A Chiliről minden

Az igazi amerikai chili

Chili
Cayenne
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
2022.09.02 11:02
Az igazi amerikai chili

Vannak olyan tipikus amerikai ételek, amiknek a chili a lételeme. Anélkül megette a fene az egészet, úgy már egy másik étel, ráadásul még csak nem is biztos, hogy élvezhető. Az egyik nagy kritikus pont a chili con carne, avagy chili (darált)hússal, amibe mondjuk a legtöbb recept szerint tesznek chilit, csak a többi hozzávaló vagy az elkészítési mód miatt könnyen válik botrányossá. Ebben a bejegyzésben mutatunk néhány alap amerikai ételt chilivel megspékelve, illetve utánajártunk a chili con carne titkának.

Amerikai hot dog chilivel

 

A filmekből már pontosan tudjuk, hogy Amerikában minden sarkon össze lehet futni egy hot dog árussal, de sportrendezvényeken, vásárokon is lehet vásárolni a finom csemegéből. A fapados változathoz nem kell más, csak egy hot dog kifli oldalt félbevágva, jó minőségű (tehát magas hústartalmú) virsli és ketchup meg mustár. Ennél akik többre vágynak, kiegészíthetik némi savanyúsággal, sült hagymadarabokkal. Ha igazán bevállalós vagy, készíts egy darálthúsos, chilis ragut, amiből a virsli mellé kanalazhatsz. Ínyencek fokozhatják a csípősséget gusztusos lilahagyma kockákkal vagy jalapeno karikákkal.

 

Ismered a corn dogot?

 

A corn dog a klasszikus hot dog spéci változata, amiért oda meg vissza van Chicago népe. Na, meg persze a lurkók. Melyik gyerek ne szeretné pálcikáról enni a hot dogot? A virsli rendkívül hálás alapanyag, mert elképesztően jól lehet társítani különböző tésztákkal, főzelékekkel, de önmagában is tud izgalmas lenni. A corn dog elkészítéséhez nem kell sok minden: liszt, kukoricadara, tojás, só, bors, író, és mehet bele ízlés szerint Cayenne-bors, ha felnőtteknek készül. Ha kicsik is fognak a készülő adagból enni, akkor el kell hagyni a cayenne-t, viszont a mártogatós lehet csípős. Blogunkban chili recepteket találsz mártogatósokhoz, savanyúsághoz.




Chili con carne Mexikóból

 

Balgaság lenne azt gondolni, hogy amilyen alapanyagokból itthon készíted a chilis babot, az teljesen megfelel a közép-amerikai tradícióknak. Erre a különlegességre is igaz, hogy minden vidéken kicsit másképp készítik, nehéz megragadni a lényegét. Mindössze két hozzávaló szükséges ehhez a mennyei csemegéhez: chili és (marha)hús. A bab és a paradicsom abszolút kihagyhatóak, sőt a paradicsom felejtős kategória. Ami viszont nem tréfa, hogy milyen paprikát szerzel be a főzéshez. Amennyiben rászánod az időt és az energiát a keresgélésre, és nem nyugszol, amíg Ancho paprikát nem sikerül szerezned, garantáljuk, hogy életed legfinomabb chilijében lesz részed. 

 

Chili, lime és kaktusz

 

A mexikói konyha nem riad vissza a mértéktelen lime és chili paprika használatától. Legyen szó mártogatósról vagy paprikába forgatott dióról, mogyoróról, amit sétálás közben ropogtathatsz. Ha valami nem édes, akkor vagy chilis, vagy lime-os. A majonézbe is lime-ot tesznek, és a narancsra is chilit szórnak. Ha pedig egyiket sem, akkor valószínűleg kaktuszt rágcsálnak (természetesen már a tüskéi nélkül). 

 

Mi adtuk az amerikai chili rajongók kedvencét

 

2015-ben a tengerentúli chili rajongók megismerhették az ízig-vérig magyar chili szószt, a Spirit of Attilát. A találkozás mély benyomást tett rájuk, mert rögtön meg is kapta a World Hot Sauce Awards első helyezettjének járó díjat. Erre igazán büszkék vagyunk, hiszen ezen a versenyen aztán tudják, mi fán terem a csípősség meg a Scoville skála, a zsűri pedig a mi szószunkat találta a legízletesebbnek abban az évben. Ráadásul Magyarországról előttünk még nem mérette meg magát senki.

 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, ha szeretnéd kipróbálni különleges szószaink, fűszereink egyikét. 

Raktáron

Ez nem egy bors, mint ahogy az elnevezése utal rá, hanem egy csípős chili paprika. Valószínű hogy egykori téves angol-magyar fordításból maradt fent ez a név, mivel az angol „pepper” szó magyarul borsot és paprikát is jelent. Egyfajta chili paprika, amely a virágos növények családjához tartoznak és szorosan kapcsolódnak a paprikához és a jalapenohoz.

Tovább
1 390 Ft
Egységár: 27 800 Ft/kg
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron

Tovább
1 390 Ft
Egységár: 27 800 Ft/kg
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez
Raktáron
Nem csípős. Speciális eljárással, meleg füsttel érlelt édes paprika por. Halászlébe, töltött káposztába, bablevesbe és minden olyan fogáshoz, amelyhez a füstös íz illik, ajánljuk.
Tovább
950 Ft
Egységár: 19 000 Ft/kg
db
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Kedvencekhez