A Chiliről minden

Carolina Reaper
Cayenne
Chili
Chipotle
Csípős
Felhasználás
Ghost chili
Habanero
Jalapeno
Kapszaicin
Legcsípősebb
Mag
Magyar
Palánta
Paprika fajták
Paprikakrém
Scoville
Szellem chili
Termesztés
Trinidad Scorpion
Verseny
Szűrés törlése
Mindenkinek fogyasztania kellene chilipaprikát

Persze csak módjával, és anélkül, hogy a szemünkbe kerülne, de a chilipaprika bizony jó hatással van az egészségünkre. Nemcsak finom és remekül feldobja az ételeinket, de a jóllétünkhöz is hozzájárul.

Varázsold konyhádba Ázsiát vagy Mexikót a madárszem chilivel

A madárszem chili csípőssége és pikáns íze rendkívül népszerű a Távol-Keleten és Közép-Amerikában is, garantáltan próbára teszi még az edzett ízlelőbimbókat is. Cikkünkben többek között a fajta jellegzetességeivel és néhány receptötlettel foglalkozunk.

Mitől olyan különleges a Carolina chili?

A Carolina chili születési neve Carolina Reaper, atyja Ed Currie, egy Dél-Karolinában élő chili termesztő. Ed már az 1980-as években elkezdte a csípős paprikák nevelgetését. A világhírnevet és a sikert kétséget kizáróan a Carolina chili hozta meg számára 2013-ban. Azóta kinevelt egy még erősebb fajtát is, amit Hot X névre keresztelt, de azt nem jegyeztette be a Guinness Rekordok közé, így egyelőre a Carolina Reaper szerepel hivatalosan a világ legerősebb chilije lista élén.

A Scoville skála csúcsán még mindig a Carolina Reaper van

Lassan egy évtizede foglalta el a Carolina Reaper a Scoville skála legmagasabb fokát, és köszöni szépen, jól érzi magát. Amit mondjuk egyáltalán nem csodálunk, hiszen ennyi időn át előtte még semelyik paprika nem élvezhette a dobogó legfelső fokát. Atyja, Ed Currie nem csak azzal szerzett világhírnevet és a paprikatermesztők között elismerést, hogy kinemesítette a csípősség királynőjét. A hangzatos cím fellendítette a bizniszt, hiszen a fanatikusoknak bármit el lehet adni, amire azt írják, hogy Carolina Reaper van benne.

Ismerkedj meg közelebbről a hegyes erős paprikafajtákkal

Ha azt mondom: hegyes erős paprika, le merem fogadni, hogy azonnal beugrik egy zöld, közepesen hosszú, karcsú, háromszög formájú, pedig valójában különböző fajták vannak. Ezek azok a növények, amiket - ha szereted a csípőset - vígan karikázol a gulyás- vagy húslevesedbe, esetleg a szendvicsedbe. Pikáns, de azért még messze van a brutál erőstől. Ebben a bejegyzésben bemutatunk néhány hegyes erős paprikafajtát, és hogy mire tudod őket használni.

Hogy lett a csípősből édes paprika?

Az édes paprika, mint fűszer, egy külön felfedezés eredménye. A Magyarországra érkezett és elterjedt fajta még erősen csípős volt, ezért sokáig ártalmasnak, sőt, egyenesen mérgezőnek gondolták. Aztán a történelmi események és a szükség úgy hozta, hogy az emberek rájöttek, nemcsak nem ártalmas, hanem egyenesen az életük múlhat a paprika fogyasztásán.

Chili lexikon - a legfontosabb tudnivalók röviden

Készítettünk egy chili lexikon elnevezésű összeállítást, amelyben minden eddigi tudásunkat igyekeztünk összeszedni. Meglehetősen nehéz dolgunk volt, hiszen annyiféle-fajta chili van, amik valamilyen tulajdonságuk alapján mind különlegesek. Nekünk pedig, akik saját magunk termesztjük, gondozzuk, öntözzük, szüreteljük és feldolgozzuk, pláne szívügyünk, hogy minél szélesebb körben hirdessük eme csodálatos növény egyediségét.

Naga Jolokia, a keleti dzsinn

A Naga Jolokia, vagy ahogy a köznyelvben nevezik, szellem chili, az egyik legcsípősebb paprika. Nem véletlenül tartotta a Guinness rekordot 2007-2011-ig. Azoknak ajánljuk, akik nagyon szeretik a csípőset, és nem riadnak vissza a határaik feszegetésétől sem, ez a chili ugyanis garantáltan próbára tesz.

Ismerkedj meg az édes chili paprikával!
05
Máj

Bármilyen hihetetlenül hangzik, a chilik nem feltétlenül csípősek; számos édes chili paprika létezik. Ez a növény mindenképpen egy kulináris különlegességnek számít, hiszen rendkívül változatos formákban, színekben, méretekben lehet vele találkozni. Az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól nem is beszélve.

