Az úgy volt, …. hogy mindig minden az utolsó pillanatban jut eszembe, vagy még akkor sem! Növénytermesztésnél ez nem túl előnyös. Most is valami ilyesmi történt, de az alapgondolat nem az enyém volt, egy „kertészkereskedőpalántadealerüzletasszony” kérdezte tőlem, hogy miért nem oltok krumpliba paradicsomot? Hmm? Krumpliba? Minek? Most? Hogy? Mer' lehet? ..de tényleg, minek?
A Chiliről minden

A chili mag ültetése több módon is lehetséges. A hobbi kertészek rendre megosztják a tapasztalataikat az interneten, így nemcsak kész módszerekről tájékozódhatsz, hanem elkerülheted az esetleges hibákat is. Fontos leszögezni, hogy mindegyik módszer működhet, viszont ehhez kell a személyes elköteleződésed, gondoskodásod is. Enélkül ugyanis bármelyiket is választod, rohamosan csökken az esélyed a sikerre.

Egy chili akár 10 éven át hozhat bőséges termést, ha a teleltetése megoldott. Az olyan növényeknek, amelyek melegebb éghajlatról származnak vagy érzékenyebbek, gondoskodnod kell téli szállásról. Ha biztosítod nekik a szélvédett, fagymentes körülményeket, és még jobban vigyázol, hogy ne öntözd túl, akkor még sokáig gyönyörködhetsz a különleges virágokban, paprikákban. Ha már túl vagy az első termést hozó palánta felnevelésén, akkor a chili teleltetése már gyerekjáték lesz, eláruljuk, hogy mire figyelj!

Előbb-utóbb minden chili rajongó fejében szöget üt a gondolat, hogy mekkora ördöngösség lehet a chili ültetése és nevelése. Ha a kezdeti lelkesedés nem csappan a rengeteg elérhető tudnivaló láttán, az már félsiker. Ugyanis a paprikának nincs szüksége mindenre, amire viszont igen, arra nagyon. Ebben a bejegyzésben tálcán kínáljuk neked a megoldást, hogy olyan chilit nevelj, amilyet szeretnél, és ne legyél az áruházi beszerzés korlátainak kitéve.

Lassan egy évtizede foglalta el a Carolina Reaper a Scoville skála legmagasabb fokát, és köszöni szépen, jól érzi magát. Amit mondjuk egyáltalán nem csodálunk, hiszen ennyi időn át előtte még semelyik paprika nem élvezhette a dobogó legfelső fokát. Atyja, Ed Currie nem csak azzal szerzett világhírnevet és a paprikatermesztők között elismerést, hogy kinemesítette a csípősség királynőjét. A hangzatos cím fellendítette a bizniszt, hiszen a fanatikusoknak bármit el lehet adni, amire azt írják, hogy Carolina Reaper van benne.

Ha elhatároztad, hogy szeretnél saját chili ültetvényt, akkor vagy chili vetőmagot kell rendelned, vagy ha van egy ízletes növényed, tedd el annak a magjait az ültetéshez. A mag minősége nagyban befolyásolja a kikelési arányt, a sok egyében kívül, ezért jó, ha már a kezdetekkor kalkulálsz némi veszteséggel. A paprika nevelgetéséhez odafigyelés, gondoskodás, jó föld, víz és meleg szükséges.

Május a legalkalmasabb időpont arra, hogy beinduljon a paprika termesztése a kiskertben. A fagyosszentek elmúltával, amikor a palánta már 5-6 levelet hozott, ideje megfelelő helyet keresni neki a szabadban. A paprika termesztése nem egzakt tudomány, de ismerve a növény igényeit és figyelve a jelzéseire, sok tányérnyi lecsóra jut majd.

A csípős paprika termesztése otthon nem lehetetlen feladat, de kíván némi odafigyelést, mert a paprika igen érzékeny növény.
De aggodalomra semmi ok, hiszen mi itt a Chili Hungária Webáruházban már elég sok chilit termesztettünk, és ebben a bejegyzésben megosztjuk veled a nekünk bevált trükköket, amelyek segítségével te is könnyűszerrel felnevelheted a palántádat.

A helyi fajták, vagy tájfajták, olyan fajták, amelyek évtizedek alatt alakultak ki az otthoni kertekben és a gazdaságokban. A családok több generáción keresztül adták át őket, így alkalmazkodtak a helyi körülményekhez. Ennek következtében ellenállóbbá váltak a helyi kártevők és betegségekkel szemben. Ha ehhez hozzátesszük azokat az íz jellemzőiket, melyeket hiába keresünk a nagyáruházak polcain, és a váratlan extra tulajdonságokat, valamint a lenyűgöző kapcsolatot a múlttal, könnyen felismerhető, hogy ezek mind olyan jellemzők, amelyeket érdemes megőrizni.

