A Chiliről minden
![Mindenkinek fogyasztania kellene chilipaprikát](https://chilis.hu/shop_ordered/19763/pic/blog/Mindenkinek-fogyasztania-kellene-chilipaprikat/Mindenkinek-fogyasztania-kellene-chilipaprikat.jpg)
Persze csak módjával, és anélkül, hogy a szemünkbe kerülne, de a chilipaprika bizony jó hatással van az egészségünkre. Nemcsak finom és remekül feldobja az ételeinket, de a jóllétünkhöz is hozzájárul.
![Ínyencek kedvence: íme, ilyen a chili lekvár](https://chilis.hu/shop_ordered/19763/pic/blog/Inyencek-kedvence-ime-ilyen-a-chili-lekvar/Inyencek-kedvence-ime-ilyen-a-chili-lekvar.jpg)
A lekvár szóról leggyakrabban egy gyümölcs, többnyire a szilva vagy a barack ugrik be, ebben a cikkünkben viszont egy igazán fűszeres, pikáns finomságot hoztunk: készíts te is otthon chili lekvárt! Meglátod, garantált sikered lesz vendégváráskor vagy ajándékozáskor.
![Íme, a legkülönlegesebb paprikafajták](https://chilis.hu/shop_ordered/19763/pic/blog/Ime-a-legkulonlegesebb-paprikafajtak/Ime-a-legkulonlegesebb-paprikafajtak.jpg)
A paprikafajták európai elterjedése után a magyar konyha bázisát jelentették. Elképzelhetetlen nélkülük a legtöbb klasszikus fogásunk, a kalocsai és a szegedi őrölt paprika is hungarikummá avanzsálta magát, sokáig az exportra termelt mennyiség is jelentősnek számított, az orvostudomány és a szépségipar is felfedezte magának értékes hatóanyagát, a kapszaicint.
![Édes élet chilivel](https://chilis.hu/shop_ordered/19763/pic/blog/Edes-elet-chilivel/Edes-elet-chilivel.jpg)
A chilit nem csak a csípőssége miatt lehet szeretni, hanem változatossága miatt is: ahogy vannak gyümölcsösebb ízvilágúak, vannak édes chilik is.
Természetes, hogy a chilit a csípőssel párosítjuk, bár már a csípősségében is megmutatkozik az egyedisége.
Nemcsak a különböző paprikafajták csípőssége tér el, de ugyanazon fajtán belül is jelentős különbségek lehetnek. A környezeti hatás, a hőmérséklet, a gondozás mind kihatnak egy termés csípősségének alakulására.
![14 paprika, amiről érdemes szót ejtenünk - a kalifornia paprikától a Carolina Reaperig](https://chilis.hu/shop_ordered/19763/pic/blog/14-paprika-amirol-erdemes-szot-ejtenunk-a-kalifornia-paprikatol-a-Carolina-Reaperig/paprika-1.jpeg)
Mondani szokták, hogy ha ízletesebbé, különlegesebbé szeretnél tenni egy ételt, csak dobj bele némi chili paprikát. Van valami bódító abban, amikor a torkodat égeti a chili paprika. A chili paprika fogyasztása során kibontakozó ízélmény, ahogy fokozatosan felépül a szádban a csípős íz, egyszerűen magával ragadó. Egyes chili paprikáknak, mint például a Chipotle-nak (szárított, füstölt Jalapeno paprika) az a különlegessége, hogy nemcsak az édes paprika pikáns aromáját és csípősségét adja át az ételnek, hanem a kellemes, egészen enyhe füstös ízt is.