A Chiliről minden

Sámson ereje a hajában volt, de miben rejlik a paprika erőssége?

Chili
Csípős
Felhasználás
Mag
Legcsípősebb
Szűrés törlése
Chili Hungária Webáruház
Chili Hungária Webáruház
Sámson ereje a hajában volt, de miben rejlik a paprika erőssége?

A paprika erőssége növényenként változó. Még akár egy fajtán belül is tapasztalhatók jelentős eltérések, hiszen a hatóanyagok fejlődésére hatással van a klíma, a szárazság, a víz- vagy páramennyiség, a palántát ért napsütéses órák száma, de még a szakszerű gondozás is. Amiben viszont megegyeznek a különböző típusok, hogy mindig a paprika hegye a legenyhébb rész és fokozatosan erősödik, ahogy haladunk a csumája felé. 

A Capsicum család 

 

A paprikákat a Capsicum nemzetségbe, ezen belül a burgonyafélék családjába soroljuk. A latin mondás “nomen est omen”, azaz nevünk a végzetünk ebben az esetben is megállja a helyét: a capsis ugyanis csípést jelent. Amikor Kolumbusz magával vitte Európába az első növényeket, akkor még egyáltalán nem ismerték a földrészen a kapszaicint, és a maró hatást is inkább méregnek tartották, mint orvosságnak. 

 

Annak ellenére, hogy a kapszaicin jótékony hatásait a dél-amerikai őslakosok már élvezték, azokon a területeken (főleg Európában), ahol csak később terjedt el, csak az utóbbi évszázadokban alkalmazzák fájdalomcsillapítóként, immunerősítőként és kozmetikai alapanyagként. A kutatók a paprika és a paradicsom genomját vizsgálva azt vették észre, hogy genetikailag mindkét növény képes lenne a kapszaicin előállítására. A paradicsom azonban négy olyan gént hordoz, ami nem aktív, ezért nem alakult ki benne a csípősség. A paprika azonban a hét szunnyadó gén mellett hordoz egy aktívat is, ezért élvezheted a maró aromát.

 

Melyik részében érezhető leginkább a paprika erőssége?

 

Sokan úgy tartják, hogy a magok és az erek a legcsípősebb részei a paprikának. Az igaz, hogy ezeken a területen intenzívebben van jelen az alkaloid, mint a növény csúcsában. Ennek ellenére a kapszaicin az egész gyümölcsön érezhető, csak legfeljebb némiképp enyhébben. Viszont ahogy haladsz a csúcsától a magház felé szeletenként, a maró érzés fokozódik és a magház melletti húsos részben koncentrálódik. 
Éppen ezért, amikor felhasználod a terméseidet, azzal tudod kíméletesebbé tenni a készítményedet, ha ezeket eltávolítod. Amikor az 1800-as években a magyar paprikatermesztők csípősségmentes fűszerpaprikát igyekeztek létrehozni, kezdetben ők is ezt az egyszerű, hatékony, de ekkora mennyiségnél költséges módszert alkalmazták.

 

Megszoksz vagy megszöksz

 

A csípős paprikák vonatkozásában nincs nagyon átmenet: valaki vagy szereti vagy nem. Amit a kapszaicin kivált, az igazából nem is íz, hanem inkább egy égető érzés, ami fájdalommal jár. A nyálkahártyán található idegvégződéseket irritálva lényegében védekezésre készteti a szervezetet. Emiatt indul be fokozott nyáltermelés, izzadás, könnyezés.

 

Ez mindössze néhány percig tart (a paprika erősségétől és az elfogyasztott mennyiségtől függ), majd minden visszaáll a normális kerékvágásba. Minél gyakrabban találkoznak a receptorok az alkaloiddal, annál kevésbé fog rájuk ilyen hatást gyakorolni, mert egyre érzéketlenebbé válnak. 

 

Kóstolj, kóstolj, kóstolj!

 

Érdekes, hogy miután csillapodik az égő érzés, endorfin szabadul fel a testedben, ezért könnyű rákapni a fogyasztására, hiszen jobb lesz a közérzeted tőle. Kezdetben egy-egy karika egy jó fajta magyar macskapöcséből is megteszi a kellő hatást, időnként teszteld a szószokat, figyelve a fokozatosságra. A drasztikusan erős típusok még a tapasztaltaknak is felérnek egy vallató eszközzel. Webáruházunkban többféle édes vagy enyhén csípős önteteket is találsz, amikkel úgy szoktathatod magad a csípőshöz, hogy még élvezed is. 

 

Nézd végig a kínálatunkat, és rendeld meg a népszerű chili szószaink egyikét!

Nincs raktáron
Kedvencekhez
Cayenne Bors
1 790 Ft
Egységár: 35 800 Ft/kg
Nincs raktáron
Raktáron
Kedvencekhez
Sárkánypor
1 490 Ft
Egységár: 29 800 Ft/kg
Raktáron
Kedvencekhez
1 490 Ft
Egységár: 99 Ft/g