A krumplidicsom

Egyes növények folyamatosan sok fényt, vizet és meleget igényelnek, és akkor egész évben teremnek. Ilyen a paprika is, de sajnos a magyarországi időjárási viszonyok között egynyáriként tudjuk csak kezelni, illetve az ültetési szezonban még gyakoriak a fagyok, ezért szabadföldbe ültetés előtt érdemes először a paprikamag csíráztatásával kezdeni, majd palántává nevelni.

Gondolatok palánta széttültetés során
Munka közben hajlamos az ember elgondolkodni, főleg, ha egyedül dolgozik! Hallgassátok meg mik jutottak eszembe az átültetés kapcsán! Mi is a mikorrhiza gomba, mire jó és mire jó még. Mennyi "talajt" használ a növény.

DIY penetrométer
Nem vagyok szakember, csupán műkedvelő. Ezért aztán könnyű dolgom van, mert ha valamit nem értek, vagy unalmasnak találom, egyszerűen átugrom! Lehet, hogy ez nem helyes, de számomra nagyon praktikus!
Diczkó László

1. rész A felismerés
Immár tíz éve kertészkedek, vagyis több, de tíz éve a megtermelt zöldséget feldolgozom és értékesítem. Eleinte munka mellett, hat éve viszont főállásban, fő bevételi forrásként.

Szemtelen chilik
Minden évben van legalább egy tő paprika, vagy paradicsom, amin mindig meg-megakad a szemem, amin jártamban-keltemben, valamilyen külső tulajdonságával felhívja magára a figyelmet. Szerintem ezzel minden kertészkedő így van, néha-néha rácsodálkozik egy karalábéra!

A növénytermesztéssel, de főleg a chilitermesztéssel foglalkozó külföldi csoportokban rendszeres téma, a különböző otthoni keresztezések eredménye, új, „saját” fajták nemesítése. A videómegosztó oldalakon is számtalan felvétel látható ezekről a kísérletekről. Az esetek többségénél csupán a személyes kíváncsiság, vagy a termelő természetéből fakadó alkotási vágy a kiindulási elv, de vannak, akik valami „leg-et” szeretnének megalkotni, például a legcsípősebbet, stb, stb.

avagy éjjel, vagy nappal nőnek jobban a chilik?
Még a télen belebotlottam egy írásba, mely a növények növekedéséről, egészen pontosan a fény, növekedésre gyakorolt hatásáról szólt. Íme, egy részlet, amin megakadt a szemem:

Tápanyag kimosódás mérése különböző közegekben
Kedvenc témámmal, a tápanyag kimosódással szeretnék foglalkozni ebben a fejezetben és egy (két) számomra izgalmas kísérletet is elvégzünk, ha az Úr is úgy akarja!

Az előző részekben taglaltuk a veteményezés előtti előkészületeket, a veteményezést, majd a chilipalánta nevelés I. fázisát egész addig, amíg el nem érik a legalább négy lombleveles, vagy más néven négy valódi leveles állapotot.

Igen, én legalább két egészen különböző fázisra osztom fel a palántanevelés időszakát, melyet technológiailag a növények tálcából, palántázó pohárba történő ültetése választ ketté.

A vetés, épp úgy, mint bármely technológiai folyamat, nagyon fontos, akár a növény egész életére kiható tevékenység a növénytermesztésben. Itt kezdődik a növények élete és mint tudjuk, ki mint vet, úgy arat! Ez majdnem igaz is! Sokféleképpen lehet elvégezni ezt a műveletet, de ha tudjuk mit miért csinálunk, talán jobb eredményeket érhetünk el.
Az előző, előkészületekről szóló részt ott hagytuk abba, hogy a tálcákat (vagy poharakat) kifertőtlenítettük, bevittük veteményezés előtt meleg, fűtött helyre, ugyanígy az ültetőközeget is. Az elvetni szándékozott magokat csáváztuk (NaOH oldattal kezeltük). Kitettük egy kis hideghatásnak is. Aki akarja csíráztathatja, én sosem szoktam.

Közeleg a tavasz, egyre többet gondolunk a veteményezésre. Annak ugyan még nem jött el az ideje, de néhány feladatot már elvégezhetünk.
Vegyük sorra a feladatokat!





