A chilis bab készítése egyáltalán nem bonyolult, így a konyhában kevésbé rutinosak is bátran megpróbálkozhatnak vele. Fontos, hogy ha azt szeretnénk, hogy igazán finom legyen, akkor türelmesnek kell lennünk, mivel sokáig kell főni hagyni.
Milyen összetevőkre van szükség a chilis bab készítéséhez?
Négy darab konzerves vörösbab mellett egy liter passzírozott paradicsomra, fél kiló darált marhahúsra, egy doboz kukoricára, két fej vöröshagymára és néhány fűszerre lesz szükségünk. Ezek közé tartozik egy teáskanálnyi minőségi fűszerpaprika, ugyanennyi római kömény és cukor. Ízlés szerint tehetünk bele chilit, sót, valamint borsot is.
Ezek a fő lépések
Először is vágjuk apróra a hagymát, majd némi olajon dinszteljük meg. Amikor ezzel megvagyunk, akkor rátehetjük a fűszerpaprikát. Ha csípős ízre vágyunk, használhatunk például Carolina Reaper paprikaőrleményt is. Keverjük össze a hagymát és a paprikát, és várjuk meg, amíg a paprika megolvad.
Ezt követően hozzáadhatjuk a darált húst az ételhez, amit egészen addig kell főzni, amíg kifehéredik. Amennyiben a főzés során a hús elkezdene letapadni, némi vízzel orvosolhatjuk a problémát.
Mindezek után a húsra ráönthetjük a paradicsomlét, valamint a lecsepegtetett babkonzerveket és a kukoricakonzervet. Végül a chilis bab készítésének utolsó lépése az, hogy ízlés szerint fűszerezzük chilivel, sóval, borssal, római köménnyel és egy csipetnyi cukorral. A szósz felforrását követően ízleléssel dönthetjük el, hogy milyen fűszerből mennyi kell még.
Húsz perc alatt nem lehet valóban finom chilis babot csinálni
Sokan úgy hiszik, hogy a konzerves babot nem kell sokáig főzni. Sajnos azonban az a helyzet, hogy ha húsz perc után lekapcsoljuk a tűzhelyet, akkor biztosan nem olyan lesz az étel állaga és íze, mint amilyet várnánk.
Ahhoz, hogy a szósz kellően sűrű legyen, az ízek pedig össze tudjanak érni, legalább egy órán át kell főzni az összetevőket kis lángon. Az a jó, ha a paradicsomlé körülbelül a felére fő el, és egy nem túl híg szaft képződik.
Mi a különbség a chilis bab és a chili con carne között?
Rengetegen keverik a chilis babot és a chili con carnét. Valójában az utóbbi csak hasonlít a chilis babhoz, hiszen csupán egy csípős marharagu. Az Egyesült Államok déli részéről származik ez az étel, amely mexikói jellegű. A chili con carne szó szerinti jelentése chili hússal, azaz nem tartalmaz babot, kukoricát és paradicsomot sem.
Ezért olyan népszerű a chilis bab
A chilis bab készítése igazán könnyű, ennek ellenére laktató és ízletes, nem meglepő tehát, hogy sokan szeretik. Tápanyagokban gazdag hozzávalókat tartalmaz, a benne lévő fűszerek pedig melegítő hatásúak.
Különféle változatai léteznek
A chilis babnak számos variációja létezik. Vannak, akik a fent felsorolt fűszerek mellett némi fahéjat és egy kevés étcsokoládét is tesznek bele. Mindezektől még nem lesz olyan, mint egy édesség. A fahéj és a kakaó ugyanis teltséget ad a chilis babnak.
Különböző módokon fogyaszthatjuk ezt az igen tápláló étket. Tejföllel krémessé varázsolhatjuk, így savanykásabb lesz. Akadnak olyanok, akik reszelt sajtot tesznek rá.
Magyarországon általában friss kenyérrel szokták fogyasztani, de pirított kenyérrel vagy párolt rizzsel is igen ízletes. Ugyanakkor olyanok is vannak, akik a mexikói stílust preferálják, és tortillachipsszel veszik magukhoz. Szóba jöhet akár az is, hogy sütünk egy burgonyacsónakot, majd azt béleljük chilis babbal.
Ha kérdésed van a chilis bab készítéséhez megfelelő paprikaőrlemény kiválasztása kapcsán, keresd fel bátran ügyfélszolgálatunkat!