A Chiliről minden

Chili szárítása mesterfokon – így csináld!

Chili
Csípős
Felhasználás
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Chili szárítása mesterfokon – így csináld!

A szárítás egy ősrégi, de nagyon hatékony tartósítási módszer, melyet elsősorban zöldségeknél és gyümölcsöknél alkalmaznak. A chili szárítása szerencsére nem nagy ördöngösség, és akár házilag is kivitelezhető, így egész évben fogyaszthatod a kedvenc csípős paprikáidat.

Szuper lett az idei termés?

 

A kertészkedés nemcsak egy remek hobbi, hanem nagyon hasznos is, hiszen saját magunk megtermelhetjük a kedvenc zöldségeinket, gyümölcseinket, amiknek az íze egész biztosan sokkal finomabb, mint a bolti, import termékeké. 

 

Sokan nevelnek otthon chili növényt is, és aligha akad nagyobb öröm annál, mint amikor a munkánk eredményeképp beérik a termés, és elkezdhetjük leszedni és elfogyasztani az ízletes, házilag termett paprikákat. 

 

Ám a friss termény nem sokáig őrzi meg zamatosságát, néhány hét alatt pedig lehetetlen ennyi chilit elfogyasztani. Jogos tehát a felvetés, hogy valamiképp tartósítani kellene. Erre pedig talán a legjobb módszer a szárítás, ami házilag is többféle módon kivitelezhető. 

 

Az előkészületek

 

Legelőször is szükséged lesz néhány alapvető kellékre a chili szárításához, ezek a következők:

 

  • Eldobható gumikesztyű
  • Vékony pengéjű, éles kés
  • Sütőrács
  • Tepsi
  • Megtisztított, száraz, légmentesen záródó üveg vagy műanyag edény 

 

A munka során végig viselj kesztyűt, hiszen a paprikában lévő kapszaicin nemcsak a bőrödet irritálhatja, de ha véletlenül a szádhoz vagy a szemedhez nyúlsz a kezeddel, akkor ezeken a területeken is iszonyatosan csípni fog, ráadásul sima szappanos lemosással sem távolítható el. 

 

Először is válogasd át a paprikákat. Fontos, hogy csak a kiváló minőségű, teljesen hibátlan, nem éretlen, de nem is túlérett darabokat használd fel. Mosd meg őket alaposan, majd hagyd teljesen megszáradni. 

 

A nagyobb paprikákat érdemes félbevágni (ha szeretnéd, a magokat is eltávolíthatod) de a kisebb fajtákat egészben is hagyhatod. 

 

A chili szárítás folyamata sütőben

 

Ha otthon szeretnél szárított chilit készíteni, akkor talán a legegyszerűbb és leggyorsabb módszer, ha a sütőt hívod segítségül. A tartósítási folyamat során a paprikából minden nedvességnek el kell távoznia, de ehhez viszonylag alacsony, 50-60oC-os hőmérsékletre van szükség. Ha ennél magasabb hőfokra állítod a sütőt, akkor a paprika nem megszárad, hanem szimplán csak megsül. 

 

Amíg a sütő melegszik, rakd a rácsot tepsire, és helyezd rá a paprikákat úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. A rács azért kell, hogy alatta is szabadon áramolhasson a meleg levegő. Tedd a tepsit a sütőbe, és lényegében innentől csak annyi dolgod lesz, hogy figyelgesd a chiliket, és forgasd meg néha, ha szükséges.
A szárítás akkor van kész, ha a paprikák ropogós tapintásúak lesznek, és könnyedén el lehet őket törni. Ez több órát is igénybe vesz, így légy türelmes, ha túl korán szeded ki őket, akkor marad bennük nedvesség és hamar megromlanak. 

 

A sütő helyett használhatsz aszalógépet is, persze ez igényel némi anyagi ráfordítást. Ha évente csupán 1-2 alkalommal készítesz szárított chilit, akkor nem érdemes beruházni rá, de ha szeretnél mellette más gyümölcsöket, zöldségeket is aszalni, akkor már megfontolandó a beszerzése, hiszen nagyon praktikus kis készülék.

 

A szárított chili tárolása

 

A megszáradt paprikákat hagyhatod egészben, kisebb-nagyobb darabokra szelheted, de akár porrá is őrölheted, így a legkönnyebb adagolni. 

 

Ami fontos, hogy a száraz chilit tárold hőtől, nedvességtől és fénytől védett helyen, jól záródó edényben, így sokáig megőrzi a zamatát. De lényegében ez bármely fűszerre igaz.

 

Ha pedig nem szeretnél bajlódni az elkészítésével, akkor nézz körül áruházunkban, és rendeld meg tőlünk a kedvenc chilidet!

Raktáron
Kedvencekhez
Sárkánypor
1 490 Ft
Egységár: 29 800 Ft/kg
Nincs raktáron
Kedvencekhez
Cayenne Bors
1 790 Ft
Egységár: 35 800 Ft/kg
Nincs raktáron
Raktáron
Kedvencekhez
1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g