Chili lexikon
A chili paprika világszerte számtalan formában és változatban ismert, mindegyik sajátos ízvilággal és csípősségi szinttel rendelkezik. A gasztronómiai kultúrák évszázadok óta használják ezeket a fűszereket, hogy ételeiknek különleges karaktert és intenzitást adjanak. A chili paprika nem csupán a csípős ízéről ismert, hanem arról is, hogy képes kiemelni az ételek ízeit, és egyedülálló aromákat ad hozzájuk.
Attól, hogy egy növény kicsi, még lehet rendkívül erős. A chili paprikákra ez általánosságban véve is igaz, a bird’s eye chili fajtára pedig különösképpen. Gyakran használják fűszerezésre a délkelet-ázsiai konyhában, de Európában is egyre keresettebb.
Az egyik legkedveltebb prémium chili szósz egyik fő alkotóeleme a Dorset Naga. Ez egy rendkívül erős chili fajta, ami megfelelő környezetben elérheti az egymillió SHU-t, sőt, akár az 1,6 milliós értéket is.
A lila chili (angolul purple) tulajdonképpen olyan, mint egy miniatűr padlizsán. Az ízét tekintve persze jelentős eltérés van a két zöldség között. A kis termések ellenére nem szabad lebecsülni ezt a chilit, vastag húsú és közepesen erősen csíp.
Ha chili paprikára gondolunk, valószínűleg a legnépszerűbb nevek – Habanero, Ghost Pepper, Jalapeno és társaik – jutnak eszünkbe először. Pedig nemcsak ezek a rekorderek léteznek, hanem ott van például a damian paprika is.
A kápia paprika fajták közös jellemzője, hogy ínycsiklandó, édeskésbe hajló ízük van, és sokféle étel alapanyagául szolgálhatnak. Egy jó kis pástétom a pirítósra, netán töltött paprika ebédre? Mindkettő megoldható akkor is, ha “csak” kápia van otthon.
A magyar konyha elengedhetetlen kiegészítője a fűszerpaprika, szinte minden magyaros étel alapját képezi, el sem tudjuk képzelni, hogy ne legyen ott a polcon. Sokan nem tudják, hogy fűszerpaprika fajták tucatjait találjuk meg a hazai piacon, így aztán a készülő ételtől függően válogathatunk is köztük.
Gyerekként, de talán felnőttként is valószínűleg sokan elgondolkoztunk azon, miért tv paprika a neve a sárga héjú paprikának, amiből lecsót és uzsonnaszendvicset csinálunk. A kezdő szakácsok és a kíváncsi konyhatündérek maradjanak velünk, olvassatok tovább.
Ha ismered a habanerót, meg kell ismerned a red savina chillit is! Sokáig ez volt a rekorder az erős paprikák világában, mára azonban lehet, hogy kicsit elfeledkeztek róla. Ezzel a cikkel felelevenítjük az emlékeket.
Bár a mexikói gasztronómiát említve sokaknak a jalapeno paprika jut eszébe, ugyanilyen fontos alapanyag a serrano chili is, mely élénkzöldből lángoló vörössé változik, amíg megérik.
A poblano chili a mexikói konyha hagyományait hordozza magában, hiszen nagyon sok ételük alapja ez a lédús, nem túl csípős chili paprika. Hiszen nemcsak az extrán erős zöldségek léteznek, amiktől könnybe lábad a szemünk - próbáld ki a poblanóból készült fogásokat még ma!
A 7 Pot chili, amit 7 hüvelyes chiliként is emleget a köznyelv, egyike a világ legerősebb chilijeinek. Hasonlóan tüzes, mint amilyen a jól ismert bhut jolokia vagy éppen a Trinidad Scorpion.
Ez a legerősebb chili paprika lista egyénileg készült, tapasztalatokból és hosszas utána járásokból, lehetne még megemlíteni többféle paprikát, de próbáltunk olyanokat választani ami biztosan méltó a listán való elhelyezéshez.
A Carolina Reaper, amely eredetileg a HP22B nevet viseli és a Capsicum chinese családjába tartozik. 2013-ban erősségben Guinness rekorder volt a chili paprikák között.