekövetkezik akkor itt olvashatszbővebben az égető érzés csillapítás módjáról.