Chili lexikon

A habanero orange chilipaprika egy igen tüzes, ugyanakkor rendkívül ízletes chilifajta. Könnyen felismerhető narancssárga színe alapján, de az ínyencek az igen karakteres fűszeressége alapján minden bizonnyal vakon is megmondanák, hogy milyen chiliváltozattal van dolguk.

A Dorset Naga pepper az egyik legcsípősebb chili fajta a világon. Erőssége elérheti az 1,6 milliós értéket a Scoville-skálán, amely alapján minden kétséget kizáróan az élmezőnybe tartozik.

A chili paprika világszerte számtalan formában és változatban ismert, mindegyik sajátos ízvilággal és csípősségi szinttel rendelkezik. A gasztronómiai kultúrák évszázadok óta használják ezeket a fűszereket, hogy ételeiknek különleges karaktert és intenzitást adjanak. A chili paprika nem csupán a csípős ízéről ismert, hanem arról is, hogy képes kiemelni az ételek ízeit, és egyedülálló aromákat ad hozzájuk.

Attól, hogy egy növény kicsi, még lehet rendkívül erős. A chili paprikákra ez általánosságban véve is igaz, a bird’s eye chili fajtára pedig különösképpen. Gyakran használják fűszerezésre a délkelet-ázsiai konyhában, de Európában is egyre keresettebb.

Az egyik legkedveltebb prémium chili szósz egyik fő alkotóeleme a Dorset Naga. Ez egy rendkívül erős chili fajta, ami megfelelő környezetben elérheti az egymillió SHU-t, sőt, akár az 1,6 milliós értéket is.

A lila chili (angolul purple) tulajdonképpen olyan, mint egy miniatűr padlizsán. Az ízét tekintve persze jelentős eltérés van a két zöldség között. A kis termések ellenére nem szabad lebecsülni ezt a chilit, vastag húsú és közepesen erősen csíp.

Ha chili paprikára gondolunk, valószínűleg a legnépszerűbb nevek – Habanero, Ghost Pepper, Jalapeno és társaik – jutnak eszünkbe először. Pedig nemcsak ezek a rekorderek léteznek, hanem ott van például a damian paprika is.

A kápia paprika fajták közös jellemzője, hogy ínycsiklandó, édeskésbe hajló ízük van, és sokféle étel alapanyagául szolgálhatnak. Egy jó kis pástétom a pirítósra, netán töltött paprika ebédre? Mindkettő megoldható akkor is, ha “csak” kápia van otthon.

A magyar konyha elengedhetetlen kiegészítője a fűszerpaprika, szinte minden magyaros étel alapját képezi, el sem tudjuk képzelni, hogy ne legyen ott a polcon. Sokan nem tudják, hogy fűszerpaprika fajták tucatjait találjuk meg a hazai piacon, így aztán a készülő ételtől függően válogathatunk is köztük.

Gyerekként, de talán felnőttként is valószínűleg sokan elgondolkoztunk azon, miért tv paprika a neve a sárga héjú paprikának, amiből lecsót és uzsonnaszendvicset csinálunk. A kezdő szakácsok és a kíváncsi konyhatündérek maradjanak velünk, olvassatok tovább.

Ha ismered a habanerót, meg kell ismerned a red savina chillit is! Sokáig ez volt a rekorder az erős paprikák világában, mára azonban lehet, hogy kicsit elfeledkeztek róla. Ezzel a cikkel felelevenítjük az emlékeket.

Bár a mexikói gasztronómiát említve sokaknak a jalapeno paprika jut eszébe, ugyanilyen fontos alapanyag a serrano chili is, mely élénkzöldből lángoló vörössé változik, amíg megérik.

A poblano chili a mexikói konyha hagyományait hordozza magában, hiszen nagyon sok ételük alapja ez a lédús, nem túl csípős chili paprika. Hiszen nemcsak az extrán erős zöldségek léteznek, amiktől könnybe lábad a szemünk - próbáld ki a poblanóból készült fogásokat még ma!

A 7 Pot chili, amit 7 hüvelyes chiliként is emleget a köznyelv, egyike a világ legerősebb chilijeinek. Hasonlóan tüzes, mint amilyen a jól ismert bhut jolokia vagy éppen a Trinidad Scorpion.

Ez a legerősebb chili paprika lista egyénileg készült, tapasztalatokból és hosszas utána járásokból, lehetne még megemlíteni többféle paprikát, de próbáltunk olyanokat választani ami biztosan méltó a listán való elhelyezéshez.





Jelenleg a földkerekség második legerősebb paprikájaként van számon tartva a Carolina Reaper. Nála csak a Pepper-X van előkelőbb helyen a csípősségi rangsorban.