A Chiliről minden

Carolina Reaper
Cayenne
Chili
Chipotle
Csípős
Felhasználás
Ghost chili
Habanero
Jalapeno
Kapszaicin
Legcsípősebb
Mag
Magyar
Palánta
Paprika fajták
Paprikakrém
Scoville
Szellem chili
Termesztés
Trinidad Scorpion
Verseny
Szűrés törlése
Naga Jolokia, a keleti dzsinn
27
Jún

A Naga Jolokia, vagy ahogy a köznyelvben nevezik, szellem chili, az egyik legcsípősebb paprika. Nem véletlenül tartotta a Guinness rekordot 2007-2011-ig. Azoknak ajánljuk, akik nagyon szeretik a csípőset, és nem riadnak vissza a határaik feszegetésétől sem, ez a chili ugyanis garantáltan próbára tesz.

Ismerkedj meg az édes chili paprikával!
05
Máj

Bármilyen hihetetlenül hangzik, a chilik nem feltétlenül csípősek; számos édes chili paprika létezik. Ez a növény mindenképpen egy kulináris különlegességnek számít, hiszen rendkívül változatos formákban, színekben, méretekben lehet vele találkozni. Az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól nem is beszélve.

Milyen jalapeno fajták léteznek?
22
Márc

A chili paprikák közül a jalapeno fajták a legnépszerűbbek. Nem csak azért, mert a Scoville skálán meglehetősen széles tartományban mozog a csípősséget tekintve (SHU 2500-8000), hanem mert elképesztően sokféleképpen felhasználható, és azok a chili rajongók, akik felcsapnak hobbi kertésznek egy szüretnyi chili kedvéért, viszonylag nagy arányban sikereket érnek el vele. A jalapeno azonban nem csak egy, hanem több különböző paprikát foglal magában.

Teszteld magad! Milyen magyar paprikafajtákat ismersz?
22
Nov

A magyar paprikafajták termesztésének nagy múltja van annak ellenére, hogy nálunk ez a gyümölcs nem őshonos. Dél- és Közép-Amerikából került Magyarországra az 1600-as években. Ahhoz, hogy általánosan ismert legyen, még további kétszáz évet kellett várni, ugyanis először csak a főúri kertek dísznövényeként volt népszerű.

Édes élet chilivel
27
Okt

A chilit nem csak a csípőssége miatt lehet szeretni, hanem változatossága miatt is: ahogy vannak gyümölcsösebb ízvilágúak, vannak édes chilik is.

 

Természetes, hogy a chilit a csípőssel párosítjuk, bár már a csípősségében is megmutatkozik az egyedisége.

 

Nemcsak a különböző paprikafajták csípőssége tér el, de ugyanazon fajtán belül is jelentős különbségek lehetnek. A környezeti hatás, a hőmérséklet, a gondozás mind kihatnak egy termés csípősségének alakulására.

Legnépszerűbb Mexikói chili paprikák
27
Szept

Íme egy összefoglaló lista, a Mexikói konyhában leggyakrabban használt chili paprikákról, egészen a friss paprikáktól kezdve, a szárított és füstölt paprikán át.

14 paprika, amiről érdemes szót ejtenünk - a kalifornia paprikától a Carolina Reaperig
13
Szept

Mondani szokták, hogy ha ízletesebbé, különlegesebbé szeretnél tenni egy ételt, csak dobj bele némi chili paprikát. Van valami bódító abban, amikor a torkodat égeti a chili paprika. A chili paprika fogyasztása során kibontakozó ízélmény, ahogy fokozatosan felépül a szádban a csípős íz, egyszerűen magával ragadó. Egyes chili paprikáknak, mint például a Chipotle-nak (szárított, füstölt Jalapeno paprika) az a különlegessége, hogy nemcsak az édes paprika pikáns aromáját és csípősségét adja át az ételnek, hanem a kellemes, egészen enyhe füstös ízt is.

A magyar hegyes erős paprika és ellenfelei a scoville skálán
09
Szept

A hazai zöld, hegyes, erős paprika a scoville skála szerint nem is annyira erős, ugyanakkor népszerű kiegészítője a vasárnapi húsleveseknek. Ebben a bejegyzésben sorra vesszük az ellenfeleit, és megismerjük a scoville skálát. 

 

Webáruházunk termékpalettáján több díjat nyert szószt, fűszert vagy akár olajat is megtalálsz, amivel remekül ki tudod egészíteni a fűszeres polcod állományát. Ha te is a csípős íz kedvelője vagy, olvass tovább!

Felül paradicsom, alul krumpli? Na nemááá’!!
21
Aug

A krumplidicsom


Az úgy volt, …. hogy mindig minden az utolsó pillanatban jut eszembe, vagy még akkor sem! Növénytermesztésnél ez nem túl előnyös. Most is valami ilyesmi történt, de az alapgondolat nem az enyém volt, egy „kertészkereskedőpalántadealerüzletasszony” kérdezte tőlem, hogy miért nem oltok krumpliba paradicsomot? Hmm? Krumpliba? Minek? Most? Hogy? Mer' lehet? ..de tényleg, minek?

Az év chilijei kertészetünkben
27
Júl

Szemtelen chilik

Minden évben van legalább egy tő paprika, vagy paradicsom, amin mindig meg-megakad a szemem, amin jártamban-keltemben, valamilyen külső tulajdonságával felhívja magára a figyelmet. Szerintem ezzel minden kertészkedő így van, néha-néha rácsodálkozik egy karalábéra!

A Kabanéró projekt
12
Aug

A növénytermesztéssel, de főleg a chilitermesztéssel foglalkozó külföldi csoportokban rendszeres téma, a különböző otthoni keresztezések eredménye, új, „saját” fajták nemesítése. A videómegosztó oldalakon is számtalan felvétel látható ezekről a kísérletekről. Az esetek többségénél csupán a személyes kíváncsiság, vagy a termelő természetéből fakadó alkotási vágy a kiindulási elv, de vannak, akik valami „leg-et” szeretnének megalkotni, például a legcsípősebbet, stb, stb.