Ha a csípős ételek fogyasztása után 20-120 perccel kellemetlen tünetek lépnek fel, akkor valószínűleg azon kevesek egyike vagy, akiket chili allergia kínoz. Az allergiák közül ez meglehetősen ritka: 10 ezer emberből körülbelül 14 érintett. Leginkább a tejtermékek, tojás, mogyoró, kagyló számítanak allergéneknek, de számos fűszer hatására is fokozott védelmi üzemmódba kapcsol az emberi szervezet.
Intő jel, ha nem bírod a csípőset
Ha megfigyeled a tested reakcióit, miután elfogyasztottál egy chilivel ízesített ételt, az sokat segíthet megállapítani, hogy allergiáról van-e szó. Mielőtt levonnád a végleges konzekvenciát, azért allergológus szakorvossal is végeztess vizsgálatot. Az allergia, illetve a számodra túl nagy kapszaicinmennyiség hasonló tünetekkel jelentkezik. Ez lehet hasi fájdalom, hasmenés, hányinger, köhögés vagy akár légszomj.
Segít a felismerésben, ha megfigyeled, hogy a reakciók mikor kezdődnek. A nagyon erős chilik fogyasztása ugyanis néhány másodperccel a szájbavétel után előidézik a fenti jelenségeket. Az allergiás válasz azonban lassabban érkezik: nagyjából 20 perc és két óra közé tehető az az időintervallum, amikorra a szervezet megindítja az allergénnek érzékelt anyag ellen a védekezést.
Most akkor egyél chilit vagy ne?
A rendkívül magas kapszaicintartalomnak köszönhetően a chiliknek rengeteg jótékony hatása van. Ironikus, hogy még allergia kezelésében is használják. Ebben az esetben viszont, ha beigazolódik az élelmiszer-allergia, akkor az egyetlen hatékony gyógymód az adott étel, fűszer teljes mellőzése. A biztonság kedvéért ilyenkor még azokat a kozmetikumokat is kerüld, amik chilit tartalmaznak. A kapszaicin a bőrön keresztül is jól felszívódik, és így is okozhat kellemetlenséget.
A chili allergia tünetei
A kapszaicinnel való érintkezés után bő negyed órával már kialakulhat:
- Gyomor- és bélpanaszok
- Hasmenés
- Orrfolyás
- Magas pulzus
- Nehézlégzés, légszomj
- Köhögés
- Bőrrel érintkezve: viszketés, csalánkiütés
- Ízületi gyulladás
Mivel tudod helyettesíteni a chilit?
Valamit érdemes keresned a chili helyett, ha amúgy szereted a csípős ételeket. Szerencsére léteznek különböző alternatívák. Kiváló lehet a gyömbérpor, de egyesek esküsznek a curry-kömény-koriandermag trióra is. A szecsuáni paprika nem tartalmaz kapszaicint, így azt is kipróbálhatod. Bizonyos ételekhez használhatsz tormát, ha csípősre vágysz. A mustárral és a wasabi termékekkel körültekintően járj el, mert mindkettőhöz szoktak némi chilit adni. Mindenképpen olvasd el az összetevőket, és ha nem vagy benne teljesen biztos, hogy nem fog ártani, akkor inkább hagyd a polcon.
Ha nem vagy allergiás, csak nem bírod az erőset
Próbáld meg edzésbe hozni magad. Először használj a főzéshez különleges fűszerpaprikát, és ha ehhez már hozzászoktál, akkor emeld a dózist vagy próbálj ki egyéb chili termékeket. Ideális választás a chili szósz, mert ezek édes vagy füstös ízekben is elérhetőek, de ha még ezen is enyhítenél, akkor tejföl vagy natúr joghurt hozzáadásával megteheted. Az állandó kapszaicinfogyasztás eleinte ellenállóbbá, majd egy idő után érzéketlenné teszi az idegvégződéseket. Fontos, hogy ez csak egészséges szervezet esetében működik így, ha bizonyítást nyer az allergia, akkor ne rontsd a helyzetet chili készítményekkel.
Rendelj kézműves chili termékeket magadnak vagy szeretteidnek, amennyiben nem vagytok allergiásak a chilire.