Milyen jalapeno fajták léteznek?
22
Márc

A chili paprikák közül a jalapeno fajták a legnépszerűbbek. Nem csak azért, mert a Scoville skálán meglehetősen széles tartományban mozog a csípősséget tekintve (SHU 2500-8000), hanem mert elképesztően sokféleképpen felhasználható, és azok a chili rajongók, akik felcsapnak hobbi kertésznek egy szüretnyi chili kedvéért, viszonylag nagy arányban sikereket érnek el vele. A jalapeno azonban nem csak egy, hanem több különböző paprikát foglal magában.

Teszteld magad! Milyen magyar paprikafajtákat ismersz?
22
Nov

A magyar paprikafajták termesztésének nagy múltja van annak ellenére, hogy nálunk ez a gyümölcs nem őshonos. Dél- és Közép-Amerikából került Magyarországra az 1600-as években. Ahhoz, hogy általánosan ismert legyen, még további kétszáz évet kellett várni, ugyanis először csak a főúri kertek dísznövényeként volt népszerű.

Édes élet chilivel
27
Okt

A chilit nem csak a csípőssége miatt lehet szeretni, hanem változatossága miatt is: ahogy vannak gyümölcsösebb ízvilágúak, vannak édes chilik is.

 

Természetes, hogy a chilit a csípőssel párosítjuk, bár már a csípősségében is megmutatkozik az egyedisége.

 

Nemcsak a különböző paprikafajták csípőssége tér el, de ugyanazon fajtán belül is jelentős különbségek lehetnek. A környezeti hatás, a hőmérséklet, a gondozás mind kihatnak egy termés csípősségének alakulására.

Legnépszerűbb Mexikói chili paprikák
27
Szept

Íme egy összefoglaló lista, a Mexikói konyhában leggyakrabban használt chili paprikákról, egészen a friss paprikáktól kezdve, a szárított és füstölt paprikán át.

14 paprika, amiről érdemes szót ejtenünk - a kalifornia paprikától a Carolina Reaperig
13
Szept

Mondani szokták, hogy ha ízletesebbé, különlegesebbé szeretnél tenni egy ételt, csak dobj bele némi chili paprikát. Van valami bódító abban, amikor a torkodat égeti a chili paprika. A chili paprika fogyasztása során kibontakozó ízélmény, ahogy fokozatosan felépül a szádban a csípős íz, egyszerűen magával ragadó. Egyes chili paprikáknak, mint például a Chipotle-nak (szárított, füstölt Jalapeno paprika) az a különlegessége, hogy nemcsak az édes paprika pikáns aromáját és csípősségét adja át az ételnek, hanem a kellemes, egészen enyhe füstös ízt is.

A magyar hegyes erős paprika és ellenfelei a scoville skálán
09
Szept

A hazai zöld, hegyes, erős paprika a scoville skála szerint nem is annyira erős, ugyanakkor népszerű kiegészítője a vasárnapi húsleveseknek. Ebben a bejegyzésben sorra vesszük az ellenfeleit, és megismerjük a scoville skálát. 

 

Webáruházunk termékpalettáján több díjat nyert szószt, fűszert vagy akár olajat is megtalálsz, amivel remekül ki tudod egészíteni a fűszeres polcod állományát. Ha te is a csípős íz kedvelője vagy, olvass tovább!

Felül paradicsom, alul krumpli? Na nemááá’!!
21
Aug

A krumplidicsom


Az úgy volt, …. hogy mindig minden az utolsó pillanatban jut eszembe, vagy még akkor sem! Növénytermesztésnél ez nem túl előnyös. Most is valami ilyesmi történt, de az alapgondolat nem az enyém volt, egy „kertészkereskedőpalántadealerüzletasszony” kérdezte tőlem, hogy miért nem oltok krumpliba paradicsomot? Hmm? Krumpliba? Minek? Most? Hogy? Mer' lehet? ..de tényleg, minek?

Az év chilijei kertészetünkben
27
Júl

Szemtelen chilik

Minden évben van legalább egy tő paprika, vagy paradicsom, amin mindig meg-megakad a szemem, amin jártamban-keltemben, valamilyen külső tulajdonságával felhívja magára a figyelmet. Szerintem ezzel minden kertészkedő így van, néha-néha rácsodálkozik egy karalábéra!

A Kabanéró projekt
12
Aug

A növénytermesztéssel, de főleg a chilitermesztéssel foglalkozó külföldi csoportokban rendszeres téma, a különböző otthoni keresztezések eredménye, új, „saját” fajták nemesítése. A videómegosztó oldalakon is számtalan felvétel látható ezekről a kísérletekről. Az esetek többségénél csupán a személyes kíváncsiság, vagy a termelő természetéből fakadó alkotási vágy a kiindulási elv, de vannak, akik valami „leg-et” szeretnének megalkotni, például a legcsípősebbet, stb, stb.