Az úgy volt, …. hogy mindig minden az utolsó pillanatban jut eszembe, vagy még akkor sem! Növénytermesztésnél ez nem túl előnyös. Most is valami ilyesmi történt, de az alapgondolat nem az enyém volt, egy „kertészkereskedőpalántadealerüzletasszony” kérdezte tőlem, hogy miért nem oltok krumpliba paradicsomot? Hmm? Krumpliba? Minek? Most? Hogy? Mer' lehet? ..de tényleg, minek?
A Chiliről minden

Rengeteg olyan étel van, amely elképzelhetetlen fűszerpaprika nélkül, de természetesen magát a paprikát mint zöldséget is előszeretettel fogyasztják sokan. A paprika származása kapcsán vannak kételyek, ám most következő blogbejegyzésünkben igyekszünk utánajárni az eredetének.

Füstölt fűszerpaprika őrlemény segítségével számos ételnek különleges ízt kölcsönözhetünk. Már jó ideje ismert gyakorlat az őrölt fűszerpaprika füstölése, mostanában e fűszer használata meglehetősen felkapottá vált. Jó hír, hogy akár mi magunk is készíthetünk ilyen ételízesítőt.

A Dunakanyar festői szépségű városában, Nagymaroson, minden évben különleges gasztronómiai ünnep zajlik: a Nagymarosi Csípősfesztivál. Ez az esemény az évek során nemcsak a helyiek, hanem az ország különböző pontjairól érkező látogatók körében is népszerűvé vált. A fesztivál azokat a vendégeket várja, akik szeretik a csípős ízeket, de azokat is, akik csak most ismerkednek meg ezzel az izgalmas ízvilággal.

Az erős fűszerpaprika csípős ízéről ismert. Erősségét a paprika kapszaicintartalma határozza meg, amely a növény termésének alkaloidja. Legfőképpen a paprika vastag erezetében található meg ez a bizonyos kapszaicin, amely csípő érzést vált ki, és már kisebb dózisban is hő érzetét keltheti.

A magyar paprika nem csupán fűszer, hanem hazai konyhánk, gasztronómiánk szimbóluma. Ezért jó, ha tudunk róla egyet s mást. Olvass tovább, ha felzárkóztatnád magad paprikatörténelemből és gasztronómiából.

Persze csak módjával, és anélkül, hogy a szemünkbe kerülne, de a chilipaprika bizony jó hatással van az egészségünkre. Nemcsak finom és remekül feldobja az ételeinket, de a jóllétünkhöz is hozzájárul.

Aki szereti a chilit vagy általában a csípős paprikát, annak nem újdonság az erős paprikakrém. Legtöbben a bolti becézett magyar férfi névvel illetett terméket veszik, de jól megfigyelhető, hogy a tudatos és/vagy lelkes rajongók egyre bátrabban kísérlezeteznek saját maguk elkészíteni a csemegét. A változatos felhasználás egyik alapdarabja a paprikakrém, amit nem bonyolult elkészíteni.

Az édes paprika, mint fűszer, egy külön felfedezés eredménye. A Magyarországra érkezett és elterjedt fajta még erősen csípős volt, ezért sokáig ártalmasnak, sőt, egyenesen mérgezőnek gondolták. Aztán a történelmi események és a szükség úgy hozta, hogy az emberek rájöttek, nemcsak nem ártalmas, hanem egyenesen az életük múlhat a paprika fogyasztásán.

Az erőspaprikát sokkal hamarabb felfedezte a gyógyászat, mint a gasztronómia. Amikor a paprika kezdett Magyarországon teret nyerni, eleinte még mérgezőnek tartották a csípőssége miatt. Leginkább a nemesek tartották dísznövényként a kertjeikben, majd szép lassan a 17. századra megbizonyosodtak ennek az ellenkezőjéről.

A csilipaprika az ételek készítésekor már egyre több szakács kezébe rutinosan kerül, de a belőle készült pálinka még kevésbé elterjedt. Pedig egy jó kupica házi szilva vagy más gyümölcsből készült rövidital régen az étkezések előtt szinte kötelezőnek számított.

2022. Augusztus 13-án, Chilievő Európa-bajnokság és 4. Kabai Meteorit Chilevő verseny!
Hivatalosan is elkezdtünk készülni az augusztus 13-i, IV. Kabai Meteorit Chilievő Verseny lebonyolítására és az azt követő Chilievő Európa Bajnokságra!

