Chili lexikon

Milyen Naga chili fajták léteznek?

Chili
Csípős
Paprika fajták
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Milyen Naga chili fajták léteznek?

Az egyik legkedveltebb prémium chili szósz egyik fő alkotóeleme a Dorset Naga. Ez egy rendkívül erős chili fajta, ami megfelelő környezetben elérheti az egymillió SHU-t, sőt, akár az 1,6 milliós értéket is.

A webshopunkban kapható szószok közül tartalmaz Dorset Nagát a Spirit of Attila chili szósz, amely 2015-ben világbajnoki címet szerzett a World Hot Sauce Awards Amerika versenyen. Ez az összetevő természetesen a Spirit of Attila gasztro kiszerelésben megtalálható. A következőkben kitérünk arra, hogy mit kell tudni a Dorset Naga chiliről, és milyen más Naga chili fajtákat tartunk számon.

 

Tudnivalók a Dorset Naga kapcsán

 

A Dorset Naga a Naga Morich paprika egyik fajtája. Nevét onnan kapta, hogy egy bizonyos Joy és Michael Michaud vásárolt annak idején az angliai Dorsetben egy Naga Morich chilit egy ottani üzletben. Ebből szelektíven tenyésztették ki a lehető legmagasabb kapszaicintartalom érdekében a Dorset Nagát.

 

Ezt úgy érték el, hogy már legelőször is a legjobb magokat választották a Naga Morich terméseiből, majd így tettek a következő chilik esetén is. Néhány évre volt szükség ahhoz, hogy megszülessen a Dorset Naga, amely az egész világon az egyik legkedveltebb chili fajta. Rendkívül csípős, de van egy gyümölcsös íze is. Sokan úgy vélik, hogy a narancs, valamint az ananász ízjegyeit is érezni lehet fogyasztásakor.

 

A kifejlett növény magassága elérheti a 60-120 centimétert. Termése általában augusztusra érik be, ilyenkor a paprika színe piros. Folyamatosan lehet szüretelni, és meg lehet próbálkozni a növény átteleltetésével is, sokan sikereket könyvelnek el e téren.

 

Érdekességek a Dorset Nagáról

 

A Dorset Naga, csakúgy, mint a Naga Morich, az indiai szellempaprika egyik rokona. A jalapenóhoz képest 125-ször erősebb. Éppen ezért kezelése során mindenképpen érdemes óvatosnak lenni: kesztyű használata feltétlenül indokolt.

 

A Dorset Naga és a Naga Morich szakavatatlan szemek számára nehezen különböztethetők meg egymástól. Ugyanakkor a Dorset Naga vastagabb héjú, és a héj felülete simább is. Íz, forma és méret tekintetében viszont nagyon hasonlítanak egymáshoz.

 

Észak-Indiában és Bangladesben számít őshonosnak. Ott általában zölden, éretlenül és nyersen fogyasztják a helyiek.

 

A Naga Jolokia is rendkívül csípős

 

A szellem chili és a Bhut Jolokia néven is emlegetett Naga Jolokia szintén az egyik legerősebb chilik közé tartozik. A Scoville-skála szerint 1 és 1,5 millió közé tehető az erőssége.

 

Ennek a chilinek füstös és gyümölcsös íze van, ugyanakkor mivel rendkívül csípős az íze, így ezt nehezen lehet igazán jól kiérezni. Nagyon kis mennyiségben kell használni, ha egy étel fűszerezéséről vagy megízesítéséről van szó. Egyaránt alkalmas szószok vagy csípős ételek elkészítéséhez.

 

A Naga Jolokia termései vörösek vagy narancssárgás árnyalatúak, amikor megérnek. Hengeres alakjuk van, de enyhén vagy erősebben ráncos a paprika felszíne. A Naga Jolokia Peach chili termései ezzel szemben barackszínűek, és édes gyümölcsös ízzel rendelkeznek.

 

További Naga változatok
A King Naga chili egy piros termésű, erősen csípős szellem chili variáns. Termései olyanok, mint egy műalkotás, így akár a virágoskert dísze is lehet. Csípőssége 800 ezer és 1,1 millió SHU között alakul.

 

A King Nagához hasonló csípősségű, ám annak dekoratív, sötét árnyalatú változata a Black Naga chili. Gyümölcsös és fűszeres aromával rendelkezik, a szabadban a fagyokig hozza terméseit, de érdemes cserépben termeszteni, hiszen így átteleltethető.

 

Chilivel kapcsolatos kérdéseiddel keress fel minket a megadott elérhetőségeinken!