Chili lexikon

A chili paprikáról

Chili
Csípős
Legcsípősebb
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2019.09.19 09:40
A chili paprikáról
A chili paprika egész évben kapható valamilyen formában, hogy a világ minden táján ízletes csípős ételeket készítsenek belőle, azok számára, akik elég bátrak ahhoz bevállalják a tüzes hőjét. Ez a növény képes arra, hogy tüzet okozzon a szádban, vagy akár könnyet csaljon a szemedbe, amikor egy fűszeres mexikói, zamatos szechuan-i, heves Thai vagy indiai ételt eszel. A chili paprika a Capsicum latin elnevezésű élelmiszerek családjába tartozik.

 

Több száz különböző típusú chili létezik, amelyek mérete, alakja, színe, íze és csípősége különbözik egymástól.

A chili történelme

Nem meglepő, hogy a chili paprika múltja Közép- és Dél-Amerikába nyúlik vissza, amely régió híres a fűszeres, csípős ízvilágukról. Ezeken a területeken már több mint hétezer éve termesztik, kezdetekben dísznövényként, később pedig élelmiszerként és gyógyszerként is. Csak a 15. és 16. században terjedt el a világ többi részén. Columbus a karib-szigeteken folytatott kutatása során találkozott a chilivel és behozta Európába is, ahol a fekete bors pótlására használták, ami akkoriban nagyon drága volt, mivel Ázsiából kellett behozni.

Ferdinand Magellan felfedezőnek köszönheti Afrika és Ázsia is a chili paprika megismerését. Napjainkban már az egész világon megtalálható, azonban Kína, Törökország, Nigéria, Spanyolország és Mexikó tartozik a legnagyobb kereskedelmi termelőkhöz.

Hogyan válasszunk és tároljunk chili paprikát

Válasszunk friss chili paprikát, amelynek élénk, mély színe van, fényes és kemény külsejű. A jalapenok kivételével a paprikában nem lehetnek repedések a szár végén. Kerüljük azokat, amelyek ráncosak, lágyak vagy foltosak.

Szárított chili paprika vásárlásakor válasszunk olyanokat, amelyek élénk színűek.

A friss paprika, mosatlan állapotban papír vagy vászon tasakban 1-2 hétig is eltárolható a hűtőszekrényben. Fontos, hogy ne mossuk meg, mert a nedvesség felgyorsítja a paprika romlási folyamatát. Kerüljük a műanyag tasakokban való tárolást, mivel ez nedvességfelhalmozódáshoz vezet és gyorsítja a rothadást.

A chili tárolásáról bővebben itt olvashatsz Hogyan tároljuk a chili paprikát?

Egészségügyi előnyök

Gyulladáscsökkentő

Segítséget nyújthat a gyulladások leküzdésében. A chili paprika egy kapszaicin nevű vegyületet tartalmaz, mely a paprika jellegzetes csípős ízét adja. Minél csípősebb a paprika, annál több kapszaicint tartalmaz. A kapszaicint a szenzoros idegrostok rendellenességeinek, ideértve az ízületi gyulladást és a diabétesz neuropathiához kapcsolódó hatékony kezelést vizsgálták. Amikor az állatokba olyan anyagot injektáltak, amely ízületi gyulladást okozott és ezt követően olyan táplálékot kaptak, amely kapszaicint tartalmazott, eredményként késleltették az ízületi gyulladást és jelentősen csökkentették annak kialakulását.

Természetes fájdalomcsillapító

A kapszaicin alkalmazása jelenleg ismert módszer az osteoarthritis (ízület) fájdalmainak kezelésére. Egy kettős vizsgálat során közel 200 paciens beteg kapott készítményeket, amelyek kapszaicint vagy placebót tartalmaztak. A kapszaicinnel kezelt betegek szignifikáns javulást jelentettek a súlyossági pontszám alapján.

Szív- és érrendszeri előnyök

A piros színű chili paprika, például a cayenne esetében kimutatták, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét, a trigliceridszintet és a vérlemezke aggregációt, miközben csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát. Azokban a kultúrákban, ahol chilit rendszeresen fogyasztanak, sokkal alacsonyabb a szívroham, a stroke és a tüdő embólia aránya. Egy vizsgálatban, amelyben 27 egészséges alany (14 nő és 13 férfi) vett részt, frissen apróra vágott chili fogyasztásával kimutatták, hogy fokozza a vérzsírok, például a koleszterin és a trigliceridek oxidációval szembeni ellenállását.

Az alanyokat véletlenszerűen két csoportra osztották. Négy héten keresztül egyik fele frissen apróra vágott chili keveréket evett (napi 30 gramm), amely 55% cayenne-t tartalmazott, másik fele diétás táplálékot kapott (nem chilit). Ez időszak során korlátozták más fűszerek, például fahéj, gyömbér, fokhagyma és mustár fogyasztását. Vérmintákat vettek a vizsgálat elején és minden étkezési időszak után.

A chili tartalmú étrend elfogyasztása után az oxidáció (a koleszterin és trigliceridek szabad gyökös károsodása) aránya mind a férfiak, mind a nők esetében szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a diétás étrend után. A férfiakban az étrend csökkentette a nyugalmi pulzusszámot és növelte a szívbe jutó vér mennyiségét.

Fokozza az immunitást

A chili paprika vörös színe magas béta-karotin vagy pro-vitamin tartalmat jelent. Csak két teáskanál paprika a C-vitamin napi ajánlott bevitelének kb. 6%-át tartalmazza. A benne lévő A-vitamint gyakran fertőzésellenes vitaminnak is nevezik, amely nélkülözhetetlen az egészséges nyálkahártya számára és a szervezet első védelmi vonalává válnak a kórokozókkal szemben.

Elővigyázatosság

A paprikában lévő kapszaicin irritálhatja vagy égetheti a bőrünket és a szemünket. Ezért mindig használjunk védőkesztyűt. Feldolgozás után alaposan mossunk kezet és vigyázzunk, hogy a kezünkkel ne érintsük meg a szemünket vagy annak környékét. Vegyük figyelembe, hogy a szárított paprika őrléséből származó por belélegzése irritálhatja a torkot és a nyálkahártyát. pormaszk és védőszemüveg viselésével megvédhetjük magunkat.

Ha nem voltál elővigyázatos, akkor itt olvashatsz az égető érzés csökkentésének módjáról Chilit ettél? Hogy állítsd meg az égető érzést.

Felhasznált irodalom

  • Ahuja KD, Ball MJ. Effects of daily ingestion of chilli on serum lipoprotein oxidation in adult men and women. Br J Nutr. 2006 Aug;96(2):239-42. 2006.
  • Attal N. Chronic neuropathic pain: mechanisms and treatment. Clin J Pain 2000 Sep;16(3 Suppl):S118-30. 2000.
  • Joe B, Lokesh BR. Prophyloatcitc and therapeutic effects of n-3 polyunsaturated fatty acids, capsaicin and curcumin on adjuvant induced arthritis in ratsl. Nutr Biochem 1997;8:397-407. 1997.
  • Kempaiah RK, Srinivasan K. Integrity of erythrocytes of hypercholesterolemic rats during spices treatment. Mol Cell Biochem 2002 Jul;236(1-2):155-61. 2002.
  • Rains C, Bryson HM. Topical capsaicin. A review of its pharmacological properties and therapeutic potential in post-herpetic neuralgia, diabetic neuropathy and osteoarthritis. Drugs Aging 1995 Oct;7(4):317-28. 1995.
  • Robbins W. Clinical applications of capsaicinoids. Clin J Pain 2000 Jun;16(2 Suppl):S86-9. 2000.