A csípős paprika termesztése otthon nem lehetetlen feladat, de kíván némi odafigyelést, mert a paprika igen érzékeny növény.
De aggodalomra semmi ok, hiszen mi itt a Chili Hungária Webáruházban már elég sok chilit termesztettünk, és ebben a bejegyzésben megosztjuk veled a nekünk bevált trükköket, amelyek segítségével te is könnyűszerrel felnevelheted a palántádat.

Tudtad, hogy a paprikapor, azaz a fűszerpaprika is magyar találmány? Ahhoz képest, hogy Magyarországon nem őshonos, a magyar leleményességnek köszönhetően a világ megismerte ennek a növénynek a különböző felhasználási módjait. A fűszerpaprikánk például annyira keresett volt az első világháború után, hogy szabályozni kellett a termesztés és feldolgozás módját, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására.

A magyar paprikafajták termesztésének nagy múltja van annak ellenére, hogy nálunk ez a gyümölcs nem őshonos. Dél- és Közép-Amerikából került Magyarországra az 1600-as években. Ahhoz, hogy általánosan ismert legyen, még további kétszáz évet kellett várni, ugyanis először csak a főúri kertek dísznövényeként volt népszerű.

Szárított paprikából készült fűszerpaprikára minden rendes magyar háztartásnak szüksége van.
Legyen szó akár csípősről, akár csípősségmentesről, ételeink javának ez adja meg az alapját.
Az ősz beköszöntével az utolsó lehetőség adódik, hogy aki maga termeli meg a gyümölcsét, az a természet adta lehetőségeket a maga javára fordítva kiszárítsa azt. Ha nincs kerted vagy saját termésed, piacról is beszerezheted az alapanyagot, ha fűszerpaprika készítésének a gondolatával kacérkodsz.

Ha valamilyen magyaros ételt készítesz, az ételízesítők “szentháromsága” garantáltan a kezed ügyébe fog kerülni: só, bors, fűszerpaprika. A sima fűszerpaprikát cseréld le füstölt fűszerpaprikára, és meglátod, egy pici változtatás milyen nagy csodákra képes!
A Chili Hungária Webáruházban különböző paprikából készült fűszereket, szószokat és különlegességeket találsz, amik mind hagyományos eljárással, manufaktúrában készültek.

A krumplidicsom

Amikor külföldi ismerősöknek próbáljuk elmagyarázni, hogy mi is a fűszerpaprika, miért jó, ha majdnem minden ételünkbe bele tudjuk tenni, a legtöbben értetlenül állnak a témával szemben. Pedig ha megnézünk egy átlagos magyar háztartást, fűszerpaprikát valószínűleg találunk a konyhapolcon.
Nálunk a webshopban is különféle fűszerpaprikákat találtok, legyen szó csípős vagy kevésbé csípős ízekről, esetleg füstösebb aromákról.

A méltán népszerű csiliszószok mellett igenis a paprikakrémeknek is megvan a maga helyük és szerepük a magyar háztartások konyhájában. Népszerűségüket az is indokolja, hogy kicsit kevésbé csípősek a folyékony rokonaikhoz képest. A paprikakrém készítése más eljárást és folyamatokat igényel, mint a szószok előállítása.

Szemtelen chilik
Minden évben van legalább egy tő paprika, vagy paradicsom, amin mindig meg-megakad a szemem, amin jártamban-keltemben, valamilyen külső tulajdonságával felhívja magára a figyelmet. Szerintem ezzel minden kertészkedő így van, néha-néha rácsodálkozik egy karalábéra!

A növénytermesztéssel, de főleg a chilitermesztéssel foglalkozó külföldi csoportokban rendszeres téma, a különböző otthoni keresztezések eredménye, új, „saját” fajták nemesítése. A videómegosztó oldalakon is számtalan felvétel látható ezekről a kísérletekről. Az esetek többségénél csupán a személyes kíváncsiság, vagy a termelő természetéből fakadó alkotási vágy a kiindulási elv, de vannak, akik valami „leg-et” szeretnének megalkotni, például a legcsípősebbet, stb, stb.

Újra és gyorsan eltelt egy év. Az átlagtól most csendesebb, de korán sem tétlen időszakon vagyunk túl!
