A Chiliről minden

Chili szárítása mesterfokon: ezek a legfontosabb tudnivalók

Chili
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Chili szárítása mesterfokon: ezek a legfontosabb tudnivalók

A chili szárítása mesterfokon olyan tudomány, amelyet érdemes elsajátítani. Így ugyanis könnyen tartósíthatjuk chili paprikáinkat, amelynek köszönhetően lényegében bárhol, bármikor megízesíthetjük vele ételeinket. A szárítás nagy előnye, hogy a chili semmit sem veszít az ízéből.

Ez a legfőbb teendő a szárítás előtt

 

Ha szeretnél belevágni a chili szárításba, akkor először távolítsd el a paprikák magjait. Amennyiben ezt a lépést elmulasztod, akkor kesernyés íze lehet a pornak, amit készítesz. Célszerű még a szárítás előtt sort keríteni a magok eltávolítására, mert ilyenkor még könnyebb ezt elvégezni.

 

Bármilyen chilivel is van dolgod, érdemes kesztyűt viselned. Ügyelj arra, hogy ne nyúlj a szemedhez, a szádhoz vagy az orrodhoz, máskülönben komoly kellemetlenségeket kell majd átélned.

 

Chili szárítása mesterfokon: az első lépések

 

Mindenképp csak hibátlan chiliket válassz. Mosd meg őket alaposan, majd ha ezzel megvagy, akkor a napon hagyd őket megszáradni. Ideális, ha a hőmérséklet tartósan 20 Celsius-fok felett van. A folyamatot kissé felgyorsíthatod, amennyiben kettévágod a chiliket.

 

Alternatívaként szóba jöhet az is, hogy zárt, meleg helyen szárítsd a chiliket. Ebben az esetben türelmesebbnek kell lenned, de egy jól szellőző padláson is meg lehet próbálkozni ezzel a feladattal. A megfelelő szellőzés azért lényeges, hiszen az a célunk, hogy a nedvesség maradéktalanul távozzon a chilikből.

 

A chilik szárítására sütőben is sort lehet keríteni. Fontos, hogy kifejezetten alacsony, 50 fok körüli hőmérsékletre állítsd a sütőt. 70 Celsius-fok feletti hőmérséklet esetén a paprika meg fog sülni. Egyes berendezések esetén ahhoz, hogy ilyen alacsony hőmérsékletet tudj elérni, a melegítés funkciót kell használni.




A chiliket felszeletelve kell a sütőrácsra tenni, mégpedig úgy, hogy egymással ne érintkezzenek. Fontos, hogy a paprikák között elegendő helyet kell hagyni ahhoz, hogy áramolni tudjon közöttük a levegő. Ha sok chilit szeretnél egyszerre szárítani, akkor egyszerre több rácsot is tehetsz természetesen a sütőbe, ám arra ügyelj, hogy legyen köztük minimum hét centiméter.

 

Az, hogy mennyi ideig kell sütőben szárítani a paprikákat, több tényezőtől is függ: a héj vastagságától, a páratartalomtól, valamint természetesen a sütő hőmérsékletétől is. Ne hagyd hosszú ideig magukra a chiliket, bizonyos időközönként nézz rá, hol tart a folyamat, és ha szükségesnek találod, forgasd meg a paprikákat. Amennyiben a nedvesség teljesen távozott a chilikből, tapintásuk ropogóssá válik, akkor kiveheted őket a sütőből. Arra azonban készülj fel, hogy ez egy fél napot is igénybe vehet.

 

Akár aszalógépben is lehet chilit szárítani

 

A chili szárítása mesterfokon aszalógépben is történhet. Ha társasházban laksz, akkor nem feltétlenül fogod tudni napon szárítani a paprikákat, a sütőben szárítás pedig meglehetősen időigényes.

 

Ha kifejezetten egyszerű és gyors megoldást szeretnél, akkor kétségkívül egy aszalógéppel tudsz a leghamarabb látványos eredményeket elérni. Ebben az esetben is kizárólag hibátlan chiliket használj. A kisebb chiliket egészben is száríthatod aszalógépben, a nagyobbakat viszont vágd fel darabokra. Terítsd szét az aszalótálcákon a paprikákat, majd a gép hőmérsékletét állítsd 50-70 fok közé.

 

Lényeges, hogy gyakran forgasd a tálcákat. Ha azt látod, hogy valamelyik chili már száraz, vedd ki.

 

Ha kérdésed lenne a chili szárítással vagy a chili fűszerekkel kapcsolatban, keresd fel ügyfélszolgálatunkat bizalommal!

Raktáron
Kedvencekhez
1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g
Raktáron
Kedvencekhez
Sárga chilipor
1 990 Ft
Egységár: 39 800 Ft/kg
Raktáron
Kedvencekhez
Újból kapható
Cayenne Bors
Cayenne Bors
1 790 Ft
Egységár: 35 800 Ft/kg
Raktáron
Kedvencekhez
Sárkánypor
1 490 Ft
Egységár: 29 800 Ft/kg
Raktáron
Kedvencekhez
1 990 Ft
Egységár: 133 Ft/g
Raktáron
Kedvencekhez
1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g