Chili lexikon

Amit a bird’s eye chili paprikáról tudni kell

Chili
Csípős
Paprika fajták
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Amit a bird’s eye chili paprikáról tudni kell

Attól, hogy egy növény kicsi, még lehet rendkívül erős. A chili paprikákra ez általánosságban véve is igaz, a bird’s eye chili fajtára pedig különösképpen. Gyakran használják fűszerezésre a délkelet-ázsiai konyhában, de Európában is egyre keresettebb.

Kis bokrokon nő meleg éghajlaton. Nyers és szárított formában egyaránt használják. Kitűnően meg lehet vele fűszerezni bármilyen ételt, ami csípősen fogyasztandó, de tüzes szószok elkészítéséhez is alkalmazható.

 

Hogyan néz ki a bird’s eye chili?

 

Egy egészen apró, vékony, hegyes chiliről beszélünk. Az érésben lévő termés zöld színű, de ebben az állapotában is fogyasztható. Ahogyan érik, narancssárgás, lilás színűvé válik, ha teljesen beérett, akkor pedig vörös színben pompázik.

 

Nyersen akár a magjait is meg lehet enni, ám számolni kell azzal, hogy azok különösen csípősek. Maguk a termések nagyon könnyűek, egészben, szeletelve, kimagozva vagy kockára vágva is felhasználhatók.

 

Hol és mire használják a bird’s eye chilit?

 

Főként a thai, vietnámi, malajziai és indonéz konyhában használják a bird’s eye chilit. Frissen vagy szárítva is jó salátákhoz, sült krumplihoz, curryhez, szószokhoz, levesekhez vagy pácokhoz.

 

A chili szárának eltávolítását követően hagyhatjuk egészben, de felszeletelhetjük, egészen apróra is vághatjuk sőt, akár pürésíthetjük is. Aki nem tolerálja az extrém csípős ízt, az nyugodtan eltávolíthatja a magjait, hiszen azok különösen csípősek.

 

Ez a chili mint fűszer passzol a fokhagymához, a római köményhez, a gyömbérhez, de a paradicsomhoz is. Halételekhez, húsokhoz, zöldségekhez vagy ragukhoz egyaránt lehet bird’s eye chilit használni, de vannak, akik a csokoládés édességeket is megbolondítják vele. Amennyiben vendégeket kínálunk meg olyan étellel, amiben ez a fajta chili van, érdemes őket felkészíteni, hogy mire számíthatnak.
Fontos óvintézkedéseket tenni, ha a bird’s eye chilivel van dolgunk

 

A paprika csípősségéért felelős kapszaicin több órán át az ember ujjain maradhat, ha csupasz kézzel hozzáérünk, még akár kézmosást követően is. Akár a nyers, akár a szárított változatú bird’s eye chilit használjuk ételeink megízesítésére, fontos, hogy viseljünk védőkesztyűt.

 

Máskülönben már jóval a konyhában való ténykedést követően rendkívül kellemetlen helyzetben találhatnánk magunkat, ha megérintenénk az arcunkat, az orrunkat vagy megdörzsölnénk a szemünket. Fontos, hogy alaposan tisztítsuk meg a chili paprika vágásához használt kést és minden felületet, amivel a paprika érintkezett.

 

Milyen a bird’s eye chili íze?

 

A bird’s eye chili természetesen nem csak a csípőssége miatt kedvelt. Gyümölcsös, édeskés ízvilággal is rendelkezik. Az ugyanakkor tagadhatatlan, hogy rendkívül erős, amit jól jelez, hogy az Scoville-skála szerint 50 és 100 ezer SHU közé tehető a csípőssége.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy tízszer erősebb, mint a jalapeno paprika, de csak fele olyan erős, mint a habanero. Az érett, vörös színű bird’s eye chili hatása nem feltétlenül érződik közvetlenül az elfogyasztásának pillanatában, hanem egy kicsit később fejti ki a hatását. Még jóval az étkezést követően is lehet érezni, hogy milyen erős.

 

Hol lehet bird’s eye chilit vásárolni?

 

Mivel hazánkban nem tartozik az alapvető fűszerek közé, így egyszerűbb online beszerezni, mint boltról boltról járva kutatni utána. Megvásárolható egészben, szárított formában, de elérhető fűszermalomban is, így frissen lehet őrölni a felhasználást megelőzően.

 

Amennyiben kérdésed van a bird’s eye chiliről, akár más chili fajtáról, írj nekünk üzenetet!

Nincs raktáron
Kedvencekhez
Cayenne Bors
1 790 Ft
Egységár: 35 800 Ft/kg
Nincs raktáron
Raktáron
Kedvencekhez
Sárkánypor
1 490 Ft
Egységár: 29 800 Ft/kg
Raktáron
Kedvencekhez
1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g