A Chiliről minden

Minek köszönhetően lett világbajnok a Spirit of Attila csípős szósz?

Chili
Ghost chili
Csípős
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Minek köszönhetően lett világbajnok a Spirit of Attila csípős szósz?

A Spirit of Attila csípős szósz igazán különleges, hiszen 2015-ben a maga kategóriájában világbajnoki címet nyert az Egyesült Államokban megrendezett World Hot Sauce Awardson. Érdekesség, hogy Magyarországról korábban egyetlen szósz sem vett részt a különleges megmérettetésen, ez volt az első alkalom.

A szósz elkészítése során a kitűnő minőségű, válogatott chili terméseket feldolgozzák, főzik, préselik, ízesítik. Kizárólag Dorset Nagát, Szellem chilit, fűszereket és tartósítószert használnak, ízfokozót, állagjavítót és színezékeket nem. Érdemes tudni, hogy ez a két chili fajta korábban volt már Guinness rekorder.

 

A folyamat során egy speciális technológia kerül alkalmazásra, ennek következtében megmaradnak az adott paprika különleges jellemzői. Na és persze a recept sem hétköznapi.

 

Nem csupán pikáns, hanem nagyon ízletes a Spirit of Attila csípős szósz

 

Azok, akik nem ismerik, milyen szempontok alapján értékelik egy világbajnokságon a chili szószokat, könnyen hihetik, hogy pusztán az erősség számít. Minél erősebb, annál jobb egy mártás, gondolhatják a laikusok.

 

Valójában azonban igenis számít a mártás íze is. A Spirit of Attila csípős szósz megkóstolásakor először nem is érződik, hogy mennyire pikáns, ez csak fokozatosan épül fel az ember szájában. Csupán egy csepp is elég belőle ahhoz, hogy különlegessé tegyünk egy levest, pörköltet vagy más ételt, ami igényli a csípősséget.

 

Mégis mennyire erős ez a szósz?

 

A mártás összetevői, a Dorset Naga és a Ghost Chili is elérhetik a Scoville skálán az 1 milliós SHU értéket. Ez azt jelenti, hogy a Jalapenónál több, mint százszor erősebb maga a szósz is, éppen ezért nagyon mértékletesen kell használni.




Komoly mezőnyben érdemelte ki a díjat a Spirit of Attila

 

A Spirit of Attila csípős szósz azon a bizonyos versenyen 14 ország termékei között vetekedett a legjobbnak járó díjért. Nem kevesebb, mint 109 gyártó nevezett 49 kategóriában, összesen 284 termékkel.

 

A Hot sauce/Hot osztályban győzedelmeskedett annak idején a Spirit of Attila, ahol nagyságrendileg harminc készítmény vetekedett a bajnoki címért. Korábban csak tengerentúli produktumok érdemelték ki a legjobbnak járó díjat, e tekintetben is különleges eredményt ért el a Spirit of Attila.

 

Ennél csak két kategória volt egyébként, amiben pikánsabb szószok mérték össze az erejüket. Bár nem ez a legerősebb termékünk, mégis ez a legkeresettebb szószunk, legyen szó akár hazai, akár külföldi vásárlókról.

 

A legerősebb kategóriában nem is indulhatott európai termék

 

A Louisiana államban megrendezett versenyen volt egy Ultra Hot kategória is, amelyben valóban a legerősebb öntetek vetekedtek egymással. Ebben azonban európai termék nem szerepelt, nem is szerepelhetett. Ennek oka, hogy az EU-s szabályok szerint kapszaicint csak természetes úton lehet élelmiszerekhez adni.

 

Az Európai Unió területén kívül készített szószokhoz viszont lehet használni szintetikus kapszaicint. Ez az oka annak, hogy a legerősebb, Ultra Hot csoportban nem volt európai produktum, hiszen ezzel a megkötéssel esélyük sem lett volna odaérni a legjobbak közé.

 

Ha kérdésed van a Spirit of Attila csípős szósz kapcsán, akár más termékünkről szeretnél többet megtudni, írj nekünk még ma!