Az úgy volt, …. hogy mindig minden az utolsó pillanatban jut eszembe, vagy még akkor sem! Növénytermesztésnél ez nem túl előnyös. Most is valami ilyesmi történt, de az alapgondolat nem az enyém volt, egy „kertészkereskedőpalántadealerüzletasszony” kérdezte tőlem, hogy miért nem oltok krumpliba paradicsomot? Hmm? Krumpliba? Minek? Most? Hogy? Mer' lehet? ..de tényleg, minek?
A Chiliről minden
A paprika palánta betegségei közül az egyik legrettegettebb a palántadőlés, amelynek több változata is létezik. Ezenfelül a baktériumos levélfoltosság és levélhullás az, ami már a fiatal növényeket is veszélyezteti.
Imádod a csípőset és szeretnéd a saját magad által nevelgetett chilivel ízesíteni az ételeidet és lenyűgözni a vendégeket? Cikkünkből mindent megtudsz a paprikapalánta ültetéséről, mely a fűszerkedvelők és a konyhaművészek számára is szolgálhat érdekességekkel.
A chili mag ültetése több módon is lehetséges. A hobbi kertészek rendre megosztják a tapasztalataikat az interneten, így nemcsak kész módszerekről tájékozódhatsz, hanem elkerülheted az esetleges hibákat is. Fontos leszögezni, hogy mindegyik módszer működhet, viszont ehhez kell a személyes elköteleződésed, gondoskodásod is. Enélkül ugyanis bármelyiket is választod, rohamosan csökken az esélyed a sikerre.
A hobbi termesztők bosszúsága, amikor végre kitapasztalják, hogy milyen körülmények között érzi jól magát a palántájuk, akkor megjelennek a chili paprika betegségei. A növény mindig jelez, hogy miből van többre vagy kevesebbre szüksége, illetve az elváltozások megmutatják, hogy milyen kórokozó támadta meg a paprikát. Összegyűjtöttük neked a leggyakrabban előforduló tüneteket, hogy időben felismerd a betegséget és orvosolni tudd.
Előbb-utóbb minden chili rajongó fejében szöget üt a gondolat, hogy mekkora ördöngösség lehet a chili ültetése és nevelése. Ha a kezdeti lelkesedés nem csappan a rengeteg elérhető tudnivaló láttán, az már félsiker. Ugyanis a paprikának nincs szüksége mindenre, amire viszont igen, arra nagyon. Ebben a bejegyzésben tálcán kínáljuk neked a megoldást, hogy olyan chilit nevelj, amilyet szeretnél, és ne legyél az áruházi beszerzés korlátainak kitéve.
Ha elhatároztad, hogy szeretnél saját chili ültetvényt, akkor vagy chili vetőmagot kell rendelned, vagy ha van egy ízletes növényed, tedd el annak a magjait az ültetéshez. A mag minősége nagyban befolyásolja a kikelési arányt, a sok egyében kívül, ezért jó, ha már a kezdetekkor kalkulálsz némi veszteséggel. A paprika nevelgetéséhez odafigyelés, gondoskodás, jó föld, víz és meleg szükséges.
Május a legalkalmasabb időpont arra, hogy beinduljon a paprika termesztése a kiskertben. A fagyosszentek elmúltával, amikor a palánta már 5-6 levelet hozott, ideje megfelelő helyet keresni neki a szabadban. A paprika termesztése nem egzakt tudomány, de ismerve a növény igényeit és figyelve a jelzéseire, sok tányérnyi lecsóra jut majd.
A csípős paprika termesztése otthon nem lehetetlen feladat, de kíván némi odafigyelést, mert a paprika igen érzékeny növény.
De aggodalomra semmi ok, hiszen mi itt a Chili Hungária Webáruházban már elég sok chilit termesztettünk, és ebben a bejegyzésben megosztjuk veled a nekünk bevált trükköket, amelyek segítségével te is könnyűszerrel felnevelheted a palántádat.
