A Chiliről minden

Hogyan készíthetünk füstölt fűszerpaprika őrleményt házilag?

Chili
Csípős
Felhasználás
Chipotle
Magyar
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Hogyan készíthetünk füstölt fűszerpaprika őrleményt házilag?

Füstölt fűszerpaprika őrlemény segítségével számos ételnek különleges ízt kölcsönözhetünk. Már jó ideje ismert gyakorlat az őrölt fűszerpaprika füstölése, mostanában e fűszer használata meglehetősen felkapottá vált. Jó hír, hogy akár mi magunk is készíthetünk ilyen ételízesítőt.

A paprika szárításának és érlelésének menete

 

Ahhoz, hogy füstölt fűszerpaprika őrleményt tudjunk előállítani, először is szükség van normál fűszerpaprikára. Ezeket megtermeszthetjük mi magunk, vagy meg is vehetjük az alapanyagul szolgáló terméseket, a lényeg, hogy megfelelően szárítsuk ki őket.

 

A legjobb, ha a zöld szárán fűzzük össze egy cérnával a paprikákat, amelyek így nem fognak megsérülni. A már felfűzött paprikákat érleljük a napon. Fontos, hogy jól szellőző, déli fekvésű területet válasszunk ehhez. Mivel szárítási folyamatról beszélünk, így nyilvánvaló, hogy óvni kell a paprikákat az esőtől és a nedvesség minden formájától. 

 

Amire még érdemes odafigyelni, az az, hogy lehetőleg ne egész nap érje a napsütés a szárítani kívánt paprikákat. Ellenkező esetben könnyen megbarnulhatnak. Érdemes olyan helyen végezni a szárítást, ahol néhány órát árnyékban vannak a nap folyamán.

 

A füstölés folyamata

 

A megfelelően kiszárított fűszerpaprikákról már könnyedén eltávolíthatjuk a szárukat. A paprikákat helyezzük fém tepsikre, de ügyeljünk arra, hogy ne alkossunk kupacokat, hanem vékony rétegben oszlassuk el őket.

 

Ezek után normál füstölt kolbász füstölőben megfüstölhetjük őket. A füstöléshez kizárólag keményfát kell használni. Nincs szükség semmilyen adalékanyagra vagy ízfokozóra. Amennyiben követjük ezeket a lépéseket, akkor szép élénkvörös, zamatos füstölt paprikáink lesznek.

 

Mindent pontosan úgy kell csinálni a paprika füstölése esetén, mintha csak kolbászt füstölnénk. Egy kicsit egyszerűsíti a dolgunkat, hogy nem olyan kritikus a hőmérséklet, hiszen ha minimális mértékben melegebb van, az nem árt a paprikának.

 

Mi a következő lépés a füstölt fűszerpaprika őrlemény előállításához?

 

A paprikák füstölését követően helyezzük a terméseket egy szép nagy tálba, majd daráljuk le őket. Meg kell jegyezni, hogy amennyiben például chili paprika őrleményt szeretnénk készíteni, akkor nem árt óvintézkedéseket tenni.




A daráláskor ugyanis óhatatlanul fog kerülni némi őrlemény a levegőbe is, ha a szemünkbe, orrnyálkahártyánkba jut, az igen kellemetlen lehet. Érdemes tehát védőszemüveget és akár maszkot is használni a paprika őrlemény darálása során.

 

A cél az, hogy porállagú őrleményt kapjunk. Ha ezzel megvagyunk, akkor tegyük egy üvegbe vagy zacskóba, majd tároljuk száraz, hűvös helyen, sötétben.

 

Mi mindenhez lehet használni füstölt fűszerpaprika őrleményt?

 

Számos magyar és külföldi ételhez használható füstölt fűszerpaprika őrlemény. Lényegében a normál pirospaprika alternatívájaként alkalmazható, feltéve, ha szeretnénk egy kis füstös ízélménnyel gazdagodni.

 

Pörköltek, halászlé, töltött káposzta, bableves vagy gulyásleves esetén éppúgy jól jöhet, ha kéznél van, mint grillhúsok pácolásához. Érdemes bátran kísérletezni ezzel a különleges fűszerrel, mivel rendkívül ízletes ételeket lehet készíteni a segítségével. Akár tepsis burgonya készítésekor is bevethető.

 

Amennyiben kérdésed van az általunk forgalmazott füstölt fűszerpaprika őrlemények vagy azok készítése kapcsán, keresd fel bátran ügyfélszolgálatunkat!

Raktáron
Kedvencekhez
Újból kapható
Cayenne Bors
Cayenne Bors
1 790 Ft
Egységár: 35 800 Ft/kg
Raktáron
Kedvencekhez
Sárkánypor
1 490 Ft
Egységár: 29 800 Ft/kg
Raktáron
Kedvencekhez
Sárga chilipor
1 990 Ft
Egységár: 39 800 Ft/kg
Raktáron
Kedvencekhez
1 990 Ft
Egységár: 133 Ft/g
Raktáron
Kedvencekhez
1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g
Raktáron
Kedvencekhez
1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g