Chili lexikon

Szellem chili (Ghost chili / Bhut Jolokia)

Chili
Ghost chili
Szellem chili
Paprika fajták
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2019.09.19 08:58
Szellem chili (Ghost chili / Bhut Jolokia)
A Szellem chili paprika más néven Bhut Jolokia ismertebb nevén Ghost chili eléri az a Scoville skála 1 milliomodik értékét, pontosabban 1.041.427 SHU-t. Ezzel bekerül a világ 10 legcsípősebb chili paprikái közzé. Sokan még azt hiszik, hogy a Szellem chili a világ legerősebb paprikája, pedig már régen nem az. Többen is megelőzték már, mint például a Trinidad Scorpion „Butch T". A világcsúcsot csak 4 évig tudta tartani 2007-től 2011-ig. Egyes feltételezések szerint Indiából származik.

 

Az érett paprika 6-8 cm hosszú és 2-3 cm széles. Színei piros, sárga vagy sötét csokoládé színű. A Bhut Jolokia egyedülálló a chili paprikák között a jellegzetes hosszúkás formája és vékony húsa miatt. Két fajtája van, a sima és a durva göcsörtös külsejű. A durva külsejűt termő növények magasabbra nőnek és törékenyebb ágakkal rendelkeznek a sima külsejűt termő társaikénál. 

Népszerű fűszerként, mind friss, mind szárított formában. Hatóanyagát előszeretettel használják a hadiiparban chili gránát formájában, az ellenséges erők ellen. A Bhut Jolokia-ból készült gránátot 2015 augusztusában sikeresen használta az indiai hadsereg egy barlangban rejtőzködő terroristák előcsalogatásához.Szellem chili (Ghost chili / Bhut Jolokia)

Az első íz amit érzel az intenzív édes chili íz, a hő csak ezután jön, fokozódik. A csípős érzés másodpercek múlva érződik és akkor jön az izzadás a könnyes szem a csuklás és a légszomj. Az érzés 10-15 perc alatt fokozódik és 30-40 perc elteltével meg is szűnik.

Ha érintkezel a chilivel, használj védőkesztyűt.

Összeszedtük a Bhut Jolokia más néven Szellem chiliből készült termékeinket:

Világbajnok chili szószunk a Spirit of Attila
és Szellem chili por