A helyi fajták, vagy tájfajták, olyan fajták, amelyek évtizedek alatt alakultak ki az otthoni kertekben és a gazdaságokban. A családok több generáción keresztül adták át őket, így alkalmazkodtak a helyi körülményekhez. Ennek következtében ellenállóbbá váltak a helyi kártevők és betegségekkel szemben. Ha ehhez hozzátesszük azokat az íz jellemzőiket, melyeket hiába keresünk a nagyáruházak polcain, és a váratlan extra tulajdonságokat, valamint a lenyűgöző kapcsolatot a múlttal, könnyen felismerhető, hogy ezek mind olyan jellemzők, amelyeket érdemes megőrizni.
A krumplidicsom
Gondolatok palánta széttültetés során
Munka közben hajlamos az ember elgondolkodni, főleg, ha egyedül dolgozik! Hallgassátok meg mik jutottak eszembe az átültetés kapcsán! Mi is a mikorrhiza gomba, mire jó és mire jó még. Mennyi "talajt" használ a növény.
DIY penetrométer
Nem vagyok szakember, csupán műkedvelő. Ezért aztán könnyű dolgom van, mert ha valamit nem értek, vagy unalmasnak találom, egyszerűen átugrom! Lehet, hogy ez nem helyes, de számomra nagyon praktikus!
Diczkó László
1. rész A felismerés
Immár tíz éve kertészkedek, vagyis több, de tíz éve a megtermelt zöldséget feldolgozom és értékesítem. Eleinte munka mellett, hat éve viszont főállásban, fő bevételi forrásként.
Szemtelen chilik
Minden évben van legalább egy tő paprika, vagy paradicsom, amin mindig meg-megakad a szemem, amin jártamban-keltemben, valamilyen külső tulajdonságával felhívja magára a figyelmet. Szerintem ezzel minden kertészkedő így van, néha-néha rácsodálkozik egy karalábéra!
A növénytermesztéssel, de főleg a chilitermesztéssel foglalkozó külföldi csoportokban rendszeres téma, a különböző otthoni keresztezések eredménye, új, „saját” fajták nemesítése. A videómegosztó oldalakon is számtalan felvétel látható ezekről a kísérletekről. Az esetek többségénél csupán a személyes kíváncsiság, vagy a termelő természetéből fakadó alkotási vágy a kiindulási elv, de vannak, akik valami „leg-et” szeretnének megalkotni, például a legcsípősebbet, stb, stb.
avagy éjjel, vagy nappal nőnek jobban a chilik?
Még a télen belebotlottam egy írásba, mely a növények növekedéséről, egészen pontosan a fény, növekedésre gyakorolt hatásáról szólt. Íme, egy részlet, amin megakadt a szemem:
Az előző részekben taglaltuk a veteményezés előtti előkészületeket, a veteményezést, majd a chilipalánta nevelés I. fázisát egész addig, amíg el nem érik a legalább négy lombleveles, vagy más néven négy valódi leveles állapotot.
Igen, én legalább két egészen különböző fázisra osztom fel a palántanevelés időszakát, melyet technológiailag a növények tálcából, palántázó pohárba történő ültetése választ ketté.
A vetés, épp úgy, mint bármely technológiai folyamat, nagyon fontos, akár a növény egész életére kiható tevékenység a növénytermesztésben. Itt kezdődik a növények élete és mint tudjuk, ki mint vet, úgy arat! Ez majdnem igaz is! Sokféleképpen lehet elvégezni ezt a műveletet, de ha tudjuk mit miért csinálunk, talán jobb eredményeket érhetünk el.
Az előző, előkészületekről szóló részt ott hagytuk abba, hogy a tálcákat (vagy poharakat) kifertőtlenítettük, bevittük veteményezés előtt meleg, fűtött helyre, ugyanígy az ültetőközeget is. Az elvetni szándékozott magokat csáváztuk (NaOH oldattal kezeltük). Kitettük egy kis hideghatásnak is. Aki akarja csíráztathatja, én sosem szoktam.
Közeleg a tavasz, egyre többet gondolunk a veteményezésre. Annak ugyan még nem jött el az ideje, de néhány feladatot már elvégezhetünk.
Vegyük sorra a feladatokat!